Oproštaj župe Pražnice od s. Krucifikse

Oproštaj župe Pražnice od s. Krucifikse

Petak, 23. 3. 2018.

Na posljednjem ispraćaju s. Krucifikse u ime rodne župe Pražnice, oprostio se župljanin g. Marino Arbunić riječima: "

„Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, a bližnjega kao sebe samoga.

Kad je naša časna Krucifiksa u pitanju teško je odlučiti koja je od ove dvije zapovijedi važnija. Nadam se da ne bogohulim ali mi se čini da bi u njenom slučaju ova druga mogla bit prva a ona prva odma uz nju ali bez zareza. 


Iako je Isusa nosila na prsima ljubav prema bratu bližnjemu bila je ta koja je odvela u Ruandu u misije, u rat i siromaštvo. To joj nitko nije nametnuo, to bilo njezino.

Sada par riči po domaću jer kako bi rekla jedna naša…

Našega jezika sve se manje čuje, sad se duperodu nike riči tuje,

Govorte ga judi, neka vas ni srom, nemojte ga molat da ne ostane som.

Kruce, Keti, kako smo te mi zvoli. U nediju smo zvonili. Došo je novi kurot u župu. Sve od „križa“, ti znoš di je to, po sve dok ni ulizo u  sakreštiju. Sve je bilo dogovoreno. Mobitel je bi parićon. Tila si priko njega čut zvon Prožničkih zvonih kako dočekiju novega kurota. Ali tvoj je mobitel bi nedostupan. Tamo di se već bila nimo signola. Ti si već par don pri čula „zvuk trublje Sionske“ i poslušola Gospodina koji te pozvo ki sebi. Naravno Keti naša, da smo zvonili, ma ke zvonili, slavili kad je kurot došo. To je bilo uvik dil tvojih molitov, Mollitva za kurote da nam hi Gospodin podori. Eto sad si blizu Njega, po ga izmol neka nam ih pošaje, jer je „ žetva silna a poslanika sve manji broj“. 

Išo je don Osib, padre Ivo, sada i ti draga naša Keti, osto je ješ stori Baćića, sestra mu još starijo časna Celestina, i don Tonči,  koji ni baš u cvitu mladosti i časna Torina, isto u lipin godišćima.                       

Ja znam da ćeš ti, draga naša časna molit Njega, Oca svevišnjega da nam do mlodih zvanjo, te da tako nastavi živit Njegova Crikva i u tvojin Prožnicima.

I na kraju časna naša, hvala ti na svakon tvojen dobren dilu, na svaken tvojen osmjehu, na svakon tvojon lipom riči. I do još na kraju pozdrav Morkota, Jakota i Mirota, a posebno Milku i Jakova .

Počivaj u miru Božjem!"

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve