Ovogodišnje jubilarke

Ovogodišnje jubilarke

Srijeda, 7. 8. 2019.

Uoči svetkovine  Uznesenja Bl. Djevice Marije 14. kolovoza, u našem samostanu Djeteta Isusa u Žabljaku-Livno, slavit će se: ulazak u drugu godinu novicijata, obnova zavjeta, 50-a obljetnica, 60-a obljetnica i 70-a obljetnica redovničkih zavjeta.


Drugu godinu novicijata  započima novakinja s. M. Tajana Andrle.  Obnovu privremenih redovničkih zavjeta izreći će sestre juniorke: s. M. Antonia Čobanov, s. M. Milana Žegarac i s. M. Faustina Zemunik. Zahvalu za 50 godina  obdržavanja redovničkih zavjeta izreći će: s. M. Amabilis Vukman, s. M. Ankica Delaš, s. M. Davorka Ćondić, s. M. Leticija Boras, s. M. Maksencija Midenjak, s. M. Malvina Jukić, s. M. Nazarija Delaš, i s. M. Virginija Jurković.

Šezdesetu obljetnicu redovničkih zavjeta proslavit će i Gospodinu zahvaliti za taj dar 3 sestare: s. M. Aleksija Jurković, s. M. Laura Lovrić i  s. M. Ligorija Mateljan.

70- a obljetnica

Novicijatska godina: 5. 1. 1948. god. do 6. 1. 1949. Redovničko oblačenje: Sarajevo; novicijat- Sarajevo Vrhovna glavarica: s. M. Flavija Tomšić; učiteljica novakinja: s. M. Genoveva Sobota. Prvi redovnički zavjeti: 6. 1. 1949. Sarajevo. Doživotni zavjeti: 6. 1. 1955. god. Zagreb- Maksimir. 

s. M. Dinka Jurin; slavi 70-u obljetnicu

Rođena je 14. lipnja 1926. god. u Primoštenu; otac Šimun, majka Šima rođ. Babačić .

 Kratak životopis: U Družbu je primljena 1943. god. Nakon položenih prvih zavjeta 1949. god. dolazi u Split te u bogoslovnom sjemeništu obavlja kućanske poslove do 1954. god. Dvije godine iza toga boravi u našem samostanu u Perastu i radi kao krojačica. Od 1956. god. do 1966. god.  (10) godina u samostanu „Sv. Ane“ u Splitu radi u kućnoj radinosti. Službu domaćice u našoj zajednici u Trilju obavlja slijedećih pet godina, a nakon toga 1971. god. u redovničkoj zajednici u Brelima dvije godine vrši domaćinske poslove i pomaže u kućnoj radinosti. U zajednicu u Vranjicu dolazi 1973. god. i ostaje do 1987. god. (14 godina) obavljajući kućanske poslove i po potrebi pomaže u kućnoj radinosti, te ujedno vrši službu kućne poglavarice. Od 1987. god. do 1992. god. u svećeničkom Domu  u Splitu radi u kuhinji, te nakon toga istu službu vrši u samostanu „Sv. Rafaela“ u Solinu, dok je to fizički mogla. Zbog bolesti i nemoći sada je u službi apostolata molitve i trpljenja.

60-a  obljetnica

 Novicijatska godina:  14. kolovoza 1958.god. do 15. kolovoza 1959. god. Redovničko oblačenje: Zagreb-Maksimir; novicijat-Samobor. Vrhovna glavarica: s. M. Flavija Tomšić; učiteljica novakinja: s. M. Genoveva Sobota. Prvi redovnički zavjeti 15. kolovoza 1959. god.  Zagreb- Maksimir, doživotni zavjeti: 15. kolovoza 1965.god. Zagreb-Kraljevac; vrhovna glavarica: M. Maristela Goić.

 

s. M. Aleksija Jurković

 Rođena je 13. srpnja 1940. god. u Rudi-Sinj; otac Marko, majka Anđa rođ. Botica.

Kratak životopis: U Družbu je primljena 18. kolovoza 1956. god. u Samoboru. Nakon položenih prvih zavjeta dolazi u zajednicu u Trogiru do 1964. god. vršeći kućanske poslove i pomažući u uređivanju katedrale. Slijedeće 4 godine vrši službu njegovateljice u domu za starije i nemoćne osobe u Belgiji-Audregnies, a slijedeće 3 godine također je u službi njegovateljice u Belgiji- Floren, godinu dana u istoj službi ponovo u Audregniesu-Belgija. Iz Belgije 1974. god. dolazi u Split-svećenički dom, obavlja službu njegovateljice. Dvije godine. Od 1979. god . do 1982. god. u Boki Kotorskoj, na Gospinu otočiću u Perastu vrši službu čuvarice zavjetnog svetišta,  muzejskih eksponata i obavlja sve domaćinske poslove. Godine 1982. odlazi sa Gospina Otočića te dolazi u naš samostan „Sv. Obitelji“ kao njegovateljica, te slijedeće 3 godine obavlja tu dužnost. Iz Dubrovnika dolazi u našu zajednicu u Grottaferrati u Rimu također tri godine i vrši kućanske poslove. Iz Rima dolazi u zajednicu u Meratama (Italija), gdje u domu za bolesne i starije osobe 10 godina vrši službu njegovateljice. Iz Italije dolazi u naš samostan u K. Kambelovcu nekoliko mjeseci, te iste godine u rujnu dobiva dužnost kućanice u generalnoj kući u Zagrebu, koju obavlja godinu dana.  Godine 1999. u konkatedrali „Sv. Petra“ u Splitu slijedeće 4 godine njeguje starije i bolesne svećenike. Iz Splita dolazi u naš samostan u Sutivanu i brine o čistoći rublja sestara i njihovih štićenica. Sada je u našem samostanu „Sv. Josipa“ na Šinama-Split.

s. M. Laura Lovrić

Rođena je 3. svibnja 1933. god. u Hrvacama-Sinj; otac Andrija, majka Božena rođ. Alebić.

Kratak životopis: U Družbu je primljena 1957. god. u Samoboru. Prva zajednica u koju dolazi nakon položenih prvih zavjeta je zajednica u Vinkovcima od 1959. god. do 1971. god. Radi kao vrtlarica i pomaže u kućanskim poslovima, svakodnevno poslužuje hranom siromašnu obitelj. U Samoboru  u našem samostanu tri godine vrši kućanske poslove i pomaže u vrtlarskim poslovima.  Nakon nekoliko mjeseci provedenih u samostanu „Sv. Ane“ u Splitu  dolazi u Opuzen 1980. god, gdje čuva djecu koju roditelji povjeravaju sestrama dok su na radnom mjestu, dvije godine. U Dubrovniku u samostan „Sv. Obitelji“ od 1982. god. 2010. god. obavlja  vrtlarske radove i pomaže u kućanskim poslovima. Sada je u samostanu „Sv. Rafaela“ u Solinu gdje je koliko je fizički mogla pomagala u kućanskim poslovima, a sada je u službi apostolata molitve i trpljenja.

s. M. Ligorija Mateljan

Rođena je 22. siječnja 1939. god. u Košutama-Trilj; otac Jozo, majka Iva rođ. Vukas.

Kratak životopis: U Družbu je primljena 15. rujna 1954. god. Za vrijeme pripravništva pohađala je srednju glazbenu školu. Redovničku dužnost koju je obavljala cijeli svoj radni vijek bila je orguljaška, sakristanska i katehetska. Tako je devet godina nakon novicijata boravila u našem samostanu „Sv. Alojzija“ u K. Kambelovcu, a vršila je spomenute dužnosti u župi u K. Kambelovac i K. Gomilica. Također je pomagala u kućnoj radinosti. Slijedeće dvije godine iz našeg samostana „Sv. Obitelji“ u Metkoviću, u župi sv. Ilije bila je orguljašica i katehistica. U samostanu „Sv. Ane“ u Splitu boravila je tri godine od 1970. god.do 1973. a u župi sv. Križa – Veli Varoš vodila je crkveno pjevanje, katehizirala i bila sakristanka. Od 1973. god. do 2006. god. živi i djeluje u Kanadi, najprije šest godina u Hamiltonu, hrvatskoj katoličkoj misiji kao orguljašica, upraviteljica hrvatske katoličke škole, katehistica i sakristanka. Istu službu obavlja 12 godina u hrvatskoj katoličkoj misiji u Missiassaugi, te je još i tajnica župe, a po potrebi i kućanica. Od 1991. god. do povratka u Hrvatsku tj 2006. god. djeluje u hrvatskoj katoličkoj misiji u Torontu u službi katehistice, tajnice župe te pomaže u kućanskim poslovima. Od 2006. god. živi u našoj redovničkoj zajednici u Dugopolju, gdje obavlja kućanske poslove i vodi domaćinstvo.

50- a obljetnica

Novicijatska godina:  14. kolovoza 1968.god. do 15. kolovoza 1969.god., redovničko oblačenje: Zagreb-Nova Ves; novicijat: Zagreb- Kraljevac. Vrhovna glavarica: M. Maristela Goić; učiteljica novakinja: s. M. Kristina Čondić.  Prvi redovnički zavjeti 15. kolovoza 1969. Zagreb-Kraljevac, doživotni zavjeti: 15. kolovoza 1975. god. Dubrovnik; vrhovna glavarica: M. Paula Šarić.

s. M. Amabilis Vukman

Rođena u Hrvacama-Sinj 18. siječnja 1949. god; otac Jakov, majka Ana rođ. Kelava.

Kratak životopis: U Družbu primljena  je 4. srpnja 1964. god. Završila je srednju medicinsku školu, pohađala satove sviranja. Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta dolazi u samostan „Sv. Obitelji“ u Dubrovniku te godinu dana čuva djecu koja su zbrinuta u našem samostanu. Slijedeće tri godina dolazi u našu zajednicu u Perastu-Boka Kotorska, te u župi vodi crkveno pjevanje i vrši službu sakristanke.. U zajednicu u župi Tivat- Boka Kotorska u službi sviračice i sakristanke boravi od 1974. god. do 1980. god. Kroz to vrijeme polaže ispite u srednjoj medicinskoj školi. Godine 1980.  dolazi u našu zajednicu „Sv. Josipa“ u Mandaljeni-Župa Dubrovačka  te u župi vodi crkveno pjevanje, sakristansku službu  a od 1986. god. dobiva i službu kućne poglavarice do 1992. god.  Zbog ratnih zbivanja tokom Domovinskog rata služba kućne predstojnice joj je produžena do 1994. god. Za vrijeme okupacije zajedno s ostalim sestrama zajednice i štićenicima živi u našem samostanu u Dubrovniku od 1991. god. do 1993.god. Nakon oslobođenja Konavla sa štićenicima i sestrama vraća se u Mandaljenu-Župa Dubrovačka do 1. rujna 2005. god. s istim zaduženjima kao i prije Domovinskog rata. Slijedećih pet godina  u župi Sali na Dugom Otoku osim službe kućne poglavarice vodi crkveno pjevanje (tradicionalno otočko), brine o čistoći crkve, okoliša i crkvenog rublja. Zahtjevnu službu kućne poglavarice u samostanu „Sv. Rafaela“ u Solinu preuzima u rujnu 2010. god. do kolovoza 2015. god. Iste godine do danas u obnovljenom samostanu „Zvijezde mora“ u Krilu Jesenice predaje župski vjeronauk od I. do IV. razreda, vrši sakristansku službu, tj. brine o urednosti crkve, crkvenog rublja i crkvenog okoliša. U zajednici  vrši službu kućne poglavarice.

s. M. Ankica Delaš

Rođena je 27. srpnja 1950. god. na Zelovu-Sinj;otac Ivan, majka Manda rođ. Jukić.

Kratak životopis: U Družbu je primljena 17. prosinca 1965. god. Završila je srednju medicinsku školu. Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta dolazi u našu zajednicu na Prčanju-Boka Kotorska, gdje 10 godina vrši službu sakristanke i brine o urednosti crkve i crkvenog rublja. Također pomaže u kućanskim poslovima. Tri mjeseca nakon toga u istoj dužnosti boravi u zajednici u Perastu-Boka Kotorska. Od 1979. god. do 1981. god.  u župi Trilj obavlja također sakristansku službu i brine o urednosti crkve i crkvenog rublja. Godinu dana je u našem samostanu  u Sutivanu, radi kod štićenica koje su kod nas smještene. Istu službu njegovateljice preuzima 1982. god. do 1989. god. štićenica  u našoj zajednici u Donjoj Lastvi-Boka Kotorska. Slijedeće četiri godine također u službi njegovateljice štićenica djeluje u našem samostanu u Sutivanu. Od 2003. god. do 2005. god. u malom sjemeništu u Splitu vodi brigu o čistoći rublja sjemeništaraca i njihovih odgajatelja.  Sada je u samostanu „Sv. Obitelji“ u Dubrovniku  u službi njegovateljice  kod štićenica našeg samostana.

s. M. Davorka Čondić

Rođena 24. svibnja 1950. god. u Svibu-Imotski; otac Luka, majka Matija Babić.

Kratak životopis:  U Družbu primljena je 6. rujna 1996. god. Završila je srednju medicinsku školu. Od 21. 11. 1969 god. do 15. 9. 1972. god. u Dobroti-Boka Kotorska u župi „Sv. Stasija“ vrši službu sakristanke pomažući presvjetlom g. Ivanoviću-kotorskom administratoru. Nakon službe sakristanke u Dobroti dolazi u naš samostan „Nazaret“ u Omišu 15. 9. 1972. god. za rad sa djecom s posebnim potrebama, koja su smještena u našem samostanu-naši štićenici gdje kao njegovateljica ostaje tri godine. Od 1975 god. do danas kao njegovateljica radi u domu za starije i nemoćne osobe u Audregniesu-Belgija.

 

s. M. Leticija Boras

Rođena 18. rujna 1950. god u Vidu- Metković; otac Ante, majka Kata rođ. Ramić.

Kratak životopis: U Družbu primljena je 3. kolovoza 1965. god. Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta u samostanu „Nazaret“ u Omišu tri godine obavlja kućanske poslove i usvaja krojačke vještine. Dva mjeseca boravi u samostanu “Zvijezda mora“ u Krilu Jesenice, a odatle dolazi u zajednicu u Dugopolju do 1975. god., pomaže u kućanskim poslovima, kućanskoj radinosti, brine o urednosti župne crkve i uči sviranje. Od 1975. god . do 1984. god. u zajednici na Šestanovcu (devet godina) radi s djecom, vrši katehetsku  i sakristansku službu. Godine 1978. u župi Katuni također počima pastoralo djelovati kao katehistica, voditeljica crkvenog pjevanja i sakristanka.  Slijedeću godinu u župi Veliki Prolog radi u pastoralu, a nastavlja istu službu u Vrgorcu dvije godine,  u zajednici pomaže u kućanskim poslovima.  Od godine 1987.  u župi Opuzen radi sa djecom, obavlja službu voditeljice crkvenog pjevanja i pomaže u kućanskim poslovima do 1991. god. U naš samostan „Sv. Obitelji“ u Metkoviću dolazi 1991. god.  do 1994. god. te pomaže u kućanskim poslovima i oporavlja se od zdravstvenih problema. Nakon toga godinu dana boravi u našoj zajednici u Zadru, te u župi „Sv. Josipa“ – Plovanija vodi crkveno pjevanje, katehizira i vrši službu sakristanke. Od godine 1995. do 2001. god. boravi u našem samostanu „Sv. Josipa“ na Šinama,  a od 2001. god. do 2007.god. u samostanu „Zvijezda mora“  u Krilu Jesenice. U vremenu od ovih 12 godina vodi crkveno pjevanje, brine o urednost crkve i crkvenog rublja, katehizira i po potrebi pomaže i u drugim poslovima na župi u Dugom Ratu. Svaki dan putuje autobusom i vraća se u zajednicu.  Sada je u samostanu „Dom Imakulata“ u Vrgorcu gdje vodi brigu o urednosti rublja sestara i korisnika Doma, po potrebi pomaže u kućanskim poslovima.

s. M. Maksencija Midenjak

Rođena 2. veljače 1947. god. u Otoku- Sinj; otac Blaž, majka Mara r. Katić.

Kratak životopis: U Družbu primljena je 24. studenog 1963. god. u Splitu, samostan „Sv. Ane“. Za vrijeme kandidature u Zagrebu pohađa četverogodišnji crkveni Institut pri bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (dvije godine prije novicijata i dvije godine nakon novicijata) i  dobiva diplomu crkvenog orguljaša. Prvu službu orguljašice preuzima u župi Vrgorac kao orguljašica i sakristanka dvije godine, te pomaže kod djece koje sestre u samostanu čuvaju. Nakon  župe Vrgorac dolazi u župu „Sv. Ilije“ u Metkoviću također vrši službu orguljašice, sakristanke, katehistice i pomaže u kućanskim poslovima u samostanskoj zajednici otaca franjevaca. Od 1. rujna 1980. god. do 1. rujna 1986. god. u župi „Sv. Mihovila“ u Omišu vodi mali i veliki zbor, brine o crkvenom rublju, katehizira i peče hostije  za nekoliko župa, te djeci drži satove sviranja . Nakon Omiša dolazi u našu zajednicu u K. Kambelovcu, te u župi obavlja iste dužnosti. Službu orguljašice (mali i veliki zbor), brine o urednosti crkve i crkvenog rublja, vjeronauk u župi i osnovnoj školi nakon proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske, vodi zbor  K. Gomilici, peče hostije za obje župe, brine o čistoći rublja svećenicima u ovim dvjema župama. Za vrijeme Domovinskog rata  član je Crvenog Križa u K. Kambelovacu Ujedno  vrši službu kućne poglavarice u našoj zajednici u K. Kambelovcu. Uz dobivenu donaciju i ušteđevinu vrši dogradnju i obnovu samostana za sestre i vrtić. Nakon sedam godina rada i boravka u K. Kambelovcu  ponovo dolazi u Vrgorac početkom rujna 1993. godine do 2003. godine. Radi kao katehistica u svim razredima osnovne škole (22 sata tjedno), član je Obiteljskog centra u župi koji pomaže siromašnijim obiteljima, brine o čistoći crkvenog prostora i crkvenog rublja, peče hostije, vodi crkveno pjevanje i pomaže svećenicima u danima rekolekcije i za blagdane. Radi s Prijateljima Malog Isusa. U samostan „Nazaret“ u Omišu dolazi 2003.  godine za rad u župi „Sv. Mihovila“ u Omišu. Vrši službu katehistice u župi i školi do umirovljenja, vodi crkveno pjevanje i brine za čistoću crkve i crkvenog rublja.

s. M. Malvina Jukić

Rođena je 8. rujna 1950. god. u Otoku-Sinj;otac Ante, majka Mara rođ. Ivačić.

Kratki životopis: U Družbu je primljena 8. prosinca 1965. god. Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta pohađa dvogodišnji katehetski institut pri bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, te dobiva diplomu katehistice. Godine 1971. preuzima službu katehistice i voditeljice crkvenog pjevanja u Šestanovcu dvije godine. Godine 1973.dolazi u zajednicu u Dugopolju, te vrši službu katehistice i voditeljice crkvenog pjevanja jednu godinu, brine za čistoću crkve, crkvenog prostora i rublja. Istu službu obavlja u župi Sali na Dugom Otoku šest  godina. U zajednicu u župi „Sv. Josipa“ – Plovanija  u Zadru dolazi 1980. god. do 1982. god., također u službi katehistice, sakristanke i voditeljjce crkvenog pjevanja. Slijedeće tri godine je u Metkoviću II.- Jerkovac župi „Sv. Nikole“  vrši iste dužnosti i pomaže u po potrebi u kućanstvu. U zajednicu u Trilju dolazi za rad u katehizaciji, vođenju crkvenog pjevanja i brizi za urednost crkve i crkvenog rublja  u župi „Sv. Mihovila“ 1985. god. i ostaje do 1988.god. Ponovo dolazi u Zadar 1988. god.  župa „sv. Josipa“- Plovanija gdje osim katehetskih i sakrstanskih  obaveza vodi crkveno pjevanje ima i dužnost kućne poglavarice do 1994. god. Nakon toga godinu dana u Župi Dugopolje obavlja iste službe, a od 1995. god. iz našeg samostana „Sv. Obitelji“ u Dubrovniku preuzima rad u školi predavajući vjeronauk do umirovljenja. Narušenog je zdravlja  te prema svojim mogućnostima sudjeluje u životu zajednice pomažući koliko joj zdravlje dozvoljava.

s. M. Nazarija Delaš

Rođena 13. kolovoza 1948. god . na Zelovu- Sinj; otac Ivan, majka Božica rođ. Liović.

Kratak životopis: U Družbu primljena je 28. prosinca 1966. god. Nakon položenih prvih zavjeta u tada generalnoj kući u Novoj Vesi pohađa večernju školu godinu dana. Završila je srednju domaćinsku školu. Cijeli radni vijek radi kao kuharica u nadbiskupskim ustanovama u Splitu. Najprije  od 1. rujna 1970. u Centralnom bogoslovskom sjemeništu do 8. veljače 1978. god. Od 1978. god. do 1992. god. u nadbiskupskom svećeničkom domu vodi kuhinju, a ujedno je od prosinca 1982. god. poglavarica u zajednici sestara koje djeluju u spomenutom domu (tri mandata). Kuhinja Centralnog bogoslovskog sjemeništa ponovo joj je radno mjesto od ožujka 1992. god. do 2017. god. kad su sestre iz ove zajednice povučene. Nakon ispunjenih uvjeta za mirovinu, dalje ostaje na istom radnom mjestu, skrbeći za ukusnu i kvalitetnu hranu. U ovom periodu postaje savjetnica u provincijalnoj upravi od 1989. god. do 1995. god. Sada je u našem samostanu „Sv. Rafaela“ u Solinu, gdje obavlja kućanske poslove.

s. M. Virginija Jurković

Rođena 26. srpnja 1950. god. u Rudi-Sinj, otac Mišo, majka Ana rođ. Bitunjac.

Krati životopis: U Družbu je primljena 17. rujna 1966. god. Sav radni vijek radi u kuhinji obavljajući kućanske poslove. Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta dolazi u našu zajednicu u Dobroti-Boka Kotorska, samostan „Primorski Betlehem“ i ostaje 3 godine. Slijedeće dvije godine u samostanu “Sv. Obitelji“ također radi u kuhinji, a u Pučišću-o. Brač u našoj zajednici je od 1974. god. do 1977. god, također obavlja kućanske poslove. Od 1977. god. službu kuharice u našem samostanu “Sv. Ane“ u Splitu vrši slijedećih šest godina.  U samostan „Uznesenja BDM“ u Sutivanu-o. Brač dolazi 1983. god. te radeći u kuhinji ostaje tri godine. Godine 1986. odlazi u Njemačku, našu zajednicu u Essenu, gdje brine o kuhanju sestrama do 1994. god. Te godine dolazi u zajednicu koja djeluje u Svećeničkom domu u Splitu dvije godine. Zbog bolesti podvrgnuta je kirurškom zahvatu, te se u samostanu „Sv. Josipa“ na Šinama oporavlja, a po potrebi ispomaže u našim zajednicama. U zajednicu koja djeluje u župi Cista Velika od 1997. god. do 2005. god. vodi kućanstvo, a istu službu obavlja u samostanu“Nazaret“ u Omišu slijedeće 4 i po godine tj do 2009. god. U zajednici koja djeluje u konkatedrali „Sv. Petar“ u Splitu preuzima i vodi kućanske poslove 4 godine, te 2013. god. ponovo dolazi u samostan „Sv. Josipa“ na Šinama- Split.  Tu ostaje tri godine, a zbog narušenog zdravstvenog stanja vrši službu apostolata molitve i trpljena, te je u istoj službu u samostanu „Srca Isusova i Marijina“ u Košutama posljednje tri godine, tj. od 2016. god.

s. M. L. B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve