Stadlerovo u kolovozu 2019.

Stadlerovo u kolovozu 2019.

Petak, 9. 8. 2019.

U četvrtak 8. kolovoza 2019. u sarajevskoj prvostolnici obilježen je spomena na prvog vrhbosanskog nadbiskupa, slugu Božjega Josipa Stadlera, uz sudjelovanje sarajevskih vjernika, sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva i Viteza, te sestara drugih redovničkih zajednica koje djeluju u Sarajevu.

Euharistijskom slavlju prethodila je molitva krunice uz prigodna razmatranja o Stadleru- njegovoj misiji služenja i brige za siromahe, koju su animirale sestre Služavke Maloga Isusa, kao i misna čitanja, te pjevanje na svetoj Misi, koju je predslavio dr. sc. Zdenko Spajić, uz suslavlje mons. Pave Jurišića, postulatora kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, preč. Mate Majića, katedralnog župnika i profesora vlč. Marka Stanušića.
Na početku svete Mise sve nazočne je pozdravio župnik vlč. Majić, i kazao nakanu svete Mise za proglašenje blaženim sluge Božjeg nadbiskupa Stadler i na nakanu sestara Služavki Malog Isusa.
U uvodnom dijelu svete Mise vlč. Spajić podsjetio je na spomendan svetog Dominika, svećenika osnivača reda Dominikanaca, koji su djelovali i u ovim našim krajevima. U prigodnoj propovjedi vlč. Zdenko se osvrnuo na Misna čitanja o Mojsiju koji je dobio zadatak da izvede Izraela iz Egipta i dovede u Obećanu zemlju. Mojsije je to i učinio, ali nije bilo uvijek lako. Bilo je tu trenutaka krize i tada je nastupila jedina pogreška Mojsijeva- nije prikazao Gospodina Svetim, te zbog toga nije mogao ući u Obećanu zemlju. Božanski poziv i poslanje uvijek uključuju spremnost na žrtvu, kazao je vlč. Spajić nadalje u svojoj propovijedi, te uporedio Stadlera sa Mojsijem. Stadler je došao u jednu tešku situaciju, da bude vođa jedne male zajednice i isto je sigurno proživljavao trenutke razočaranja... Ali Stadler je sigurno imao snagu Duha da izvrši poslanje koje mu je Bog dao u vremenu, u kojem je živio i da taj narod vodi na način da se očituje slava Božja. To je stvarno poziv i primjer da i mi tako vršimo svoje poslanje i budemo spremni pretrpjeti sve što je potrebno, da bi slavu Božju očitovali, zaključio je vlč. Spajić.
Nakon popričesne molitve svi okupljeni u sarajevskoj katedrali, a posebno grupa sestara Služavki Malog Isusa, koje će sudjelovati na duhovnim vježbama na Gromiljaku, pomolili su se na grobu nadbiskupa Stadlera, na nakanu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera.
s. M. Manda Pršlja 
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve