Duhovne vježbe, Livno

Duhovne vježbe, Livno

Utorak, 13. 8. 2019.

U srijedu 7. kolovoza 2019. molitvom Povečerja i zazivom Duha Svetoga započele su duhovne vježbe u Duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu (Žabljak). Duhovne vježbe obavlja 30 sestara u zajedništvu sa provincijskom glavaricom s. Terezijom Pervan pod vodstvom don Ivice Žižića, profesora liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i na Papinskom liturgijskom institutu u Rimu. One su ujedno i priprava za slavlja obljetnice 50 godina zavjeta sestara, za obnovu privremenih zavjeta te za oblačenje.


Sestre se za navedena slavlja pripravljaju u molitvi i sabranosti, a don Ivica Žižić obogaćuje tu pripravu razmatranjima. U njima potiče sestre da ne žive svoje redovništvo u svakodnevnim brigama i zabrinutostima već u gledanju Boga i Njegovih veličanstvenih djela oko njih i u njima, da žive svjesne sebe, svojih neumjerenih težnji, ali u zdravoj ljubavi prema sebi. Samo onaj tko je slobodan, tko ne traži svoju sreću i zadovoljstvo u priznanju, vlasti i posjedu ili užitku, već u istini da je ljubljeno dijete Božje, samo on može biti istinski sretan. Put radosti je put sastavljanja razbijenih dijelova našega bića. Pukotine našega duhovnog života treba ispuniti ljubavlju i tako od njih napraviti nešto što je još ljepše nego je bilo prije, a time zapravo nastavljamo djelo stvaranja samih sebe. Samo onaj tko je u sebi slobodan, sposoban je za ljubav. Don Ivica Žižić je sestrama preporučio i nekoliko sredstava za jačanje slobode, samopouzdanja i povjerenja. Ta sredstva su mašta – koja ima snagu obratiti naš pogled i koja je temelj svakog velikog ljudskog djela; humor – koji stvara zajedništvo i koji nam omogućuje promatrati vlastite probleme i smijati im se; i ljepota – koja nam pomaže da uvidimo kako je ovaj život dobar te da kažemo svoj „DA“ životu. Zatim je govorio o oproštenju sebi i drugima, o zdravoj ljubavi prema sebi koja je preduvjet iskrene ljubavi prema drugima, o zavidnicima koji su žrtva svoga vlastitog pogleda i nerealnih osjećaja, ali i o tome kako se obraniti od zavidnika razlažući nam primjer iz biblijske priče o Josipu koji je prodan u roblje. Govorio je također i o molitvi kao najintimnijem prostoru stvaranja u kojoj otkrivamo Božje želje za naš život. Brbljanje treba zamijeniti povjerenjem jer zna naš Otac što nam je potrebno. Molitvom vjere možemo vidjeti puno šire od naših pojedinačnih potreba. Tako su sestre nakon toga jedan dan provele u klanjaju pred Presvetim Oltarskih Sakramentom povjeravajući  sebe same Nebeskom Ocu i Njegovim željama za njih.

Svoju duhovnu pripravu završit će u utorak, 13.kolovoza neposredno pred veliko slavlje u kojem će radosno zahvaliti Bogu za sve one milosne trenutke u kojima su se kroz tolike godine mogle Njemu darivati, ali i za one koje ih tek čekaju, moleći za milost da s ljubavlju nastave služiti svome Gospodinu do zadnjeg daha.

s. M. Tajana Andrle. novakinja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve