Papa Frane oduševio Splićane: časna Dolores i đaci već 20 godina na Cvitnici u Rimu

Papa Frane oduševio Splićane: časna Dolores i đaci već 20 godina na Cvitnici u Rimu

Nedelja, 24. 3. 2013.

Svake godine, već zadnjih 20, na Cvjetnicu, učenici Druge jezične gimnazije na Trgu svetog Petra u Vatikanu pozdravljaju papu mašući hrvatskim zastavama i grančicama masline. Pozdravljali su tako, uvijek iz prvih redova, Ivana Pavla II., Benedikta XVI., a ove godine i novog papu Franu.Veliki hodočasnički jubilej rezultat je truda i upornosti vjeroučiteljice i voditeljice hodočašća s. Dolores Brkić, članice splitske Provincije sestara služavki Maloga Isusa. – Cilj ovih putovanja širenje je prijateljstva, mira i razumijevanja među mladima, kao i promicanje Hrvatske, naše Nadbiskupije, Splita i Gimnazije. Želim da učenici upoznaju kulturne i vjerske vrednote i da se pritom služe stranim jezicima. Putovanja pridonose i razvijanju duha bliskosti, suradnje i tolerancije među mladima svijeta koje susreću – govori nam sestra Dolores, dok se autobusom za Napulj vozi s 45 nagrađenih učenika, uglavnom članova volonterske grupe “Prijatelji Malog Isusa”.

Očevi i djeca
Zanimljivo, među sadašnjim učenicima hodočasnicima već ima i djece prvih učenika hodočasnika otprije dvadeset godina. Pitamo kako ih se dojmio novi papa Frane s kojim su se susreli na Cvjetnicu, prigodom 28. svjetskog susreta mladih sa Svetim Ocem u Vatikanu?
 
– Ovo je Godina vjere, pa su učenici došli na poseban način, u susretu sa Svetim Ocem, produbiti svoju vjeru. Na Trgu sv. Petra pozdravili su papu Franu iz prvih redova mašući hrvatskim zastavama i kapama. Poseban je doživljaj bio susresti novog Papu koji je pokazao koliko je blizak ljudima obraćajući se mladima izravno. Papa ih se posebno dojmio svojom jednostavnošću. Mislim da nam je baš za jubilarno putovanje dar neba biti s ovim Papom – kaže nam sestra Dolores, koju je novi Papa podsjetio na Ivana Pavla II. kada se javljao svakoj osobi baš kao, kako kaže, “Otac nade”.

Učenici nam kažu kako ih se procesija s grančicama masline i palme toliko dojmila kao da su u Jeruzalemu za vrijeme Isusova dolaska.

– Mi sigurno nećemo iza “Hosane” vikati “Propni ga”, koliko smo toga pozitivnog primili – govori nam maturant Andrija Stanišić, dok Marija Omrčen iz prvog razreda dodaje:

– Velika mi je čast biti u ove dane u Vatikanu i Rimu i primati toliko toga za dušu i našu kulturu. Sretna sam što sam učenica ove gimnazije – rekla je iskreno Marija, a onda su se svi učenici pridružili čestitkama: “Hvala, časna!”

– Nije mi teško i rado sve žrtvujem jer vidim koliko im to znači, jer se primjećuje kako napreduju u zrelosti i prihvaćanju vrednote. Primijete to i njihovi roditelji kada se vrate s puta. Trebate znati, mladi su onakvi kakvi im mi pokažemo na putu da budu – iskreno nam kaže sestra Dolores.

“Radio Vatikan”
Putovanja podupiru Županija, Nadbiskupija i Ivanka Kovačević, ravnateljica Druge jezične gimnazije. Program putovanja, koji je trajao od 21. ožujka do 28. ožujka, bio je vrlo bogat. Među ostalim, učenici su posjetili vatikanske muzeje i baziliku sv. Petra.

Troje učenika, profesorica Žarka Karoglan i časna Dolores susreli su se s djelatnicima hrvatskog programa “Radio Vatikana” i bili u programu. Isto tako su Dolores, prof. Sanja Lučić i Sara Marin dale intervju za talijanske novine “Avvenire”, na talijanskom jeziku.

Na Veliki ponedjeljak sudjelovali su na misi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, koju je predvodio rektor Zavoda mons. dr. Jure Bogdan. Potom, uz stručno vodstvo vodiča Marija Šimundže, posjetili su Fontanu di Trevi, Piazzu di Spagna, Kolosej, katakombe, Forum, EUR (Novi Rim), rimske bazilike...

Tradicionalno se ide u Asiz, San Gabriele, dok su ove godine uvrštena i dva nova grada – Perugia i Napulj.

Dakle, kada dogodine na Cvjetnicu na Trgu sv. Petra vidite hrvatske zastave i veselu mladež, mahnite im, to su naši sugrađani – časna Dolores i njezini hodočasnici nade.

Saša Horvat

Molitve u katakombama
- Molili smo posebno na oltaru bl. Ivana Pavla II., u katakombama, kao i svakoj bazilici. Posebno smo se u molitvama sjetili naših obitelj, Hrvatske, svih potrebitih i osamljenih. No, Bogu smo zahvalili i za generala Antu Gotovinu, veli nam časna Dolores.
- U Vatikanu i Rimu naučili smo puno toga iz povijesti, likovne umjetnosti i još mnogo toga kroz druge znamenitosti. Ovo nam je kao jedna terenska matura, kazala nam je Antonela Barun.

Preuzetu iz Slobodne Dalmacije (30., 31. 03. i 01. 04.)


Osvrt na hodočašće u Rim

Rim je svaki put posebniji za nijansu. Kao i svake godine do sada posjetili smo mnogo zanimljivih mjesta, od Vatikanskih muzeja preko brojnih crkava i ''pjaca'', pa sve do šoping centara, što se curama posebno svidjelo.

Ipak, naš osnovni motiv bila je misa na Cvjetnicu na trgu Svetog Petra u Vatikanu gdje smo se susreli s novim papom Franjom. Dolazak novog pape značilo je velike promjene što se vidjelo već u prvim trenutcima njegova pontifikata. Papa donosi promjene za mlade što je potvrdio svojim izravnim obraćanjem mladima u propovijedi, ističući ih kao jednu on najvažnijih karika u kršćanskom svijetu i pozivajući ih na život s Kristom,ma koliko se put nekada činio trnovit. Atmosfera na Cvjetnicu ,zajedništvo,prijateljstvo, zajednički pogled na život i ljubav koja je mirisala u zraku je ono što mene privlači, već treću godinu zaredom u Rim. Poseban osjećaj bio je i prisustvovati na misi na hrvatskom jeziku u centru Rima, u Papinskom zavodu Svetog Jeronima.

Na svakom koraku smo pronalazili stvari koje su nam oduzimale dah. Rim je grad koji bez pitanja otima srce svakom čovjeku. Bez sumnje, svi smo se vratili zaljubljeni u Rim s nadom da ćemo se vratiti i dogodine.

Naše putovanje upotpunio je vodič Mario Šimundža, bivši učenik naše škole i PMI,  koji je, i stvari koje bi mladima bile pomalo dosadne, učinio iznimno zanimljivima i bio nam poput prijatelja svih sedam dana.  „Mario naš“, kako smo ga od milja zvali, dao je dodatnu čar i ovako čarobnom putovanju.
Naravno, ogromnu ulogu odigrala je s. Dolores koja svojim dvadesetogodišnjim iskustvom uvelike olakšava sve eventualne poteškoće na putu kao što su čekanje u redovima, te organizira plan putovanja onako kako je najbolje, što zna iz iskustva. Udaljavajući se od škole i od formalnog odnosa učenik-profesor ona nam je sve više postajala prijateljica nego profesorica. Zajedno smo se smijali njezinim izjavama koje je namjerno izgovarala u trenutcima kada bi vidjela da smo umorni kako bi nas oraspoložila.

To ne bi bilo to bez  ugodnog smještaja u Domu hrvatskih hodočasnika bl. Ivan Merz. Primljeni smo srdačno osjećajući se kao doma cijelo vrijeme. Svi mi zajedno s djelatnicima doma tvorili smo jednu veliku obitelj punu razumijevanja i ljubavi.

Nekoliko smo se puta uvjerili u snagu molitve na koju nas je potakla s. Dolores. Moleći da se autobus udobrovolji krenuti i da kiša stane kako nam ne bi pomutila planove i pokvarila odlazak u Napulj spoznali smo jakost vjere, a s. Dolores nas je gledala sa smiješkom kako smo iznenađeni uslišanim molitvama i još uvijek mladi u vjeri, jer se ona u jakost vjere i molitve osvjedočila već mnogo puta. U nama je vidjela pupove čvrste vjere, svijetlu budućnost na kojoj svijet ostaje.

Čitavo putovanje prošlo je u veselom ozračju, prijateljskoj atmosferi koja je mirisala na daleko. Zahvalni smo svima koji su nam omogućili da osjetimo Rim u njegovom punom sjaju. Neizbrisive utiske ostavili su nam i Subiaco, Perugia, Napulj,  Asiz, Loreto, a posebno San Gabriele gdje smo se preporučili svetom Gabrielu, zaštitniku mladih.

Već nam sada nedostaju razgovori do dugo u noć, pjesma u autobusu, zajednička jutarnja molitva, molitve na svetim mjestima, zajedničke večere i odlasci u kapelu u domu. Već nam sada nedostaje Rim i sve što on nosi sa sobom.

Ostaju nam lijepe uspomene i nova prijateljstva… Do dogodine!
Antonela Barun, PMI

  Vijesti - Sve