Papa Franjo o Božiću

Nedelja, 29. 12. 2013.

Što za Vas znači Božić? 

"To je susret s Isusom. Bog uvijek traži svoj narod, vodi ga, brine se za nj i obećaje mu svoju blizinu. Knjiga Ponovljenog zakona kaže da Bog hoda s nama; vodi nas za ruku kao otac dijete. To je nešto predivno. Božić je Božji susret sa svojim narodom. Božić je jednako tako utjeha, otajstvo utjehe. Često sam znao nakon ponoćke provesti sat ili više vremena moleći sam u kapelici prije slavljenja ranojutarnje mise. Tada bih doživljavao duboki osjećaj utjehe i mira. Za mene je Božić oduvijek bio razmatranje Božjeg pohoda svome narodu."


Što danas Božić govori svome narodu? 

"Govori mu o nježnosti i nadi. Kada nas Bog susretne, kazuje nam dvije stvari. Prva je: imajte nadu. Bog uvijek otvara vrata, On ih nikada ne zatvara. On je otac koji otvara vrata za nas. Druga stvar je: ne bojte se nježnosti. Kada kršćani zaborave na nježnost i nadu, postaju hladnom Crkvom, koja gubi osjećaj za smjer i zaustavlja se na ideologijama i svjetovnim shvaćanjima, dok nam s druge strane Božja jednostavnost govori: idite naprijed, ja sam Otac koji brine za vas. Hvata me strah kada kršćani gube nadu i sposobnost da se prigrli drugoga u ljubavi i iskaže se briga za nj. Možda upravo zato, razmišljajući o budućnosti, često govorim o djeci i starijima, o onima koji su najnezaštićeniji. Tijekom svoje svećeničke službe u župi uvijek sam nastojao prenijeti tu nježnosti, osobito djeci i starijima. To me potiče da razmišljam o Božjoj nježnosti prema nama."

Kako je moguće vjerovati da Bog, kojega religije smatraju beskonačnim i svemoćnim, može postati tako malen?

"Grčki Oci su to nazvali synkatabasis, Božja susretljivost: Bog je sišao da bi bio s nama. To je jedno od Božjih otajstava. Godine 2000. u Betlehemu papa Ivan Pavao II. je rekao da je Bog postao dijete potpuno ovisno o brizi oca i majke. Zbog toga nam Božić pričinja toliku radost. Više se ne osjećamo samima; Bog je sišao da bi bio s nama. Isus je postao jedan od nas i pretrpio najgoru smrt za nas, kao zločinac razapet na križu."

Božić se često prikazuje kao sladunjava bajka. Međutim, Bog se rodio u svijetu koji je također prepun patnje i bijede. 

"Poruka koja nam je objavljena u Evanđeljima je poruka radosti. Evanđelisti nam opisuju taj radosni događaj. Oni ne raspravljaju o nepravednom svijetu i kako se Bog mogao roditi u takvome svijetu. Sve to je plod našeg vlastitog shvaćanja: siroto dijete koje se rodilo u neizvjesnim uvjetima. (Prvi) Božić nije donio osudu društvene nepravde i siromaštva, nego je navijestio radost. Sve ostalo su zaključci koje sami donosimo. Neki su ispravni, neki su manje ispravni, a neki su puni ideologije. No Božić je radost, radost vjere, Božja radost, unutarnja radost svjetla i mira. Kada čovjek nije sposoban shvatiti tu radost ili mu situacija u kojoj se nalazi to ne dopušta, tada on ovaj blagdan doživljava sa svjetovnim veseljem. Međutim, postoji razlika između duboke radosti i svjetovnog veselja."

Ovo je Vaš prvi Božić u svijetu obilježenom sukobima i ratovima...

"Bog nikada ne daje dar osobi koja ga nije sposobna primiti. Ako nam je dao dar Božića, to je onda zato što svi imamo sposobnost shvatiti ga i primiti. I to svi mi redom, od najsvetijih svetaca do najvećih grešnika, od najčišćih do najiskvarenijih među nama. Tako da čak i iskvarena osoba ima tu sposobnost, koja je doduše malo zahrđala kod nje, ali je ipak ima. Božić je u ovo vrijeme sukoba poziv od Boga koji nam ga daje na dar. Želimo li primiti Njega ili su nam draži drugi darovi? U svijetu pogođenom ratovima, ovaj Božić potiče me na razmišljanje o Božjoj strpljivosti. Biblija nam jasno kaže da je osnovno Božje obilježje da je On ljubav. On nas čeka; On se nikada ne umara od čekanja na nas. Daje nam dar i onda čeka na nas. To se događa u životu svakoga od nas. Postoje oni koji ga ignoriraju. Ali Bog je strpljiv, a mir i vedrina Badnjaka odraz su strpljenja kojeg Bog ima za nas.

"Božić nas uvijek podsjeća na Betlehem, a Betlehem je upravo ono mjesto u Svetoj Zemlji gdje je Isus živio. U božićnoj noći prije svega mislim na kršćane koji ondje žive, na one koji su u teškoćama, na tolike koji moraju napustiti tu zemlju zbog raznih problema. Ali Betlehem je još uvijek Betlehem. Bog je došao u određeno vrijeme u određenu zemlju; ovdje se pojavila Božja nježnost i milost. O Božiću ne možemo razmišljati bez razmišljanja o Svetoj Zemlji.

"Neka radost Evanđelja bude uvijek u vašim srcima, osobito u ovom božićnom vremenu."

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve