Papa Franjo s mladim osobama posvećenoga života u Dvorani Pavla VI.

Četvrtak, 17. 9. 2015.

Probudite svijet!

Papa je ostavio po strani pripremljeni govor, te improvizirajući odgovarao na pitanja mladih, ali je prije toga svoje misli upravio današnjim mučenicima u Iraku i u Siriji. Pritom je kazao da je prije nekoliko dana primio maleni križ koji je u ruci držao irački svećenik ubijen zato što se nije želio odreći Isusa.


Najprije je govorio upravo jedan mladi Sirijac, pa jedna indijska redovnica, a onda je Papi pitanje postavila jedna klauzurna redovnica. Svim mladima zauzetima u produbljivanju svojega zvanja, Sveti je Otac preporučio da ne miruju u udobnosti posvećenoga života koji je sastavljen samo od strogoga poštovanja zapovijedî i pravilâ. Posvećeni život može biti neplodan, kada nije proročki; kada nije dopušteno sanjati. Poštovanje pravila ne treba biti strogo; ako je strogo, onda nije poštovanje nego osobno samoljublje, odnosno traženje sebe uz osjećaj da smo bolji od drugih.

Ne valja se prepuštati ogovaranju. Nemojte nikada bacati bombu ogovaranja, nikada! To je kuga života u zajednici! Na taj način redovnik, ili redovnica, koji su posvetili svoj život Bogu, postaju teroristi, jer u svoju zajednicu bacaju bombu koja uništava. Kultura privremenosti je ušla u Crkvu, u redovničke zajednice, u obitelji, i u brak, zaboravljajući kulturu konačnosti. Bog je svojega Sina poslao zauvijek! Ne privremeno, samo jednom naraštaju ili jednoj zemlji, nego svima. Svima i zauvijek.

Govoreći potom o evangelizaciji, Sveti je Otac istaknuo da evangelizacija nije isto što i prozelitizam. Evangelizirati ne znači samo uvjeriti, nego svjedočiti da je Isus Krist živ. Ali, kako dati to svjedočanstvo? Svojim tijelom, svojim životom. Možeš učiti, ali sposobnost za grijanje srdaca ne dolazi iz knjiga, nego iz tvojega srca! – rekao je Papa te govoreći na kraju o svojemu prvom pozivu kazao – Kod Isusa me oduševila njegova blizina sa mnom.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve