Papa primio u audijenciju vrhovne poglavarice redovnica

Srijeda, 8. 5. 2013.

Prije opće audijencije u srijedu, 8. svibnja u dvorani Pavla VI. u Vatikanu papa je Franjo primio redovnice. Riječ je o sudionicama opće skupštine međunarodne udruge viših poglavarica koja se prošlih dana održavala u Rimu o temi: Služba autoriteta sukladna s Evanđeljem. To je kao vrlo važno istaknuo papa odmah na početku svojega govora te onda ponudio redovnicama nekoliko misli na promišljanje.


Najprije je Papa naveo Isusove riječi: Niste vi izabrali mene nego sam ja izabrao vas. Vrijedi to za svako duhovno zvanje i razvidno je da je Isus središte svakoga pozvanoga i pozvane te su kao takvi ponajprije pozvani na klanjanje i služenje. Za to je potrebno potpuno svući staroga čovjeka da bismo mogli istinski živjeti novinu Kristova dara.

Poslušnost je pak, nastavio je Papa, nadvladavanje svakog egoizma logikom Evanđelja a to znači potpunim pouzdanjem u Božju Providnost. Valja pritom voditi računa o tome da nikakva sredstva ne izgrađuju Božje kraljevstvo nego samo milost Gospodnja koja djeluje i preko naše slabosti. Siromaštvom se uči solidarnosti, dijeljenju i ljubavi koja se izražava i ozbiljnošću ali i radošću ne imajući nikakva idola. Osim toga nije dovoljno teoretsko nego praktično siromaštvo sa siromašnima, poniznima, bolesnima, djecom, konkretan je Papa te nastavlja tumačiti redovnički zavjet čistoće.

S tim je u vezi istaknuo da svaka redovnica ima biti poput Marije i poput Crkve, a to znači plodna duhovnom plodnošću navješćujući budući svijet zrelom afektivnošću. I kao što se ni Marija ne može zamisliti kao ni Crkva bez majčinstva, tako se ni redovnica ne može zamisliti bez te duhovne plodnosti za rast kraljevstva Božjega.

Potom je papa Franjo istaknuo da je svaka vlast u Crkvi služenje upravo prema Isusovu primjeru. Oni koji nose vlast upravljaju narodima, ali ne će biti tako među vama, nego onaj tko želi biti velik, neka bude svima sluga. Koliko nevolja unutar Crkve prouzrokuju karijeristi, koji se služe drugima kao odskočnom daskom za svoje interese umjesto da oni služe. Stoga valja autoritet združiti s ljubavlju, pratnjom razumijevanjem, pomoću, grleći sve, posebno one koji se osjećaju sami, isključeni, mrzovoljni. Uprimo pogled u Križ jer tamo je svaki crkveni autoritet gdje je Krist, sluga svih, potaknuo je Sveti Otac.

Na kraju se Papa osvrnuo na crkvenost isključujući da bi redovnica ili redovnik mogli ne osjećati s Crkvom, s Petrovim nasljednikom i biskupima. Ne može se ljubiti Isusa a da se ne ljubi Crkva, ne može se nasljedovati Isusa izvan Crkve, istaknuo je Papa te zaključio:

U središtu valja imati Krista i Evanđelje a autoritet smatrati službom ljubavi te osjećati s majkom Crkvom i u njoj. Svima zahvaljujem za vaše djelo koje nije lako, jer što bi bila Crkva bez vas? Nedostajalo bi majčinstva, osjećajnosti, nježnosti,, majčinske intuicije. Molite se za mene i pozdravite, drage sestre, sve svoje sestre posebice starije i mlade u nasljedovanju Krista jer lijepo je biti živa slika Gospe i svete majke Crkve, hijerarhijske. (kta/rv)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve