Plamen solidarnosti i milosrđa - Il Cerino

Plamen solidarnosti i milosrđa - Il Cerino

Srijeda, 24. 2. 2016.

 Na obali jezera „Lago di Como“, u mjestu San Siro (Como), u zgradi Villa Camilla, 21. veljače 2016., obilježeno je 20 godina od završetka rata na Balkanu i 20 godina volonterskog rada organizacije Il Cerino.  Tom prigodom održana je svečana akademija i humanitarna prodajna misijska izložba za pomoć ugroženoj djeci i majkama. Patnja žena i djece u ratom pogođenim područjima zemalja Balkana zapalila je vatru suosjećanja, solidarnosti i milosrđa sa željom vratiti nadi u život i radost na lice uplakane djece i majki. 


O počecima rada i djelovanja na izgradnji mira i iscjeljenju ratnih rana naroda BiH govorila je gospođa Lucia Bruni iz mjesta Rezzoniko kod Coma. Nakon nje još nekoliko sugovornika predstavilo je 20 godina rada s ciljem pomoći djeci i obiteljima iz ratom pogođenih područja ex Jugoslavije. Nakon rata nastavljena je suradnja i rad na izgradnji mira, solidarnosti, praštanja, zajedništva i nade u bolje sutra.

Gospođa Rosella Giossi iz Menaggia predstavila je nit poveznicu organizacije Il Cerino sa sestrama Služavkama Maloga Isusa. Izlaganje je započela pričom o „pismu“. Jedan talijanski svećenik vratio se iz ratom zahvaćene BiH, te im predao pismo s riječima: Vidite da li možete nešto za njih učiniti.“ Pismo je bilo napisano od časne sestre iz Gromiljaka –s. M. Genoveve Rajić. Pisala je o prognanoj djeci i obiteljima sa smještajem u školama Kiseljaka, Kreševa, … Pismo je završavalo s molbom: Pomozite nam vratiti osmjeh na lica djece i nadu u život. Pismo je u srcima čitatelja zapalilo plamen solidarnosti, milosrđa i ljubavi sa željom vratiti djeci osmjeh, smisao za igru, radost, nadu, budućnost, … Nakon nekog vremena organiziran je dolazak djece u Italiju u pratnji s. M. Genoveve Rajić i s. M. Kristine Adžamić.

Suradnja koja je tada započela napunila je svojih 20 godina, te nastavlja novo desetljeće solidarnosti i kršćanske blizine s onima na rubu društva.

U ime sestara Služavki Maloga Isusa skupu su nazočile s. M. Ljilja Marinčić i s. M. Kristina Adžamić. U svojim govorima istaknule su zahvalnost za 20 godina suradnje i zajedničke povezanosti oko pomoći ugroženoj djeci i obiteljima BiH, s naglaskom na nove oblike pomoći najugroženijima. Pozdrave i zahvalu u ime djece i sestara, koji su iskusili dobrotu srca i gostoprimstva ljudi na obali jezera „Lago di Como“ izrekla je s. M. Kristina Adžamić.

Akademija je bila popraćena i glazbenim sadržajima o miru; o Božjem daru mira i bratske ljubavi među ljudima; o nadi u bolji život koji nam dolazi po Bogu i ljudima koje nam Bog šalje poput anđela.

Ovom prigodom don Serafino - župnik u mjestu Piatta kod Bormia, inače veliki dobročinitelj naroda u BiH još iz ratnoga vremena, 23. veljače 2016., priredio je molitveno – duhovni susret na kojemu su s. Ljilja i s. Kristina svjedočile o iskustvu Božjega milosrđa kroz  duhovno-karizmatski rad sestara Služavki Maloga Isusa. Susret je počeo molitvom krunice u 17,30 sati u župnoj crkvi sv. Ane  te nastavljen slavljem svete mise u 18 sati. Za vrijeme svete mise posebno se molilo za mir u svijetu i ljude na rubu društva koji na svojim plećima nose teret siromaštva, bolesti, napuštenosti, … U molitvi nije bio zaboravljen narod BiH sa svojim potrebama. Pred kraj misnoga slavlja s. Ljilja i s. Kristina zahvalile su don Serafinu i vjernicima župe Svete Ane za solidarnost s narodom BiH i doprinosu koji ulažu u zajedničkoj misiji služenja malenima i potrebnima.  

s. M. Kristina Adžamić

  Vijesti - Sve