PMI iz Trilja i Košuta na hodočašću u Vepric

PMI iz Trilja i Košuta na hodočašću u Vepric

Petak, 14. 9. 2012.

VEPRIC: Povodom blagdana Male Gospe, skupina Prijatelja Maloga Isusa iz župe Trilj i novoosnovane župe Košute uputila se na tradicionalno hodočašće u svetište Vepric kod Makarske. Ovo svetište udaljeno je od Trilja oko 60 km i u našem hodu trebalo nam je propješačiti kroz mnoge župe i mjesta u Splitsko-Makarskoj nadbiskupiji: Trilj, Čaporice, Ugljane, Nova Sela, Blato na Cetini, Kostanje, Slime i preko Dubaca uz Jadransku magistralu kroz Brela, Bašku Vodu, Promajnu, Krvavicu do svetišta Vepric - Makarska.


Iako vremenski uvjeti nisu bili prikladni za pješačenje jer nas je nanekim mjestima pratila kiša pa smo morali činiti veće stanke, ipak smo nakon skoro 20 sati hoda stigli do cilja gdje smo osjetili duboki miri spokoj koje pruža ovo prekrasno svetište.

O ovom hrvatskom lurdskom svetištu koje je osnovao biskup dr. Juraj Carić 1908 godine, a po vlastitoj želji tu je i pokopan, već dugo godina brine se i uređuje ga don Alojzije Bavčević, upravitelj svetišta.

U lijepom krajoliku sa brežuljcima, borovom šumom i drugim raslinjem te potokom, na samom ulazu u svetište nalazi se kip arkanđela Gabriela, zatim kapela sa sakristijom, prirodna pećina sa kipom Gospe Lurdske, kip svete Bernardice, oltar na otvorenom, postaje križnog puta, ispovjedaonice, dom za duhovne vježbe i dr., a sve skupa okružuje staza za procesiju.

Središnje euharistijsko slavlje koje je počelo u 17,30 sati uoči blagdana Male Gospe, pred oko 10 tisuća hodočasnika, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa preko 40 svećenika.

U ovogodišnjoj propovijedi nadbiskup je istaknuo kako mi kršćani moramo svakodnevno svjedočiti svoju vjeru i stalno u sebi otkrivati danas je Bog stvorio na svoju sliku, a na tom putu najviše nam može pomoći Majka Božja koju večeras na poseban način slavimo. Sveta misa završila je veličanstvenom procesijom sa upaljenim svijećama i pjesmama Gospi u čast.

Ovim putem htjeli bismo se zahvaliti našim domaćinima, obitelji Talaja i drugim obiteljima koji nas već godinama rado primaju na spavanje i okrepu u svoje domove u blizini svetišta. Zahvaljujemo i obitelji Tadić sa Slimena koji su nas na ovogodišnjem hodočašću mokre od kiše i umorne, primili u svoj dom da se osušimo i poslužili nam tople napitke za okrepu. Na kraju hvala dragom Isusu i Majci Mariji, kojima smo uputili naše molitve i nakane s vjerom da ćemo skoro vidjeti plodove našeg hodočašća Maloj Gospi.

ŽIVIO MALI ISUS - UVIJEK U NAŠIM SRCIMA !

  Vijesti - Sve