Pola stoljeća Zavjeta

Pola stoljeća Zavjeta

Petak, 7. 1. 2022.

Nesvakidašnje slavlje u Zagori: okupilo se 17 časnih sestara koje su Bogu i vjernicima dale već ukupno 850 redovničkih godina, pogledajte kako je izgledala velika fešta


U Crkvi Presvetog Srca Isusova u Košutama pokraj Trilja, slavljena je na blagdan Sveta tri kralja sveta misa na kojoj su se sestre Služavke Malog Isusa iz Splitske i Sarajevske provincije zahvalile Bogu za 50 godina redovničkih zavjeta.

To su Anemarie Radan, Alemka Šiljeg, Anete Krstičević, Admirata Lučić, Hinka Rogalo, Jadranka Lacić, Jordanka Ćuže, Julijana Jerković, Magna Borovac, Martinela Šipić, Mirta Lišnić, Nada Ćubelić, Rajka Ćubelić, Rosemari Matijašević, Virgilija Matijašević, Siksta Paleško i Svjetlana Leko.

- Ukupno je 17 sestara koje zahvaljuju Bogu za 50 godina služenja u družbi sestara Služavki Malog Isusa, 11 ih je iz Splitske provincije, od koji su danas dvije odsutne, i četiri je sestara iz Sarajevske provincije - pojasnila je sestra Terezija Pervan, glavarica Služavki Malog Isusa splitske Provincije sv. Josipa, a stigle su uz njih i sestra Marija Banić, vrhovna glavarica Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, i Ana Marija Kesten, glavarica Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, sestara Služavki Malog Isusa.

- Za nas je ovo doista velika radost i milost da sestre koje su kroz 50 godina ustrajale i ostale vjerne Bogu, kroz razne svoje dužnosti gdje ih je Božja providnost odvela, da su, kao što same kažu, sretne da su ovo danas mogle dočekati. Tako je zahvalna i cijela naša družba Provincije da smo sve skupa ovo mogle doživjeti.

One su još uvijek aktivne na svojim dužnostima, u radu na župama, s djecom, u staračkim domovima, kuhinjama,... raznim djelatnostima unutar provincije i družbe – kazala nam je sestra Terezija dok su slavljenice, ovjenčane zlatnim vjenčićima na glavi i sa svijećama u rukama, nasmijane i radosne stizale pred samu crkvu iz obližnjeg Samostana Srca Isusova i Marijina.

Jedna od slavljenica je i sestra Mirta Lišnić koja nam veli kako je, što se tiče službe, najduže bila u Kaštel Kambelovcu, ukupno 28 godina.

- Tijekom godina rada vodila sam crkvene zborove, velike i male, kao i vjeronauk u župi, a poslije sam ga predavala i u školi.

To je ispunjenje, život posvećen Bogu, koliko je to moguće, ipak smo mi samo ljudi i griješimo na tom putu, ali Bog nam je podrška, on nas vodi. Rad s djecom, s mladima uvijek je to bilo radosno i veselo, to je obilježje mog života - istaknula je ushićeno i sestra Mirta, a na pitanje odakle je, samo nam je kazala:

- Pogledajte onu gore kulu, onaj vrh, to vam je Čačvina, ja sam odmah ispod toga, Vrpolje, to je moje mjesto – drago je bilo sestri Mirti i ispunjeno srce što ovaj jubilej slave u rodnom kraju.

- Ove dane smo proveli kod naših sestara u Košutama, predivno nam je bilo i imali smo priliku napraviti jednu analizu života kroz 50 godina, što je to što me najviše radovalo, što je to što mi je bilo teško - kazala nam je i sestra Admirata Lučić koja je stigla iz Sarajevske provincije u BiH.

- To je bilo tako divno, krasno, moći se prisjetiti, jer prisjećanje je takav Božji dar koji pobuđuje neizmjernu zahvalnost, i za ono što je bilo teško i što je bilo manje teško, a ponaosob za trenutke kada smo mogli ispuniti svoje poslanje – kazala nam je sestra Admirata.

Tu su i sestre Nada i Rajka Ćubelić, koje su sestre i po rođenju, od Dobranja su kod Ciste Velike.

- Na službi nismo nikada bile skupa osim što smo zajedno bile u Novicijatu, tu godinu dana dok smo se pripremale za redovnički život. Ona je na otoku Braču, a ja sam trenutno u Solinu, a prije toga sam 21 godinu radila u Italiji s djecom, i radila sam s bolesnicima...

I evo nas, sada ovdje zajedno, sretne, ovaj se osjećaj ne može opisati. I dalje mi je najdraže raditi s našom djecom u Solinu, ne može se opisati ta radost koja vas svaki dan ispunja i što više njima učinim čini mi se da sam još sretnija u životu - radosno će sestra Nada Ćubelić koja u Solinu u samostanu sv. Rafaela sa svojim sestrama iz družbe brine za djecu i osobe s razvojnim i zdravstvenim teškoćama.

Oko crkve skupile se i ponosne obitelji. Jedna od njih dolazi i iz Rude.

- Došli smo proslaviti zajedno ovaj dan sa našom tetom, to je časna sestra Siksta Paleško, krsno ime joj je Iva. To je slavlje u cijeloj obitelji, veliki osjećaj ponosa. Mi smo obitelj, od pokojnog joj brata Josipa – kaže nam Šima Bilonić kojoj je slavljenica teta.

- Bogu su važni darovi srca i zato danas upravo to slavimo, slavimo ljubav, vrijeme, predanje... Ukupno je 17 sestara i kada sam išao zbrajati nije to samo 50 nego 850 godina darovanih Bogu i ako još dodamo živote onih iz vaša generacije koje nisu više s nama, doći ćemo skoro do tisuću darovanih godina. Zato hvala i vama i vašim roditeljima koji su vam darovali život i odgoj, i svima onima koji su na vašem putu pomogli da se darujete Bogu.

Vjerujem da ste prepoznali tu zvijezdu, i krenuli za njom. Niste znali gdje će vas dovesti, koliko puta se sakrivala, ali vjerovali ste i ostali ustrajni na tom putu. I baš zato jer ste bili ustrajni možda niste ni svjesni da ste i vi postali zvijezda tolikima - poručio je u propovijedi tijekom svete mise fra Matej Jovanovac, franjevac trećeredac, iz Župe Svete obitelji u Splitu.

- Ovo je njihov dan gdje obnavljaju svoj zavjet kao zaručnice Kristove da ostanu vjerne na putu svog življenja kao redovnice, da budu to što jesu, svjetlo odnosno sol svijeta. Bez časnih sestara crkva je siromašna, one su duhovno bogatstvo za katoličku crkvu - kazao nam je don Tomislav Topčić, koji je 34 godine svećenik, od toga zadnje dvije i pol godine vodi župu u Košutama, te se na kraju svete mise zahvalio sestrama na njihovom ustrajnosti i predanom radu.

Ovaj tekst objavljen je na stranici "Slobodne Dalmacije", kojeg se može otvoriti i OVDJE.

 

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve