Predstavljanje Šematizma Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. godinu

Predstavljanje Šematizma Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. godinu

Subota, 3. 10. 2015.

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu u petak, 2. listopada 2015. u predvorju Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu predstavljen je „Šematizam Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. godinu“.


Uz nadbiskupa metropolitu vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predstavljanju je nazočio i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, vrhovna glavarica Družbe Služavki Maloga Isusa s. M. Radoslava Radek, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović, kao i više redovnica drugih družbi, te predstavnici političkoga i kulturnoga života, te dobrotvori koji su omogućili tisak ovoga izdanja.

Riječ dobrodošlice okupljenima je uputila glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić. Izrazila je nadu da se ovim činom osim predstavljanja knjige, predstavlja i zajedništvo, tradicija, kultura i vjera koju svi zajedno njegujemo.

Kardinal Puljić je izrazio zahvalu NSK za mogućnost predstavljanja, kao i svima koji su pomogli da dođe do izdavanja knjige. U tom vidu posebnu je zahvalu izrekao Franji Mariću na uloženom trudu. Riječ zahvale je izrekao i donatorima. Kardinal je istaknuo, da se ovim izdanjem željelo zabilježiti, zapamtiti i budućnosti predati ono što je Crkva doživjela od posljednjega šematizma do danas.
„Mnoge stvari vrijeme pregazi i zaboravi. Ova knjiga želi oteti zaboravu mnoge podatke. Povijest će drugi pisati, a ova knjiga predstavlja podatke koji će služiti za to pisanje. K tomu, oni koji postavljaju pitanja 'što je, kako i gdje bilo' imat će prilike prelistavajući ovaj šematizam vidjeti što je proživjela i preživjela Vrhbosanska nadbiskupija zajedno sa svojim svećenicima i vjernicima. Zato sam radostan što ju možemo predstaviti u Zagrebu, u ovoj knjižnici i tako dati priliku da i drugi upoznati to izdanje“, rekao je kardinal Puljić.

Prvi predstavljač knjige demograf prof. dr. sc. Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvrnuo se na demografsku statistiku. On je naglasio, kako je riječ o izvrsnom djelu koji nadilazi ono što bi se moglo nazivali klasični šematizam.
„Svima nam je jasno da bez inicijative i snažne potpore i okupljanja široke istraživačke i suradničke infrastrukture kardinala Vinka Puljića danas ne bi bili u prilici predstaviti ovo djelu“, rekao je dr. Akrap.
Osvrćući se na sam sadržaj rekao je kako je on strukturiran u devet dijelova na 1200 stranica, a s impresivnim brojem citirane literature, brojnim ilustracija dana je demografska slika svih 155 župa Vrhbosanske nadbiskupije. Posebno je ukazao na drugi dio, najopsežniji dio knjige a koji je za demografska istraživanja o kretanju broja i prostornog razmještaja Hrvata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji najzanimljiviji.
„Osim preglednih zemljovida, od iznimne su vrijednosti ilustracije o uništenim i spaljenim crkvama. Tu je prikazano stanje 1990., potom 1995., i danas. Kada gledamo sve te fotografije zadivljuje činjenica kako su unatoč činjenici da je prepolovljen broj Hrvata u BiH obnovljene sve osim jedne crkve“, rekao je dr. Akrap, te upozorio, kako to pokazuje jakost Crkve, ali isto tako pokazuje kako se sustavno uništavao veliki broj crkava kako bi se rastjerao narod s tog prostora. 
„Važnost pak šematizma s demografske strane je velika stoga, jer smo i danas još svjedoci manipulacija o žrtvama Drugoga svjetskog rata, manipulacijama o žrtvama nastalim tijekom rata od 1991.-1995. Ovaj šematizam predstavlja veliki doprinos utvrđivanju demografsko-statističke građe za područje Vrhbosanske nadbiskupije. Vrsno je to djelo s težištem na rekonstrukciji promjena u demografski kritičnim vremenima i otklanja mogućnost suvremenih manipulacija. Tu se iščitava veliki napor Katoličke Crkve u BiH na obnavljanju života na tom mahom porušenom prostoru“, rekao je dr. Akrap.

Prof. dr. sc. Slavko Slišković, OP s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ovoj prigodi se osvrnuo na redovništvo koje je dalo, i daje izvanredno važan prinos životu mjesne Crkve. Naglasio je, kako su u ovoj knjizi na jedinstven način predstavljeni ustroj i struktura Katoličke Crkve u cjelini, a napose ove nadbiskupije. Tako su to podaci o ustroju, župama, svetištima, odgojno-obrazovnim institucijama, živućim i umrlim biskupima i svećenicima, brojni zemljovidi, slike i statistički podaci.
„Redovništvo je ostavilo neizbrisiv trag na vjerskom,znanstvenom, kulturnom, obrazovnom i socijalnom planu čitave kršćanske ekumene nastajući kao odgovor trenutne potrebe Crkve i društva bili su istodobno i korektiv i putokaz. Rijetko da je u kojoj Crkvi poput Vrhbosanske redovništvo imalo tako važnu ulogu u prošlosti i sadašnjosti. Trag svoga postojanja ostavili su u pastoralnom, kulturnom i obrazovnom napretku, razvoju eklezijalnih i socijalnih struktura, te oblikovanju vjerničkog i društvenog identiteta katolika ove mjesne Crkve“, rekao je dr. Slišković, te podsjetio kako danas na području Vrhbosanske nadbiskupije djeluju četiri muške i jedanaest ženskih redovničkih zajednica. 
„Među muškim redovništvom najbrojniji su franjevci, a tu su i isusovci, salezijanci i dominikanci. Tijekom povijesti njihova je uloga bila raznolika misionari, biskupi, školstvo, pastoral, vjerski i narodni predstavnici pred okupatorskom silom, papinski vikari, prosvjetitelji, duhovnici, odgojitelji. Neke od spomenutih djelatnosti i danas su aktualne, ali je danas aktualni naglasak na pastoralnom radom. Žensko redovništvo čine franjevke, Marijine misionarke, karmelićanke, Kćeri Božje ljubavi, Kćeri Milosrđa, Klanjateljice Krvi kristove, klarise, Marijine sestre, milosrdnice, Služavke malog Isusa, uršulinke.
Procvat ženskih zajednica dogodio se krajem 19.st., dok je svoju puninu doživio u prvim desetljećima prošloga stoljeća. Redovnice su desetljećima prednjačile na socijalnom i obrazovnom planu zemlje, a kada je uslijed ratnih prilika, a kasnije totalitarnog komunističkog sustava njihova djelatnost bila svedena na vrlo skroman pastoralni rad u župama. U novije vrijeme područje rada je prošireno, a plodi se već uvelike vide i ovdje publiciraju“, rekao je predstavljač.
U zaključke je naglasio, kako je šematizam Vrhbosanske nadbiskupije vrijedno djelo koje će biti korisno svim povjesničarima BiH, povjesničarima Crkve, nacionalne hrvatske povijesti, demografima i pastoralnim stručnjacima, ali će ostati i kao amanet budućim generacijama koje su na razne načine vezane uz ovu krajovnu Crkvu.

Na kraju se okupljenima obratio i prof. Franjo Marić, publicist i urednik knjige. Nizom tabela dao je samo naznake koje sve podatke krije ovo velebno djelo. Posebno pak je upozorio na prirodni prirast Hrvata katolike, te naglasio kako se samo pri usporedbi 2013. i 2014. godine vidi da je Hrvata katolika 7.160 manje. Moto šematizma bila je da treba sve zapisati i podastrijeti budućim generacijama, rekao te Marić, te zahvalio svim svećenicima i redovnicama koje su popunili upitnike, suradnicima koji su priredili priloge, te donatorima. Posebnu zahvalu izrekao je kardinalu Puljiću što donio odluku da se šematizam pripravi i otisne.

Na kraju predstavljanja kardinal Puljić je predao knjigu na dar donatorima, a također je razmijenio darove s glavnom ravnateljicom NSK-a.

Moderator predstavljanja bio je glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. (kta/ika)

  Vijesti - Sve