Preselila se u vječni život naša s. M. Ambrozija (Marija) Sošek

Preselila se u vječni život naša s. M. Ambrozija (Marija) Sošek

Četvrtak, 2. 7. 2020.

Svemogućem Bogu, Gospodaru života, preselila se S. M. Ambrozija Marija Sošek članica Družbe sestara Služavki Malog Isusa 2. srpnja 2020. g. u 82. godini života i 63. godini redovničkih zavjeta. Sprovodni obred će biti u petak, 03. srpnja 2020.g. u 15.00 sati na groblju u Stenjevcu. Sveta Misa zadušnica služit će se poslije sprovoda u župnoj crkvi Uznesenja BDM, Stenjevec. Dušu naše s. Ambrozije preporučamo u vaše molitve.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Sestre Služavke Malog Isusa Zagrebačke provincije i rodbina

† s. M. Ambrozija (Marija) Sošek

Čovjekov život je tajna njemu samome, a ulazak u vječni još veća nama, koji ostajemo u tuzi i sjećanju na drage nam s kojima smo dijelili život. Naša draga s. Ambrozija se dugo pripremala na zadnje putovanje. Prikovana na bolesničkoj postelji zazivala je Milosrdnog Isusa da dođe po nju jer je vrijeme polaska. Otišla je posljednji puta za Božjim zovom, u noći drugog srpnja u osamdeset drugoj godini života i šezdeset trećoj redovničkih zavjeta. Volio je Bog njezino suosjećajno srce, a ona njegove izazove. Kada se u mladosti uputila u samostan primila je savjet, ili nemoj ići, a ako odeš nemoj se vraćati. Bog jedini je vrijedan potpune tebe. Gospodin joj je uvijek slao, kad joj je bilo teško, one kojima je bilo teže; bolesne, razočarane, ostavljene, napuštene. Pomagala je na stotinu načina savjetom, kruhom, suzom, dijetom, lijekom. Svi ti ljudi za nju su bili potrebni Mali Isus. Previjajući tjelesne rane liječila je i duhovne. U tome se nije dala smesti. Znala je reći, a tko će im pomoći ako ja odustanem. Gospodin je i njoj providio sestre njegovateljice i tješiteljice dok je i sama bila u bolesti i nemoći do posljednjeg dana.

Naša draga s. Ambrozija je rođena dvadeset i petog rujna 1938. godine u Grižićima kod Slavonskog Broda od oca Mije i majke Zlate rođ. Jakovac. U Družbu Služavki Malog Isusa ušla je 14. kolovoza 1955. u Zagrebu. Nakon godinu dana je ušla u novicijat u Samoboru, prve zavjete je položila na blagdan Velike Gospe 1956. u Maksimiru, a doživotne 1963. na Kraljevcu u Zagrebu. Završila je krojački i kuharski tečaj, a gotovo cijeli život je radila kao kuharica po raznim mjestima. Prvo mjesto rada bilo je u pletionici u „Marijinom domu“ u Vinkovcima, zatim pletionica u samostanu „Sv. Ane“ u Splitu. Nakon toga je premještena u Starački dom u službu kuharice u Audregnes, zatim u Florenns, u Belgiju. Kao kuharica djelovala je u samostanima u Slavonskom Kobašu, „Antunovcu“ u Zagrebu, „Sv. Ivana Krstitelja“ u Samoboru, u župi Sv. Anastazije u Samoboru, kod oo. franjevaca u Samoboru. Posljednjih pet godina života proboravila je u samostanu „Betlehem“ na Kraljevcu u Zagrebu u službi kuharice, zatim kao bolesnica. Primila je osamnaest redovničkih dekreta, a u službi kuharice proživjela je 59 godina. Posebnim žarom vršila je povjerene dužnosti. Saznavši za smrt s. Ambrozije vlč. Siniša Vujičić župnik župe Sv. Ćirila i Metoda na Sušaku u Rijeci napisao je: „Ražalošćen sam primio vijest kako je noćas s. Ambrozija pošla putem vječnosti. No čvrstom vjerom znam da je upravo u mjestu bez boli i patnje, u mjestu kod svog Malenog Isusa, kojem je predano primjerom, cijeli život odano služila, u teškom radu, brinući se za brata čovjeka. Njen primjer nadahnjivao je mnoge mlade, a tako i mene koji smo pošli putem predanja Božjem pozivu. Jedino se tako i možemo ostvariti u Njemu ako iskustvom ali najviše, autentičnim primjerom služenja potičemo jedni druge. Želio bih iz srca zahvaliti Božjoj milosti što je na moj put odgoja i uzrastanja prema svećeništvu poslao i dragu s. Ambroziju. Predajem je u svoje skromne molitve, a ona neka majčinskom brigom svoju Provinciju, sestre i sve nas s kojima ju je ovaj prolazni hodočasnički život vezao, čuva i zastupa blagoslovnom ljubavi našeg Stvoritelja“.

Draga s. Ambrozija, molite za naša zvanja kao što ste to radili za života da nam Gospodin pošalje zamjenu za Vas. Vi ste dali sve, a od nas primite molbu za oproštenje kada Vas nismo razumjeli ili smo Vas rastužili. Hvala Vam za male znakove pažnje, topli kolač iz vaše pećnice, opjevane molitve i nadu koja je ostala, da se za Gospodina isplati darovati cijeli život.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila joj!

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve