Život dakle biraj i promoviraj

Život dakle biraj i promoviraj

Petak, 26. 6. 2020.

Kad čuješ riječ život, uvijek se budi pozitivan osjećaj, bar kod većine koji cijene darovatelja života. Trenutno razmišljam o Društvu Prijatelja Maloga Isusa kojima u Statutu stoji da će se zalagati za kulturu života.


Članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa ( DPMI ) splitske provincije, posebno oni koji su na području grada, redovito sudjeluju u gotovo svim projektima Inicijative 40 dana za život. U crkvi sv. Trojice na splitskom Poljudu održano je tjedno Jerihonsko bdijenje, klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu kroz 7 dana i noći od 14. 6 do21.6.20120. Zadnjeg dana u nedjelju, održana je završna sv. Misa u crkvi sv. Križa koja je prethodila blagoslovu i otvaranju Centra za život - ured inicijative 40 dana za život. Veliki događaj za grad Split i cijelu Dalmaciju jer je to prvi otvoreni Centar na jugu a drugi u Hrvatskoj.

Mi članovi društva PMI-a jesmo i trebamo biti ponosni jer su sestre Služavke Maloga Isusa, čiji smo mi suradnici, ustupile prostor za ovaj Centar za život. Provincijalna glavarica s. M. Terezija Pervan učinila je evanđeoski korak za realizaciju ovog projekta na čelu kojeg je koordinatorica gđa Marija Kulazo  Šošić. Naša Pročelnica s. Dolores Brkić animirala je ne samo splitske članove Društva PMI nego i druge skupine da predstavnici sudjeluju u molitvi i klanjanju za vrijeme Jerihonskog bdijenja. Neki su to radili „ i daljinski „ da sve bude na slavu Malom Isusu i svima koji su za život ili traže oslonac u teškim trenutcima.

Skupina Društva PMI-a sa Pojišana i sv. Križa kroz animaciju s. Dolores  pripremili su kolače,  slastice i trešnje za onaj dio zajedništva koji je slijedio nakon sv. Mise i blagoslova prostora. U župnoj crkvi sv. Misu  predslavio je fra Lazar  Perica. Župnik don Mihael Jelavić zajedno sa župnim zborom veličanstvenim  sviranjem i pjevanjem uzveličali su euharistijsko slavlje. Fra Lazar je održao izvrsnu propovijed na veliko oduševljenje nazočnih. Izdvojila bi 2 rečenice koje su mi posebno ostale urezane u srcu;“ Tko ustaje protiv života, on je protiv Isusa Krista. Tko je protiv života, ustati će protiv tebe, mene i na koncu i protiv sebe.“ Na kraju mise ne krijući radost i zahvalu, svoju riječ izrekla je gđa Marija i s. Terezija. Dirljivo je bilo kad smo se svi uputili u raspjevanoj procesiji prema samostanu sestara gdje su prostori Centra. Na početku procesije s. Antonija Čobanov nosila je Gospin kip. Župnik don Mihael blagoslovio je prostore. Predsjednik udruge „Hrvatska za život“  gosp. Ante Čaljkušić došao je iz Zagreba i održao impresivan govor i čestitku. Zvoni još snažno njegova rečenica koja odjekuje splitskim Varošom i cijelim gradom; „Ovo je događaj za povijest, ovo je sunce za grad i Dalmaciju . Danas je dan nade i radosti jer u Centru će biti različitih projekata i stručnjaka koji će biti u službi inicijative „4o dana za život“. Koordinatorica gđa Marija Šošić naglasila je da je sve sagrađeno na temelju  molitve i posta.

Na stranici splitsko - makarske nadbiskupije opisan je događaj. Budući da sam jedna od animatorica Društva PMI-a i župljanka, izvijestila sam iz mog kuta doživljaja. Slava Malom Isusu i radost sluzi Božjem Josipu Stadleru. Blagoslov sestrama Služavkama !

 Vesna Mamić,  PMI-a Split   

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve