Prijatelji Malog Isusa sa sestrama srcem za misije

Prijatelji Malog Isusa sa sestrama srcem za misije

Utorak, 5. 12. 2023.

Dana 1. prosinca 2023. godine otvorena je Misijska prodajna izložba u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu Izložba je već tradicionalni projekt Prijatelja Malog Isusa zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa i to 28. put u nizu. Ovaj niz davno je započela s. M.Vesna Mateljan a nastavila s. M. Dolores Brkić.


 Humanitarna misijska izložba ovu godinu je u ozračuju jubilarne 50. godišnjice posvete Druže sestara Malog Isusa Srcu Isusovu. Zato, idući Božićnom otajstvu ususret izložba je pod geslom; „ Srce Isusovo, izvore svakog dobra, blagoslovi Misije.“ Sve rukotvorine i eksponati, zimnica, kolači, voće povrće, maslinovo ulje, adventski vijenci, slike, suđe, božićni ukrasi, krunice… postavljeni su u dvorani „ sv. Leopold“ u kapucinskom samostanskom prostoru u trajanju kroz 3 dana od 1. do 3. prosinca.

Namjena akcije ovu godinu bila je za siromašnu djecu u Boliviji gdje djeluje misionar fra Ivica Vrbić i djecu u Tanazaniji gdje je don Ante Batarelo i sestre Služavke maloga Isusa koje djeluju na Haiti. Imali smo posebne goste iz Kenije na duhovnom programu i sv. Misi, roditelje župljanke gđe Mersy na Pojišanu . Njihov mali dječak Jan čekao je trenutak kad će on imati svoju dogovorenu ulogu.

Zadivila nas je njihova velikodušnost i odricanja naše Mersy i supruga Gorana. Na sam dan otvorenja uvodni program vodila je pročelnica s. Dolores Brkić sa PMI-a koja je i koordinirala ovim projektom za misije. Započeli smo molitvom za sve misionare diljem svijeta. U uvodnom programu poticajno je bilo čuti kako ova župa Gospe od Pojišana ima „ dušu misionarske zajednice, bilo molitvom bilo pomaganjem. Naglasila je s. Dolores da također građani grada Splita imaju veliko srce što se pokazalo puno puta i na razne načine. Župljani su za vrijeme izložbe bili velika potpora kao i među ostalim posjetiteljima najbrojniji kupci.

Euharistijsko slavlje predslavio je kapucin - župnik fra Žarko Lučić, koje je također slavljeno za sve Hrvatske misionare diljem svijeta . Kroz svoju propovijed još je nadahnuto produbio ovaj uvodni dio koji je bio kao nastavak. Naglasio je zauzetost PMI-a i sestara Malog Isusa koji imaju srce za potrebne što je zadatak i svakog kršćanina. Također je zahvalio provincijalki s. Tereziji Pervan na podršci projekta i njezinoj nazočnosti kao i svim PMI-a iz svih župa. Sve je bilo kao jedna predivna cjelina koja još više motivira i daje nam snagu i radost u srcu. Čitanja i molitve vjernika čitali su PMI-a iz više župa a pjevanje sestre i PMI ujedinivši glasove . Vrijedni i marljivi članovi PMI-a sa Pojišana redali su se uz s. Dolores tijekom tri dana biti na usluzi posjetiteljima, ujedno svakodnevno donositi za prodaju svježe kolače ali i peći neke na licu mjesta. To je ono baš po Stadlerovu IMAJ SRCE ! Majstorica pečenja kolača Ankica Kaćunić privlačila je ljude mirisom sastojaka. Nakon popričesne molitve dječak Jan izišao je pred oltar sa košarom u kojoj su bile napisane sve države svijeta gdje djeluju naši misionari sa njihovim imenima. Svaka skupina izvlačila je jednu misijsku zemlju sa imenima te ih u molitvi i dalje nastavljaju pomagati. Tako su se redali i dio njih ponaosob , među kojima je bila tu i provincijalka s. Terezija i cijeli niz drugih. Dječak Jan je na koncu uzviknuo: MOLITE ! Pročelnica je zahvalila fra Žarku i oo. kapucinima na velikodušnosti za prostore i ovo Euharistijsko slavlje kao i pastirsku nadahnutu riječ, zatim svima koji su se nesebično trudili i obogatili ovu izložbu. Uslijedilo je otvaranje izložbe na iznenađenje kreativnosti gdje je uloženo puno ljubavi, „ ljubavi bez granica“ kako je na početku naglasila pročelnica. Radovi i prilozi pristigli su iz ; Livna, Metkovića, Opuzena, Vrgorca, Solina, Katuna - Kreševo, Šestanovca, Omiša, Pučišća, Sutivana, Jesenica, Dugog Rata, Dugopolja, Gospa od Pojišana – Split, sv. Križa Split, Mravinaca, Dubrovnik, samostana sv. Ane i provincijalne uprave, kapucinskih samostana Splita i Dubrovnika, zatim od župnih podupiratelja i pojedinih donatora.

Budući da je izložba bila vrlo uspješna, Mali Isus blagoslovio je trud i srca pa uz spomenute tri misije koje ćemo razveseliti prilogom, dodali smo još jednu misiju na Haiti gdje djeluje sestra Mirjam Filipović iz Družbe Služavki Kristovi i misiju u Ruandi. Jedan dio artikala izložbe darujemo za Buvljak koji se priprema za splitske beskućnike. Božićne ukrase odvojili smo i za dječji dom Maestral u Splitu. Po Stadlerovu geslu „ IMAJ SRCE „ darovali smo tijekom izložbe i nekoliko obiteljskih paketa hrane te s radošću na koncu zajedno izmolili krunicu za svih koji su dionici ovog projekta. Nastavak je bio urediti dvoranu za sv. Misu zornicu slijedećeg jutra.

Vesna Mamić i Zrinka Ančić, PMI – a SPLIT

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve