Primanje u Društvo PMI u župi Dugopolje

Primanje u Društvo PMI u župi Dugopolje

Petak, 18. 5. 2012.

DUGOPOLJE: U našem samostanu „Gospe Sinjske“ u Dugopolju pripremu za pristupanje u Društvo PMI započeli smo 20. veljače 2011.g., kada  je bio prvi susret sa gospođama koje su izrazile želju upoznati djelovanje PMI.


Na ovom prvom susretu kroz razgovor su upoznale našeg Utemeljitelja, u kratkim crtama povijest i karizmu naše Družbe, te glavne točke Statuta Društva PMI. Na kraju susreta su dobile Bilten PMI, pristupnice i sličicu našeg Utemeljitelja s molitvom. Ovim su potaknute na razmišljanje o pristupanju u Društvo PMI, a one koje žele pozvane su na prvi zajednički susret u župnoj crkvi koji je prvog četvrtka u mjesecu kada imamo sat klanjanja pred Presvetim. Na Blagovijest je započela Velika devetnica Božiću, pa je većina njih dolazila   svakog 25-og u mjesecu na Devetnicu, a neke su dolazile i na klanjanje. Dakle, priprema za pristupanje u Društvo PMI trajala je godinu dana.

Same članice su predložile da prikupljaju mjesečni dobrovoljni doprinos za siromašne, te tako rade i na humanitarnom planu. Prikupljenim sredstvima, za Božić posjetile smo i pomogle dvije obitelji u našoj župi, za koje smo smatrale da su u potrebi.

17.svibnja, nakon krunice, s. Vesna Mateljan, zamjenica č. Majke, koja je do nedavno bila pročelnica PMI u našoj Provinciji, održala je predavanje o našem Utemeljitelju i o Družbi. Kad je predavanje završilo svaka pojedina članica je izašla pred oltar i osobno izmolila molitvu Blagoslova.

Nakon ovih duhovnih priprema i stvarnih djelovanja u župi, svečani čin pristupanja bio je 18. svibnja. Prije Euharistijskog slavlja koje je predvodio župnik don Mirko Bitunjac, imali smo svibanjsku pobožnost. Don Mirko je održao prigodnu propovijed, a euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem uljepšao mali župni zbor, dok su mladi čitali misna čitanja i molitvu vjernika.

Nakon svete Pričesti s. Vesna je prozivala članice, koje su izlazile pred oltar, te im je podijelila Statute Društva PMI. Nakon Euharistijskog slavlja jedna djevojka je čestitala članicama i najavila mali prigodni program koji su izveli naši Prvopričesnici i mali župni zbor. Kada je završilo slavlje u crkvi, svi zajedno su bili pozvani na malo čašćenje u našem samostanu. Sve je proteklo u svečanom i radosnom ozračju.

s. Celestina Jerčić

  Vijesti - Sve