Proslava Dana posvećenog života na zagrebačkom Ksaveru

Proslava Dana posvećenog života na zagrebačkom Ksaveru

Ponedjeljak, 6. 2. 2023.

U jubilarnoj godini ksaverskih franjevaca trećoredaca glagoljaša, povodom Dana posvećenog života upriličen je susret Bogu posvećenih zajednica koje su djelovale i djeluju na području župe sv. Franje Ksaverskog tijekom proteklih 100 godina prisutnosti franjevaca na tom tlu. U znak prijateljstva te u želji za dijeljenjem povijesnih i karizmatskih bogatstava, franjevci trećoredci okupili su sljedeće zajednice: Školske sestre franjevke sa Ksavera, Školske sestre franjevke s Prekrižja, Kćeri milosrđa, Milosrdne sestre Svetog Križa, Sestre milosrdnice, Sestre bazilijanke, Marijine sesre, Sestre uršulinke, Suradnice Krista Kralja, Franjevce trećoredce te sestre naše Družbe - Služavke Malog Isusa.

Susretu su prisustvovale sestre Služavke Malog Isusa iz Vrhovne uprave Družbe sa s. M. Anđom Vranješ, zamjenicom vrhovne glavarice te sestre Zagrebačke provincije s provincijskom glavaricom s. M. Emanuelom Pečnik. Radosti susreta pridonio je zbor Služavki Malog Isusa pod vodstvom s. M. Tihane Strancarić uz orguljaša g. Javora Valjaka.

Zajedništvo je započelo euharistijskim slavljem u crkvi svetog Franje Ksaverskog. Fra Zvonimir Brusač, gvardijan i provincijski tajnik, u propovijedi je istaknuo kako Isus svoje učenike nije pozvao da postanu svjetlost svijeta i sol zemlje, nego im je ukazao da oni to već jesu (Mt 5, 13 16). Molitva i dobra djela daju nam moć da privodimo ljude Bogu. Fra Zvonimir posvijestitio je veličinu služenja posvećenih osoba i zajednica, ali i naglasio veliku odgovornost koja iz toga proizlazi.

Slavljenje Boga nastavilo se u dvorani fra Srećka Badurine gdje se održalo predstavljanje prisutnih zajednica. Kao predstavnica naše zajednice, s. M. Martina Vugrinec objasnila je osnutak, karizmu, rasprostranjenost i djelovanje Služavki Malog Isusa. Zbor SMI pratio je program predstavljanja zajednica izvođenjem autorskih pjesama s. M. Tihane Strancarić. Na predstavljanju zajednica rečeno je mnogo zanimljivih informacija iz povijesti različitih redovničkih i svjetovnih instutucija te je objašnjena njihova povezanost s franjevcima trećoredcima.

Nakon predstavljanja uslijedio je domjenak na kojem je uzvanicima uputio pozdrav i provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović.

Ovaj susret omogućio je posvećenim zajednicama da se međusobno upoznaju i raduju u svijesti Božjeg djelovanja kroz razne institucije posvećenog života, na različitim putevima odaziva.

 

Postulantica Marta Kovačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve