Proslava Bezgrešnog Začeća BDM i spomen na dan smrti sluge Božjega Josipa Stadlera

Proslava Bezgrešnog Začeća BDM i spomen na dan smrti sluge Božjega Josipa Stadlera

Srijeda, 9. 12. 2015.

Sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije zajedno su sa vrhbosanskom crkvom proslavile svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, koja im je zaštitnica i voditeljica u ovom svijetu na putu prema Malom Isusu. Za ovu proslavu svaka se zajednica pripremala zajedničkom molitvom devetnice u čast Bezgrešnog Začeća, a u samostanu „Egipat“ na Bjelavama posebno svečano je obilježena trodnevnica u čast Bezgrešne. Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici kroz tri dana predvodili su don Jakov Kajinić, duhovnik u vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, don Mato Zovkić i don Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, gdje su zajedno sa sestarskom zajednicom, na temelju Božje riječi, razmišljali o nadolazećoj svetkovini i sluzi Božjem Josipu Stadleru. Liturgijsko pjevanje animirale su sestre, kandidatice i djeca iz „Stadlerovog dječjeg Egipta“.


Na sam dan svetkovine u 10 sati, sestre iz zajednica u Sarajevu, Vitezu, Gromiljaku i Prozoru, zajedno sa Prijateljima Malog Isusa, okupile su se u katedrali Srca Isusova na zajedničku molitvu kao pripremu za euharistijsko slavlje koje je u 10.30 sati predslavio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Lugijem Pezzutom i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom te uz koncelebraciju petnaest svećenika. Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup Puljić je pozvao sve okupljene da se sjedine u molitvi s papom Franjom koji je u to vrijeme proglasio izvanrednu Jubilarnu Godinu milosrđa, otvarajući Sveta vrata Vatikanske bazilike. Podsjetio je također da se ovim slavljem spominjemo i sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, koji je na ovaj dan preselio u nebesku domovinu pridruživši se slavu Bezgrešnog Začeća na Nebu. U prigodnoj propovijedi, osvrćući se na obljetnicu smrti nadbiskupa Stadlera, pozvao je nazočne da u njegovu primjeru traže način kako živjeti put vjere i vjernosti te istaknuo da je njegov život dar i pokazatelj kako je Bog vodio mjesnu crkvu vrhbosansku. „Radosni smo i ponosni što smo ga imali. A on nam je i nadahnuće na ovu godišnjicu smrti. Nije slučajno da je baš na Gospin blagdan umro. Majka ga je Marija pozvala jer joj je vjeran i odan bio. Pozvala ga u zagrljaj božanske ljubavi“, naglasio je kardinal Puljić. Potom se osvrnuo na patron sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije. Pojasnio je da sestre često uz svoje redovničko ime stavljaju i ime Marijino. Budući da uz svoju volju i opredjeljenje nose i ljudske slabosti, pozvao ih je da poput Marije, koja je svojim životom kazala „Evo me“, prepoznaju i služe Malom Isusu služeći čovjeku u potrebi. „U ovoj Godini milosrđa, na poseban način Papa poziva da se ponovno prisjetimo sedam duhovnih i tjelesnih djela milosrđa. Drugom riječju, Isus je u čovjeku. I tu često propadamo na ispitu. Mi gledamo Isusa kao Boga, ali zaboravili smo da je on i čovjek, da se utjelovio i da se izjednačio sa svakim onim koji treba našu ljubav. To ne važi samo za vas sestre nego i za sve nas, da prepoznamo Isusa u čovjeku koji je potreban naše ljubavi“, rekao je kardinal Puljić.

Nakon molitve za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije na kraju svete mise, svi su pošli na grob sluge Božjega Josipa Stadlera u dnu katedrale i tu izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Tijekom Mise pjevao je bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem don Marka Stanušića.

Slavlje je nastavljeno u samostanu „Egipat“ gdje su najprije pripravnice Sarajevske provincije „počastile“ okupljene sestre i goste: uzoritog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića, don Pavu Jurišića, don Marka Majstorovića, don Bojana Ivešića, don Ljubu Zadru đakona, prigodnom i zanimljivom predstavom o početcima Družbe. Nakon toga svi su se okupili u sestarskoj blagavaonici na zajednički ručak uz pjesmu i druženje. Djeca iz „Stadlerovog dječjeg Egipta“ su pozdravila nazočne svojim glasićima, otpjevavši dvije pjesme u čast ljubavi, nakon čega su primili darove od nadbiskupa Puljića. Ovakva slavlja, kakva je volio i nadbiskup Stadler, prigoda su da se prisjetimo i zahvalimo Bogu za ljubav koju nam neprestano iskazuje svojom blizinom i darovima te da si posvješćujemo da je lijepo „kao braća zajedno živjeti“ (Ps 133,1).

s. M. Jelena Jovanović

  Vijesti - Sve