Proslavljen 130. rođendan Družbe u Stadlerovom  Brodskom Vinogorju

Proslavljen 130. rođendan Družbe u Stadlerovom Brodskom Vinogorju

Ponedjeljak, 26. 10. 2020.

Služavke Maloga Isusa, koje djeluju u Centru svoga utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu pri župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju proslavile su u subotu, 24. listopada, blagdan sv. arkanđela Rafaela, zaštitnika svoje družbe i 130. obljetnicu osnutka  družbe.

Zbog epidemioloških uvjeta zahvalno misno slavlje nisu slavili s narodom, nego u krugu zajednice u kapelici samostana. Predslavio ga je domaći župnik Krunoslav Karas u suslavlju s umirovljenim brodskim svećenicima mons. Stjepanom Belobrajdićem i Stjepanom Sokolovićem.

U prigodnoj homiliji župnik Karas je posvijestio kako je sve što imamo, što je dio našega života Božji dar i zasluga mnogih koji su nam toliko toga predali u nasljeđe i svojim životom postali nam blagoslov.

„Po svojoj naravi pozvani smo im zahvaljivati tako što ćete oplemeniti ono što smo primili i doprinjeti onome što nam je predano, biti plodonosni svojim životom. Vi ste Služavke Maloga Isusa primile poslanje služiti najslabijima i tako služiti Isusu. Sestre, koje su u vašoj družbi prethodile vama počevši od onih šest s kojima je vaš utemeljitelj osnovao vašu Družbu, danas mole za vas, blagoslivljaju vas, ali i očekuju da opravdate povjerenje koje vam je Gospodin dao po njima, nastavite ono poslanje koje su one primile od Gospodina po sluzi Božjem Josipu Stadler te budete blagoslov ovome svijetu.“, poručio je na kraju župnik Karas.

Redovnice su tijekom mise obnovile svoj savez s Gospodinom i poslanje koje im je Gospodin povjerio.

Za ovaj veliki jubilej pripremale su se redovnice te Družbe devetnicom u čast sv. arkanđela Rafaela pod geslom uzetim iz Stadlerove poslanice svećenicima 1890. godine - „Ništa toliko ne vodi k Isusu i k njegovoj ljubavi koliko pohod Presvetom Sakramentu i štovanje Blažene Djevice Marije“. Tako su uz svakodnevno klanjanje pred Presvetim pohodili i pomogli potrebite.

U rodni grad svoga utemeljitelja Slavonski Brod Služavke Maloga Isusa došle su 1994. u jeku Domovinskog rata. U Stadlerovoj spomenkući koja je blagoslovljena 2017. godine trenutno živi i djeluje pet redovnica od kojih neke djeluju pastoralno u brodskim župama. 

B. Lukačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve