Vrhovna uprava proslavila 130. rođendan Družbe

Vrhovna uprava proslavila 130. rođendan Družbe

Ponedjeljak, 26. 10. 2020.

Na blagdan Sv. Rafaela, 24. listopada 1890. ustanovljena je naša Družba Služavki Maloga Isusa. Otac Utemeljitelj nadbiskup Josip Stadler je taj dan izabrao kako bi Družba i Družbini štićenici  bili pod sigurnom zaštitom svetog arkanđela Rafaela, koji se onako očinski pobrinuo za obitelj staroga i mladoga Tobije.

Kroz cijelu godinu duhovno smo se pripremale za ovaj dan, a bližu pripravu imale smo Devetnicom sv. Rafaelu - ZAHVALNO EUHARISTIJSKO KLANJANJE. Devetnicu je pripremilo Vijeće za duhovnost i Vijeće za promicanje duhovne baštine oca Utemeljitelja u Družbi. Od srca zahvaljujem svakoj sestri koja je sudjelovala u pripremi, a nadasve što smo sve po njoj bile molitveno sjedinjene, jer zbog Pandemije koronavirusa nismo se mogle naći na zajedničkoj proslavi.

Zahvalne Bogu za Družbin hod jer ju je Gospodin kroz 130. godina vodio, i svojim dobrostivim pogledom i sigurnom zaštitom Svetog arkanđela Rafaela pratio, danas smo proslavile svečanim Euharistijskim slavljem. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan zajedno s umirovljenim vojnim biskupom msgr. Jurjem Jezerincom. Na početku Misnog slavlja uputio je svoje čestitke sestrama slijedećim riječima:

 „Čestitam svima blagdan Svetog Rafaela. Čestitam blagdan, vaš veliki dan, vaš rođendan 130-tu obljetnicu od utemeljenja Družbe. U ovoj Svetoj Misi mi molimo za sve pokojne sestre vaše zajednice i za sve pokojne vaše dobrotvore. Molimo također za sve vaše sestre koje danas djeluju na njivi Gospodnjoj u raznim samostanima, župama, mjestima, biskupijama, raznim zemljama. Molimo posebice za bolesne sestre, one koje su zahvaćene pandemijom koja svima ulijeva strah i nepovjerenje i nesigurnost. Neka nas zagovara Rafael kako u Tobijinoj knjizi se i predstavlja kao onaj koji zagovara pred licem Božjim da ostanemo, da sestre naše ostanu vjerne svom ljudskom, kršćanskom, redovničkom identitetu i poslanju. Uključimo u svoje molitve i vaše mlađe pod čijim krovom boravite i potrebe njihove zajednice  i živih i mrtvih.“

U homiliji je biskup govorio o anđelima općenito, o njihovoj zaštiti, o prvoj molitvi koju smo naučili Anđelu čuvaru, a posebno je stavio naglasak na Svetog Rafaela kojeg mi - Družba Služavki Maloga Isusa slavimo kao svog nebeskog zaštitnika. Njegov blagdan odvodi vas na korijene vašeg identiteta. Podsjeća vas na izvore vaše karizme, naglasio je biskup Bogdan. Također je govorio o štovanju anđela u Katoličkoj Crkvi, o njihovoj ulozi kao duhovnih bića u životu Crkve. Posvijestio nam je da je ovo naše vrijeme i da smo pozvane u ovom vremenu živjeti svoj identitet i ostvarivati volju Božju, ono što se od nas očekuje. „Ja sam Rafael, jedan od sedmorice svetih anđela koji na nebesima donose molitve svetih i stupaju pred Slavom Svetoga!« (Otk 21,9) Kako je moćna ova riječ. Kako je bio vaš Utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler pronicljiv kad je odabrao Njega i stavio vam ga na čelo kao nebeskog zaštitnika vaše Družbe. Neka vas sv. Rafael zagovara kod Boga da izvršite svoje poslanje u ovom našem vremenu u duhu vaše karizme i vašeg mjesta u Crkvi, završio je biskup Bogdan.

s. M. Mirjam Dedić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve