Proslavljen Dan Provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije

Proslavljen Dan Provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije

Ponedjeljak, 9. 5. 2022.

Sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije proslavile su u subotu, 7. svibnja 2022. godine Dan Provincije. Taj za sestre posebni dan – Dan Provincije – proslavljen je u svetištu Gospe Stupske u koje je hodočastilo četrdesetak sestara predvođenih provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten i vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Marijom Banić.

Po dolasku u Svetište sestre su okitile Gospinu sliku cvijećem i molitvom. Potom je uslijedili sestarski susreti i zahvala Bogu za dar sestrinstva. U 10:30 sati sestre su se okupile oko Gospine špilje, koja se nalazi ispred crkve Gospe Stupske, gdje su uz Marijanske pjesme izmolile Gospinu krunicu. Točno u 11 sati započelo je svečano misno slavlje koje je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. S njim su u koncelebraciji bili stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar, ravnatelj Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Vogošći dr. vlč. Michele Capasso, stupski kapelan vlč. Marin Babić i đakon vlč. Paulo Henrique Dos Santos Coelho.

Na samom početku nazočne je pozdravila provincijska glavarica s. Ana Marija Kesten koja je uputila posebnu zahvalnost nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću, kojemu je u ime sestara Sarajevske provincije poklonila Križ koji izrađen u tvornici Kristal u Vitezu, a u kojemu je simbolično uprisutnjen Biskupski grb i Njegova poruka. Potom se zahvalila stupskom župniku i direktoru Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Miroslavu Ćavaru za gostoprimstvo, te u znak zahvalnosti poklonila za župu misnicu s Gospinim likom.

Svečano su misno slavlje Dana Provincije svojim su pjevanjem uzveličale sestre i kandidatice Služavki Maloga Isusa pod ravnanjem s. M. Marinele Zeko. Nakon naviještene Riječi Božje nadbiskup je Vukšić uputio sestrama prigodnu propovijed u kojoj je na temelju naviještenog evanđelje progovorio o misteriju otpada i ušima nekadašnjih i današnjih Isusovih učenika kojima su pravila Isusova morala „tvrd govor“. Progovorio je o onima koji tvrde da se čak sablažnjavaju o takav govor Isusovih pravila i Isusova morala, pa odstupaju. Nažalost, i u današnjoj Isusovoj zajednici postoje oni koji odstupaju, kazao je Nadbiskup i dodao da Isusov govor nije „sapunica“; Njegova pravila nisu „jeftina priča“; Njegova pravila su zahtjevan govor. Nadbiskup je zatim primijenio to na redovničku zajednicu u kojoj su nekima Isusova pravila „tvrd govor“, pa odstupaju. No, Nadbiskup je podsjetio da je Isusov govor tvrd i zahtjevan, jer je i Isusa to „koštalo“. No, naš temeljni stav je stav Petra koji kaže: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“.

Nakon Nadbiskupove propovijedi uslijedila je prigodna molitva vjernih koju je pripremila i čitala s. M. Jelena Jovanović. Nastavljeno je zatim misno slavlje nakon kojega je uslijedila zajednička tjelesna okrjepa.

U popodnevnim satima upriličen je duhovni program kojega je pripremilo Vijeće za promicanje duhovne baštine oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI. U prvom dijelu duhovnog programa progovorile su o ulozi oca Utemeljitelja, sluge Božjega nadbiskupa Stadlera u osnutku župe i izgradnji Gospina svetišta na Stupskom Polju, te o prvom stupskom župniku vlč. Franji Venhudi prema knjizi „Uspomene Sarajevsko-Poljskog Župnika vlč. Franje Venhude“. Nakon toga je izložen Presveti Oltarski Sakrament, tijekom kojega su sestre juniorke, postulantica i kandidatice vodile klanjanje. Nakon završnog blagoslova s Presvetim sestre su se pune dojmova uputile prema svojim samostanima.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve