Proslavljen patron samostana Egipat i Stadlerovog dječjeg Egipta

Proslavljen patron samostana Egipat i Stadlerovog dječjeg Egipta

Srijeda, 28. 12. 2022.

Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca 2022. sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije proslavile su patron samostana Egipat i Stadlerovog dječjeg Egipta u Sarajevu.

Misnom slavlju prethodio je blagoslov Samostana, nakon čega je u 11:30 sati uslijedilo svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici. Misno je slavlje predslavio katedralni župnik i profesor KBF-a u Sarajevu dr. sc. vlč. Oliver Jurišić, a liturgijsko su pjevanje animirale sestre Služavke Maloga Isusa.

Nakon liturgijskih čitanja uslijedila je homilija u kojoj je vlč. Oliver progovorio o ljudskoj patnji, napominjući da ništa nije tako opasno kao kad čovjek pomisli da se sa svojom patnjom može sam nositi. Osvrnuo se na evanđelje dana koje donosi izvješće o patnji i smrti nevine dječice. Napomenuo je da je patnja za nas uvijek problem i poteškoća. Govoreći nadalje o patnji vlč. Oliver je kazao da mi možda ne prolazimo kroz fizičke patnje, ali postoje patnje koje mogu biti opasne ako ih zanemarimo, a to su naše psihološke, emotivne i duhovne patnje. Istina, postoji velika razlika između čovjeka koji pati jer nema što jesti i onoga koji pati emotivno ili duhovno jer ne nalazi odgovor na sva svoja pitanja, kazao je vlč. Oliver napominjući nadalje da čovjek ne treba zanemariti ni te vrste patnje. Ustvrdio je da treba razumjeti patnje drugih, ali ne smijemo zanemariti niti obezvrijediti svoje patnje. Kazao je da je velika opasnost ako u tim trenucima isključimo druge koji nam mogu pomoći, ali nažalost postoji opasnost da se i Boga isključi. Tada čovjek ostane sam ne samo mjesecima, nego i godinama, pa njegova psihološka i emotivna patnja stvore ogromne rane u njemu. Pri koncu propovijedi je ustvrdio da je najgore šutjeti o svojim patnjama, stoga je pozvao sve da ne rješavaju sami svoju patnju.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je slavlje kod obiteljskog stola.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve