Proslavljen patron samostana i Stadlerovog Dječjeg Egipta

Proslavljen patron samostana i Stadlerovog Dječjeg Egipta

Ponedjeljak, 28. 12. 2020.

Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca 2020. sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije proslavile su patron samostana i Stadlerovog dječjeg Egipta u Sarajevu.

Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici predvodio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto. Liturgijsko pjevanje, za vrijeme svete mise, animirao je zbor sestara Služavki Maloga Isusa pod vodstvom maestra Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler vlč. Marka Stanušića.

Na početku misnog slavlja Apostolski je nuncij najprije pozdravio djecu iz Stadlerova Dječjeg Egipta, te ustvrdio da je ovo ponajprije njihov blagdan. Potom je pozdravio sve sestre na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten. Čestitao je svima Božić, te podsjetio da kada kažemo sretan Božić, mi ustvari želimo da se Isus ponovno rodi u nama.

Nakon liturgijskih čitanja uslijedila je homilija u kojoj je Apostolski nuncij progovorio o svjedočanstvu djece koja nisu bila svjesna onoga što ih čeka, a dali su svjedočanstvo životom. Podsjetio je da je svjedočanstvo dano životom dar milosti, jer sve što se događa u našem kršćanskom životu jeste plod milosti. Stoga je ustvrdio: Biti svjedok, to je poziv! Apostolski je Nuncij ukazao na važnost Božje inicijative koju treba prepoznati, razumjeti i prihvatiti. Potaknuo je sve na osluškivanje inicijative Duha koji nas uvijek potiče na dobro. Ukazao je na važnost prepoznavanja trenutka tog poticaja, jer ukoliko ne odgovorimo na taj trenutak milosti, mi ustvari gubimo taj trenutak milosti.

U drugom dijelu propovijedi Apostolski je nuncij progovorio o dvije vrste svjedočanstva. Prvo je unutarnje svjedočanstvo koje imamo pred samima sobom i pred svojom savješću, a drugo je vanjsko svjedočanstvo koje ide od malih stvari, pa do zahtjevnijih kao što je mučeništvo. Ustvrdio je da nema kršćanstva bez svjedočanstva, te dodao da smo pozvani svjedočiti u svijetu i unutar svojih zajednica. Svoju propovijed Apostolski je nuncij zaključio poticajem na molitvu Gospodinu da nas učini boljim svjedocima.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je slavlje kod obiteljskog stola, na početku kojega je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten pozdravila Apostolskog Nuncija i zahvalila mu za poticajne misli i prisutnost među nama.

 

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve