Proslavljen patron samostana sv. Male Terezije u Doboju

Proslavljen patron samostana sv. Male Terezije u Doboju

Ponedjeljak, 4. 10. 2021.

U petak 1. listopada 2021. godine proslavljen je patron samostana sv. Male Terezije u Doboju. Svečano Misno slavlje proslavljeno je u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Doboju, a predslavitelj je bio preč. Predrag Stojčević – župnik župe Žepče i dekan Žepačkog dekanata. Na misnom su slavlju uz predslavitelja sudjelovali vlč. Juro Babić – župnik župe Doboj, fra Franjo Dalibor Stjepanović – župnik župe Sivša, vlč. Bartol Lukić – župnik župe Žabljak i vlč. Antonio Čutura – župnik župe Bosanski Brod. Liturgijsko su slavlje animirale sestre Služavke Maloga Isusa.

U prigodnoj propovijedi preč. Predrag je progovorio o jednostavnosti, malenosti i poniznosti koje je sv. Terezija od Djeteta Isusa dobro razumjela i živjela. Ustvrdio je kako smatra da je Božja promisao bila da sestre Služavke Maloga Isusa koje djeluju u Doboju svoju zajednicu i samostan posvete ovoj velikoj ženi, naučiteljici Crkve i zaštitnici misija. Ako bolje pogledamo kako zovemo naše sestre Stadlerovke ili Služavke Maloga Isusa, kazao je preč. Predrag, zapažamo da je njihov utemeljitelj sluga Božji nadbiskup Stadler upravo to htio: da budu za malene i da budu malene. Istaknuo je nadalje da je ono što nudi Isus uvijek u potpunoj oprečnosti od onoga što nudi svijet. U svijetu je uvijek neko „laktanje“ i borba za prestiž, a Isus stavlja u središte dijete koje je u to vrijeme bilo na najnižoj ljestvi vrijednosti. Potaknuo je sve da se zapitaju na temelju čega temelje svoj život, da li je to Isus Krist? Zapazio je da danas ima jako puno ruševnih života, jer ljudi ne grade svoj život na čvrstom temelju koji je Isus Krist. Stoga je pozvao sve da zavire u svoju nutrinu i da vide da li grade sav svoj život na Isusu Kristi ili na neprestanom propitkivanju tko je od nas najvažniji, tko je od nas najveći, tko je od nas najuspješniji. Sestrama Služavkama Maloga Isusa je zaželio da uvijek budu ono što je bila zamisao njihovog Utemeljitelja, a to je: Služavke maloga, poniznoga, odbačenoga čovjeka. Poželio je da u središtu njihovog odreknuća i sebedarja bude neznatni, maleni i odbačeni čovjek. Istina, ustvrdio je preč. Predrag, nije to jednostavno, jer nešto je u nama što nas tjera da budemo slavni i popularni. No, ne smijemo nikada odvratiti svoga pogleda od malenih, prezrenih i odbačenih prema kojima je bio usmjeren pogled i sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Na koncu propovijedi preč. Predrag je zamolio zagovor sv. Terezije za sve sestre Služavke Maloga Isusa koje djeluju u Doboju, ali i u cijeloj Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Nakon propovijedi nastavljeno je svečano Misno slavlje, na koncu kojega je u ime sestara koje djeluju u Doboju i u svoje osobno ime sve nazočne pozdravio župnik vlč. Juro Babić.

Nakon Misnog slavlja nastavljeno je zajedničko slavlje u Hrvatskom domu "Petar Ajvazović" u Doboju.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve