Proslavljen 173. rođendan oca sarajevskih siromaha

Proslavljen 173. rođendan oca sarajevskih siromaha

Nedelja, 24. 1. 2016.

 {image:17:medium}Na današnji dan, prije 173 godine, 24. siječnja 1843. u Slavonskom Brodu rođen je i kršten sluga  Božji Josip  Stadler, prvi vrhbosanski  nadbiskup – milosrdni otac sirotinje i nevoljom pogođenih ljudi.  Plodove njegove dobrote i velike ljubavi prema Kristu i njegovoj zaručnici Crkvi i mi danas uživamo, posebno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 


U znak zahvalnosti za duhovnu i materijalnu baštinu što je primismo po ovom čovjeku sveta života, sestre Služavke Maloga Isusa, što ih je sluga Božji Josip Stadler osnovao 1890. godine u Sarajevu, pohodile su župe grada Sarajeva. U zajedništvu sa svećenicima, župnicima i njihovim vjernicima molile su za njegovo proglašenje blaženim. Molitvom vjernika i misnom nakanom stavili su pred Gospodina svoju želju te na kraju misnoga slavlja, prije otpusta, izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Svima nazočnima molitve su podijeljene na sličicama kako bi mogli u svojim potrebama obraćati se velikom zagovorniku siromašnih, posebno napuštene i zapuštene djece i starijih osoba.  

Prva molitva i euharistijsko slavlje u koje se uključiše sestre iz samostana Egipta u Sarajevu – s. M. Anica Matošević i kandidatica Katarina Pilić – s vjernicima i župnikom p. Krešimirom Djakovićem – bila je u9 sati u župi sv. Ignacija Lojolskoga na Grbavici.  U 10 sati slijedilo je euharistijsko slavlje i molitva sa župnikom vlč. Albertom Zornada i vjernicima župe  bl. Majke Terezije u Vogošći. S njima su zajedno molile i o životu sluge Božjega svjedočile s. M. Kristina Adžamić, s. M. Finka Brajković, kandidatica Dragana Topić i djeca iz SDE-a. Pola sata kasnije, u 10,30 sati, započelo je misno slavlje i molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega Stadlera u župi Gospe Stupske na Stupu. Misno slavlje predslavio je vlč. Marko Škraba – župni kapelan. Molitvu su animirale, misna čitanja čitale i o sluzi Božjem Stadleru svjedočile s. M. Anđa Vranješ, kandidatica Valentina Šunjić i djeca SDE-a. Novo molitveno uključivanje započela je u11 sati misnim slavljem kojeg su predslavili župnici u župama sv. Luke u Novom Gradu – vlč. Anto Jelić i sv. Leoplda Bogdana Mandića u Briješću – vlč. Josip Vajdner. Euharistijsko i molitveno zajedništvo s vjernicima župe u Novom gradu dijelila je s. Manda Pršlja i kandidatica Ivka Martinović, a na Briješću s. M. Klara Jerković,  kandidatica Nikolina Džavić i predstavnica djece iz SDE-a.  

U predvečerje istoga dana, 24. siječnja 2016., nastavljena je molitva i euharistijsko slavlje na istu nakanu u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Molitvi i misnome slavlju koje je predslavio vlč. Marin Marić sudjelovale su s. M. Jelena Jovanović i kandidatice Katarina Pilić i Nikolina Džavić.  Kruna toga dana bilo je euharistijsko slavlje u 18 sati, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, gdje se čuvaju zemni ostaci sluge Božjega Josipa Stadlera. Misnome slavlju koje je predslavio vlč. Jakov Kajinić prethodila je molitva koju je animirala s. Maria Ana Kustura sa sestrama Služavkama Maloga Isusa sarajevskih zajednica.  

Pod geslom „Milosrdan kao Otac-sluga Božji Josip Stadler“ proslavljen je spomendan njegova  rođenja i krštenja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Svečano Euharistijsko slavlje s početkom u 10.30 sati predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Duhovna povezanost euharistijskim slavljem i molitvom sa slavljem u rodnim gradu sluge Božjega Josipa Stadlera ostvarila se u 7 sarajevskih župa.

Neka ovaj molitveni događaj  bude naša hvala Bogu i sluzi Božjemu Josipu Stadleru za

za milosti koje nam je Bog po njemu darovao.

s. M. Kristina Adžamić 

  Vijesti - Sve