Proslavljena 80-ta obljetnica dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Doboju

Proslavljena 80-ta obljetnica dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Doboju

Subota, 1. 10. 2022.

U subotu, 1. listopada 2022. godine na spomendan svete Terezije od Djeteta Isusa sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije proslavile su 80-tu obljetnicu dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Doboju. Tom prigodom sestre su se pripremale trodnevnicom u župnoj crkvi „Presvetog Srca Isusova“. Sam dan proslave započeo je okupljanjem sestara i uzvanika u samostanu „Sveta Mala Terezija“.

Svečanom Misnom slavlju prethodila je procesija od sestarskog samostana do župne crkve. U 11 sati je započelo svečano Euharistijsko slavlje koje je predslavio nadbiskup vrhbosanski mon. Tomo Vukšić u koncelebraciji sa domaćim župnikom vlč. Jurom Babićem i osmoricom svećenika. Veliko mnoštvo sestara Služavki Maloga Isusa na čelu sa vrhovnom glavaricom s. M. Marijom Banić i provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten sudjelovalo je na svetoj Misi tijekom koje su zahvalile Gospodinu na osam desetljeća milosnog služenja djeci, mladima, bolesnima i najpotrebnijima. Tijekom Mise pjevao je župni zbor uz sudjelovanje sestara.

U svojoj propovijedi Nadbiskup se osvrnuo na hod sestara rekavši između ostaloga: „ Sjećamo se sa zahvalnošću svih sestara koje su ovdje, po svom redovničkom služenju, molitvom i radom, svjedočile da Isus voli sve ljude te tako sebe izgrađivale u kršćanskim krepostima a drugima navješćivale da Bog očituje svoju blizinu po dobroti i ljubavi koju svaki čovjek iskazuje drugim ljudima, a posebice oni što se ponose Isusovim imenom.“ Potom je Nadbiskup podsjetio na onaj važni ponedjeljak 16. studenoga 1942. godine kada su sestre došle u Doboj i rekao: „Nakon dolaska, sestre su u ovom gradu osnovale redovničku kuću koju su nazvale „Zavod svete Male Terezije“ jer su se brinule ponajviše o djeci, osobito o onoj koja su bila ostavljena i siromašna, što je ustvari osnovna karizma ove cijele redovničke zajednice. Tako su sestre u ime „malog“ Isusa i pod nebeskom zaštitom i zagovorom „male“ Terezije brinule ponajviše o „malim“, nezaštićenim i bezazlenim stvorenjima kojima je trebala pomoć, ali su također podučavale mlađariju na glasoviru i vodile crkveni zbor, uređivale crkvu, priređivale prigodne akademije, posjećivale okolne župe i u njima pomagale. A danas, u svom „Samostanu svete Male Terezije“, sestre se brinu za starije i bolesne gospođe i primjerom svjedoče kršćansku istinu, izrečenu stihom poznate i vrlo stare liturgijske pjesme (Paulinus de Aquileia, 796.): „Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog.“

Nakon Nadbiskupove propovijedi nastavljeno je sa misnim slavljem pri koncu kojega je s. M. Svjetlana Leko uručila mons. Tomi Vukšiću prekrasnu sliku sv. Male Terezije, umjetnika Alojza Gašparevića – Gaše. Na koncu Misnoga slavlja svim prisutnima se obratio župnik vlč. Juro Babić pohvalivši nesebično služenje sestara po kojem svjedoče živo evanđelje u gradu Doboju. Nakon otpjevanog Te Deum-a i otpusnog blagoslova uslijedila je svečana akademija koja je održana u prostoru hotela „Park“.

s. M. Rita Oborović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve