Proslavljena obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Proslavljena obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Četvrtak, 26. 1. 2017.

Spomendan rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera proslavljen je u utorak, 24. siječnja 2017. u njegovoj rodnoj župi Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predslavio je mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.


Duhovni program započeo je polaganjem cvijeća i lampiona te kratkom molitvom kod Stadlerova spomen obilježja blizu njegove rodne kuće. Molitvu kod spomenika kao i molitveni spomen krštenja uz prigodni nagovor i obnovu krsnih obećanja u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći predvodio je mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera. On je također u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom Ivanom Lenićem te domaćim svećenicima mons. Stjepanom Belobrajdićem i gvardijanom fra Franjom Jurincem predvodio večernje euharistijsko slavlje na kojem su uz domaće vjernike bile prisutne Stadlerove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa sa svojim poglavaricama: Sarajevske provincije s. Admiratom Lučić i Zagrebače provincije s. Petrom Marjanović, te domaće redovnice uršulinke s provincijalnom poglavaricom s. Jasnom Lučić.

Mons. Jurišić u svojoj je homiliji promišljao o Stadlerovim poticajima koje je davao supružnicima i obiteljima te poučio kako se na ljubavi Stedlerove obitelji mogu nadahnjivati i današnje obitelji. „Stadler je savjesno raspoređivao brigu za svoje duhovne sinove i kćeri, svećenstvo i redovništvo. Brak je visoko cijenio, a ćudoredni život čuvao u granicama vjere i morala. Tako se navodi da je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji 1885. rođeno djece bilo 7.201. Iste godine umrle su 3.994 osobe. Velik porast koji je opravdavao velike nade u ovoj mjesnoj Crkvi“, naglasio je mons. Jurišić ustvrdivši kako je Stadler, svjestan da je čovjek najljepši hram Duha Svetoga, bio uvijek temeljit kaka na gradnji Božjega hrama tako i u radu na duhovnoj izgradnji puka da bi se mogao oduprijeti neprijateljskim navalama. 
Ustvrdio je da je Stadler dobro poznavao životne situacije povjerenog mu puka u Bosni, puka koji je za svoju vjeru dosta trpio, dosta muke podnio, toliko puta krštavan patnjom, krvlju i mučeništvom, te uvidio da je, iako pomalo tvrd i opor, to bio ćudoredan i dobar narod. „Stadler je želio da njegovi vjernici budu što prije i temeljitije poučeni u vjeri, uočavao je i nastojao zlu doskočiti, te je u svojim poslanicama i propovijedima zorno puku i svećenstvu iznosio kršćansku nauku i zdrave katoličke čudoredne smjernice... Nije se bojao ni carske vlade, ni vojske, ni ikoga, kada je vidio da netko nepravedno napada Crkvu i vjeru“, istaknuo je mons Jurišić. Aktualizirajući Stadlerove inicijative za današnje vrijeme, zaključio je da živimo u vremenu u kojem je veća svijest o slobodi, kvalitetniji međuljudski odnosi, vremenu u kojem se promiče dostojanstvo žene, odgovorno roditeljstvo, veća pozornost u odgoju djece, u pastoralnim i društvenim promišljanjima ukazuje se na potrebu međusobnog pomaganja obitelji u duhovnim i materijalnim potrebama, te se otkriva eklezijalno poslanje obitelji i odgovornost za pravednije društvo. Nasuprot tome ukazao je i na tamne strane koje se nadvijaju nad suvremenim obiteljima gdje se polako urušavaju temeljne vrijednost, stabilnosti obitelji i obiteljskog života. Pozvao je vjernike da svoje pouzdanje stavljaju u Boga i zahvaljuju za njegove darove, koje često i ne primjećujemo.

Na kraju Mise, nakon otpjevane pjesme posvećenu Josipu Stadleru, zajedno su molili za njegovo što skorije proglašenje blaženim.

Poseban ukras oko oltara bili su ministranti župe sa svojim duhovnikom vlč. Krešimirom Čuturom, koji toga dana inače slave svoj ministrantski dan.

Zanimljivo je bilo i na prigodnom susretu za prvopričesnike i drugu djecu osnovnih škola, „Hugo Badalić“ i „Ivan Goran Kovačić“, s područja te župe, koje su pripremile Služavke Maloga Isusa iz Zagreba s. Margareta Rožman i s. Monika Maslač. One im kroz predstavljanje slikovnice „Zlatni dječak“ i igru s balonima, u kojima su bile poruke ispisane vrednotama, koje su resile slugu Božjega Josipa Stadlera, djeci približili njegov život i djelo. (ssmi/kta/b.l.)

  Vijesti - Sve