Psihološka radionica

Psihološka radionica

Subota, 20. 4. 2013.

U Kući Navještenja sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku održana je u subotu, 20. travnja 2013. psihološka radionica na temu: Opraštanje ili ogorčenje, koju je vodila s. Jelenka Puljić, psihologinja i psihoterapeutkinja.


Na temelju evanđeoskog odlomka… koliko puta da oprostim bratu svome ako se ogriješi o meni (usp. Mat 18, 21-22), s. Jelenka je kroz vježbe i jasno izlaganje istakla važnost opraštanja kao glavnog preduvjetu sretnog i radosnog života. Iznijela je učinke opraštanja i pojasnila da je to jedan proces. Opraštanjem stvaramo prostor za mir u sebi i oko sebe, stičemo iskustvo da je i nama netko nešto oprostio, a nadasve da nam dragi Bog svaki dan oprašta sve uvrede koje mi Njemu nanosimo. Neopraštanje naprotiv dovodi dotičnu osobu u stanje tuge, srdžbe, osvete… U konačnici osoba u sebi postaje zatrovana i bolesna, kako duševno tako i fizički. Ukoliko po svaku cijenu želimo mijenjati druge, a ne sebe, uvijek smo gubitnici. Bog nas voli i želi da budemo zdravi i sretni. Zato kaže: … Oprosti ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam… Zlo i ratovi započinju najprije u srcu, a onda se šire  kao otrov na sve strane, rekla je s. Jelenka.

Kako je tema o opraštanju sudionicima bila jako korisna i zanimljiva, postavljali su pitanja i  otvoreno iznosili svoja promišljanja. Većina ih je rekla da nikada nisu na ovakav način čuli izlaganje o opraštanju i zaželjeli su da se često organiziraju radionice na ovu i sličnu temu.  

Potom je bila sveta ispovjedi i sveta Misa  koju je u kućnoj kapeli slavio vlč. Mladen Kalfić, župnik iz Deževica.

  Vijesti - Sve