Vjera je dragocjeno blago!

Vjera je dragocjeno blago!

Subota, 20. 4. 2013.

Nakon poduže zime, u pouskrsnom svetom vremenu, 20. travnja 2013. g., u subotnje jutro, sunčevi zraci obasjali su cijelu dragu nam kontinetalnu Hrvatsku. Njihova toplina sušila je jutarnju rosicu na slavonskim ozelenjenim poljima i livadama, prošaranim rascvalim proljetnicama, prostrtim uz autocestu kojom su se jedan za drugim redali autobusi s razdraganim skupinama PMI iz sjeverozapadnog dijela naše lijepe Domovine. Dolazili su oni iz Zagreba, Krašića, Podravskih Sesveta, Kloštra Podravskog, Pitomače, Vinkovaca, te obližnjih mjesta Slavonskog Kobaša i Brodskog Vinogorja. Bijaše im cilj grad Slavonski Brod, grad rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera, grad u kojem se održavao toga dana 18. susret Društva PMI, zagrebačke provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina, pod geslom "Vjera je dragocjeno blago".


U Godini vjere i u godini 170. obljetnice Stadlerova rođenja, ovaj susret je imao posebno molitveno-slavljeničko obilježje. Široko srce slavonskoga čovjeka i ovoga puta otvorilo je vrata svoje riznice ljubavi i gostoprimstva. Osjećalo se svečano ozračje na ulicama grada, na ulicama oko župne crkve Gospe Brze Pomoći koja bijaše domaćinom ovoga susreta, te osobito na Trgu Josipa Stadlera u blizini Stadlerova rodnoga doma. "Doma, gdje ga majka odnjihala, gdje je prvu Živu vodu crpio iz Božjega studenca i kapljama svete vjere dušu si napajao zalijevajući klice vjere što su iznicale u njegovu plemenitu srcu. Gdje je ljubav njegova srca zagrlila Krista Boga, osvajala bližnjeg svoga", kako u svojim stihovima pjeva Nedjeljka Andrić. 

{image:19:medium}Kip Maloga Isusa, koji osmjehom i raširenim rukama poziva sve u svoj zagrljaj, urešen zelenilom i bijelim cvjetnim vijencem bi na postolju uz sam spomenik. Uz njega stajahu članovi FAB-a, dvije djevojke i četiri mladića u lijepim slavonskim narodnim nošnjama s upaljenim bakljama u ruci.

U deset sati započeo je svečani molitveni predprogram uz spomenik Sl. Božjega Stadlera. Provincijalna glavarica s. M. Katarina Penić-Sirak riječima dobrodošlice uvela je prisutne u ovo molitveno ozračje te je istaknula da se „otvorimo Božjoj ljubavi da u nama poraste vjera to dragocjeno blago koje smo od Gospodina primili da je možemo djelima posvjedočiti u ovoj godini vjere i kroz cijeli život. Poseban je doživljaj biti u rodnom gradu sluge Božjeg Josipa Stadlera. On je prije 170 godina ovdje rođen i primio dar vjere. Bio je posebni Božji miljenik, koji je unatoč mnogih bolnih gubitaka, ostao stamen u vjeri, a nama je danas nadahnuće i poticaj za vjeru i ustrajnost.“ Meditacije koje je i ovaj puta nadahnuto napisala i darovala Brođanka Nedjeljka Andrić-Novinc, s naglaskom na ovogodišnje geslo susreta, produhovljeno su čitale Marija Lukač iz župe Sv. Jeronima iz Zagreba i Anica Raguž iz župe Sv. Ćirila i Metoda iz Vinkovaca, a lijepom pjesmom su to razdragano animirali PMI iz Podravskih Sesveta, PMI iz župe Sv. Pavla, Retkovec-Zagreb i Nedjeljka Andrić PMI iz Slavonskog Broda.

{image:17:medium}"Isusovi prijatelji radosno će zapjevati i od Boga zamoliti, da naskoro jednog dana k'o zvijezdica odabrana zasvijetliš nam kod oltara. Služio si stadu svome poput Krista učitelja, dragocjeno blago tvoje bjehu, ljubav, nada, vjera. Ovo mnoštvo prijatelja u tvom Brodu mole Boga, da im vjera bude čvrsta poput vjere srca tvoga. U tuzi si radost slao, u nemiru mir si dao. U tami si svjetlost bio, u beznađu nadu lio. Molimo mi Gospoda da ti vijenac slave da. Slugo Božji Josipe, moli za nas putnike, moli za nas!" Uz ove stihove autorice Nedjeljke Andrić, prisutne sestre SMI položile su na spomenik crvene i bijele bukete cvijeća, a oko spomenika posložile upaljene lampione. Nakon molitve za proglašenje Sl. Božjega Stadlera blaženim, uz molitvu krunice i marijanske pjesme velika svečana povorka s kipom Maloga Isusa uputila se u crkvu Gospe Brze Pomoći na misno veleslavlje. Procesiju je vodio župni vikar vlč. Ivica Tušek.

{image:15:medium}"Ovaj hod bijaše nalik negdašnjem hodu dječaka Josipa Stadlera i njegovih roditelja, kada je u ovom Božjem hramu krštenjem i Božjim darom upaljeno svjetlo vjere u njegovu srcu i započelo prijateljstvo s Isusom, gdje se kao pobožni dječak hranio Isusom-kruhom života, sklanjao se u tišinu i u molitvi prijateljevao s Isusom. Vjera je to dragocjeno blago s kojim se živi. Ona je temelj našega prijateljstva s Isusom od kojeg se živi. Pa dopustimo sada da milost Božja probudi u nama taj dar i zahvalimo što smo njegove klice već primili, a molimo Uskrsloga da nam umnoži vjeru, da naš život bude pravo prijateljevanje s njim u vjeri. Neka ovaj Godišnji susret i ova euharistija bude dragocjena postaja na putu naše vjere, a njegovo Tijelo sveta poputbina…", pozdravom dobrodošlice i ovim riječima uveo je vjernike preč. Ivan Lenić, župnik i dekan, u Euharistijsko slavlje.

Misno slavlje pobožno je animirao svojom skladnom pjesmom dječji zbor pod vodstvom s. Monike Zvonarek, uršulinke. Svečanu misu predvodio je domaći župnik i dekan preč. Ivan Lenić uz koncelebraciju svećenika pristiglih sa svojim skupinama PMI te uz đakona vlč. Tomislava Benakovićem i bogoslove. Na susret su sudjelovale sestre iz Vrhovne Uprave na čelu s vrhovnom ravnateljicom Društva PMI s. Anom Marijom Kesten, sestre iz Sarajevske provincije Bezgrješnog Srca Marijina i sestre drugih redovničkih zajednica.

"Ovaj susret je prigoda da Isusu zahvalite na prijateljstvu, kojemu je vrelo vaše krštenje, baš kao i kod Sl. Božjega Josipa Stadlera. Ono je neiscrpivi izvor milosti u kojem Trojedini Bog prati vaše življenje do danas. Tu je sklopljen onaj neraskidivi savez na najveće i najdragocjenije prijateljstvo koje si vi uvijek iznova posvješćujete kao prijatelji Malog Isusa, a koje ćemo danas svi zajedno obnavljajući krsna obećanja posvjedočiti. Vjera u Isusa Krista Učitelja dar je koji se prima od Njega i ima prvo mjesto u kršćanskom životu, u životu Prijatelja Maloga Isusa. To se primanje događa u molitvi 'Gospodine, daruj mi vjeru, umnoži moju vjeru'. Mi svojom vjerom učvršćujemo druge u njihovoj vjeri. Uzajamno se pomažemo da jedni drugima budemo primjer i podrška. Pa neka nam svima kao Sl. Božjemu Stadleru vjera bude trajno svjetlo u školi života, u školi vjere koju prolazimo. S njom raste naše prijateljstvo s Isusom. Vjera oplemenjuje i uzdiže naša međusobna prijateljstva. Neka se to dogodi i na ovom susretu. Pa neka nam Sl. Božji u nebu moli milost učvršćenja naše vjere, toga dragocjenoga blaga, najvećega blaga našega života, koje će nam jednom otvoriti vrata raja i vječnoga prijateljevanja s Isusom", nadahnuto je u svojoj homiliji poručio preč. Ivan Lenić.

{image:16:medium}Predstavnici skupina sa svijećama pristupili su k oltaru i zapalili ih na velikoj uskrsnoj svijeći, obnavljajući svoja krsna obećanja, što je bilo znak svih okupljenih vjernika da se sjete svoga krštenja koje je dragocjeno blago ljudskoga života. U prinosu darova uz prigodne molitve prineseni su, Katekizam Katoličke Crkve, Statut DPMI, krsna haljina, kruh, vino i škrinjice s novčanim darom. Nakon popričesne molitve svečano je primljeno 36 novih članova u DPMI i uručene im članske iskaznice i statut PMI. Provincijalna glavarica, s. Katarina Penić-Sirak zahvalila je na dobrodošlici prigodnim riječima, darujući domaćinu preč. Ivanu Leniću prekrasan kalež i patenu koji će biti dugovječni simbol ovog svečanog okupljanja vjernika oko Božjega stola, oko izvora svega blaga čovjekove duše. Po završetku misnoga slavlja pošlo se u procesiji s pjesmom u hodočasnički ophod oko kršteničke crkve Sl. Božjega. U samoj crkvi izmoljena je molitva za dar vjere, a uz kip Gospe Brze Pomoći molitvom se povjerilo dragoj Nebeskoj Majci, najizvrsnijoj učiteljici vjere.

Uslijedio je odmor za ručak i druženje u hladu dvorišnih stabala. Domaćini su se iskazali ljubaznošću i obilnim čašćenjem s domaćim kiflicama i izvrsnim slasticama. Igre na lijepom travnatom terenu u župnom dvorištu oraspoložile su one mlađe članove PMI koji uvijek s radošću i pozitivnim natjecateljskim duhom iskazuju svoje sportske spretnosti i domišljatosti, uz animaciju s. Jelene Burić.

U 14,30h svi su se uputili u prelijepu gradsku Kazališno koncertnu dvoranu "Ivana Brlić Mažuranić" na kulturni program, koji je započeo pjesmom posvećenom Josipu Stadleru "Bio je dječak", autorice s. M. Virgine Ninić, SMI koja je ove godine svečano proslavila svoj 100. rođendan u domu Sv. Josipa u Vitezu. Pjesmu je veselo i zanosno izveo dječji zbor župe domaćina ovoga susreta, pod vodstvom s. Monike Zvonarek, koja je u nekoliko rečenica prisutnima predstavila svoj zbor. Uslijedio je zatim splet slavonskih igara u izvedbi mlađe skupine Folklornog ansambla Broda. Nakon ovog glazbeno-plesnog osvježenja koje je blistalo ljepotom slavonskih nošnji i razdraganim pjevanjem uslijedio je film Brođanina Stjepana Šarića o Sl. Božjemu Josipu Stadleru. I pored toga što je gledateljstvo bilo sastavljeno od priličnog broja manje djece projekcija filma protekla je u tišini i pozornosti. Znalački režiranim filmom upoznali su PMI život i djelo ovog velikana naše vjere, koji je prijanjajući uz Srce Isusovo, uz malo Dijete Isusa, uz Bezgrješnu Djevicu, ljubeći iznad svega one slabe i siromašne, svojim životom koračao prema svetosti. Izvrsni i kreativni voditelji programa vlč. Tomislav Kralj i tajnica DPMI Ivanka Novak, pozvali su prisutne na igru 'kviza'. Priredili su dvije papirnate lopte u kojima su bila pitanja upravo o podacima iz netom odgledanoga filma. Lopte su letjele prepunom dvoranom, a uz ciku i vrisku djeca a i odrasli hvatali su lopte, dolazili do pitanja, uspješno odgovarali i na taj način zaslužili prigodne nagrade.

Potom je s. M. Emanuela Pečnik pozvala na pozornicu i poimence predstavila animatorice DPMI, koje su započele svoju formaciju ovim riječima: "One će dalje zajedno sa svima vama sudjelovati u životu svoje župne zajednice, po njoj rasti nastojeći ujedno pomoći zajednici da raste, dublje otkrivajući kako živjeti Evanđelje, kako težiti kršćanskom savršenstvu u duhu Sl. Božjega Josipa Stadlera u čijem smo danas rodnom gradu." Za njihovu spremnost što su se po uzoru na Isusa stavile u službu svoje zajednica malo više nego ostali članovi i na spomen ovoga dana, koji bi im trebao biti poticaj u daljnjem služenju, prov. glavarica s. M. Katarina Penić-Sirak uručila im je dar, manju repliku kipa Gospe Brze Pomoći, poručivši im da u svim svojim životnim potrebama i nastojanjima oko rada i života u društvu PMI, molitvom se utječu upravo onoj Majci koja uvijek spremno i rado hita u pomoć svojoj djeci. I s. M. Emanueli Pečnik, glavnoj animatorici DPMI, s. M. Katarina uručila je Gospin kip. Kako je već uobičajeno na ovim susretima, animatorice su još izvukle i koverte sa označenim imenima župa za koje će moliti do slijedećeg Godišnjeg susreta PMI.

Mladi folkloraši Broda još jednim veselim spletom plesova uzradovali su i oraspoložili sve prisutne pobirući zaslužne burne aplauze. Na kraju, prov. glavarica s. M. Katarina Penić-Sirak, redom se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji ovoga prelijepoga vjerničkoga susreta, poželivši da se obilje milosti Božje izlije na sve, kako bi radosno i kršćanski nastavili produbljivati i jačati svoju vjeru u duhu karizme Sl. Božjega Josipa Stadlera.

{image:23:medium}Voditelji su potom pozvali sve sudionike u obilazak brodske Tvrđave, tog jedinstvenog kulturno-povijesnog zdanja u Slav. Brodu. Kao organizator Josip Perčević, u ulozi tvrđavskog pisara izvrsno je i simpatično predstavio sebe kao pisara te ukratko prikazao živuću povijest. Podijeljeni u tri skupine s dobro obučenim vodičima Prijatelji Malog Isusa upoznati su sa kulturno povijesnim znamenitostima ove Tvrđave. Razgledanje je bilo zanimljivo i s pažnjom praćeno. Bilo je čak i ponekih postavljenih pitanja od strane promatrača, a vodiči su sa zadovoljstvom odgovarali na svako postavljeno pitanje.

Po završetku ovog posjeta došao je i trenutak da se gosti Prijatelji Maloga Isusa oproste od lijepog grada domaćina Slavonskoga Broda i vozilima upute svojim obitavalištima. Mnoštvo Prijatelja Malog Isusa hodeći ulicama grada Broda u kojima su utisnute stope Stadlerova djetinjstva ispunili su se radošću s ovoga susreta, noseći sa sobom proživljene sate prijateljevanja s Isusom, Marijom, s ljudima ovoga kraja i međusobno. Uz zalazeće tople zrake proljetnoga sunca u predvečerje dana Gospodnjeg s radosnim klicanjem pošli su u susret blagdanu Dobroga Pastira, što će Ga u svojim župama proslaviti s ojačanom vjerom, učvšćenom nadom i s još više ljubavi baštinjene ovim susretom.

Nedjeljka Andrić, PMI, Slavonski Brod

  Vijesti - Sve