Putovima hrvatskih mučenika

Putovima hrvatskih mučenika

Subota, 23. 8. 2014.

U subotu, 23. kolovoza, na Dan žrtava totalitarnih režima, nahranjeni Riječju i Tijelom Kristovim, uputili smo se putovima hrvatskih mučenika pod vodstvom vlč. Alojzija Žlebečića, novoveškog župnika. U pohodu su sudjelovale s. Jelena Burić, s. Nada Juratovac, s. Emanuela Pečnik, s. Veronika Smolek, s. Marta Vunak i dvije štićenice doma gđa Zlata Padarčić i gđa Marija Pukljak. Put nas je vodio do Udbine preko Krašića do Jazovke u Sošicama.


Približivši se Krbavskom polju, pred očima zabijelilo se poput oltara nad poljem svetište Hrvatskih mučenika. Pogledom nismo mogli obuhvatiti svo prostranstvo, svu ljepotu toga kraja, a tako ni dušom nismo mogli proniknuti svu bremenitost naše domovinske mučeničke povijesti u čiju je čast podignuto ovakvo veličanstveno zdanje. Hodajući u tišini hramom Gospodnjim, moleći na tom krvlju natopljenom mjestu, još jednom smo se uvjerili u istinitost Tertulijanove misli Krv mučenika sjeme je novih kršćana.

Druga postaja bio nam je Krašić, mjesto mučeničke smrti našeg blaženika, a uskoro sveca, Alojzija Stepinca. Kroz hod prostorijama svaka od nas Bogu je zahvalila što je i naša Družba u osobama naših požrtvovnih sestara imala priliku biti poput Šimuna, poput Veronike na životnom križnom putu našega Blaženika.

Treća postaja bila je Jazovka u Sošicama, na Žumberku, mjesto stradanja 447 nevinih žrtava, a među njima i naša s. Gaudencija Šplajt.


Na ovim mjestima prinosile smo Bogu molitvu za sve nevino stradale, neka njima daruje pokoj vječni, a svima koji su sudjelovali u tim zločinima neka oprosti jer....znali su što čine, kako piše na spomen – ploči na Jazovki.

  Vijesti - Sve