Rafaelovo -  125. rođendan Družbe sestara SMI u samostanu Egipat

Rafaelovo -  125. rođendan Družbe sestara SMI u samostanu Egipat

Subota, 24. 10. 2015.

  

Subota, divan sunčan dan, 24. 10. 2015.  Sestre Služavke Maloga Isusa dolaze iz Sarajeva i obližnjih mjesta. Sve smo radosne i sretne. U egipatskoj kapelici smo se okupili svi: naša djeca, PMI, dobročinitelji, naše pripravnice, sestre SMI. 


Uz klicanje Isusu započinjemo svetu misu koju nam slavi msgr. Egidije Živković - biskup iz Željezna. Sestra Manda Pršlja s pripravnicama animira sveto misno slavlje, našega jubilarnoga Rođendana. U duhu vidimo oca Utemeljitelja i naše pokojne sestre s nama. U prikazanim darovima prikazale smo zahvalnost za našu prošlost, žar našega služenja danas i krepost nade za blagoslovljenu budućnost. Kliktale bi sa psalmistom od radosti: Kako je lijepo kada sestre žive zajedno!

Biskup msgr. Živković je podsjetio kako dolazi iz Austrije od kuda su davno došli pređi sluge Božjega, nadbiskupa Stadlera i kako je sretan da je na istom sveučilištu učio gdje je u Beču  učio i mladi Josip Stadler. Izrazio je osobito zadovoljstvo i zahvalnost što sada Stadlerove sestre žive svoj Bogu posvećeni život i djeluju u biskupiji Željezno. U propovjedi je naglasio važnost  osobina svakoga kršćanina, a te osobine su nezaobilazne za svaku redovnicu, za sestru SMI. Nastavio je kako redovnica ponajprije mora biti duhovna osoba. Treba se hraniti duhovnom hranom, sakramentima i Božjom riječi. Po ovoj hrani Bog u sestrama djeluje i one žive snagom Duha, duhovne su osobe. Drugo na što je usmjerio pogled sestara je da redovnica mora biti i svjetovna osoba, misleći pri tome kako svaka sestra treba znati potrebe današnjeg čovjeka, svijeta u kojem živi. Redovnica treba u jednoj ruci držati Bibliju – Božju riječ, a u drugoj novine.  Iz Biblije će crpsti znanje Riječi, a iz novina stanje ljudi kojima je poslana. Samo snažnom privrženošću istinama svete katoličke vjere redovnica će, zapravo,  moći prosuditi stvarno stanje ovoga svijeta i razlučiti zadatak svoje zajednice i svoj vlastiti zadatak u svijetu. Treća odlika redovnice je da mora biti crkvena osoba. Duhovnost i svjetovnost se susreću u crkvi. Staviti se na raspolaganjem crkvi i u njen život unijeti duhovnost koja proizlazi iz Bogu posvećena života po svetim zavjetima je poslanje i zadatak svake sestre SMI.

Utemeljitelj vaše Družbe SMI je bio duhovan čovjek, bio je svjetski čovjek, bio je crkven čovjek. Učimo se od njega istinski i sa žarom živjeti sve tri slojevite dimenzije Bogu posvećena života. Preporučimo u ovoj sveto misi Isusu, Mariji i Josipu da u Stadlerovoj  zajednici uvijek bude duhovnih zvanja koja će, kako kaže sveti Pavao, odijevajući redovničko odijelo odjenuti darove Duha koji nas čine duhovnim osobama.

Od prvog stola zajedništva svi smo prešli u blagovaonicu. Sestra Hinka Rogalo i kandidatica Katarina Pilić su nam pripremile raznovrstan, bogat i ukusan objed. Radovali smo se uz zdravice, pjesmu i dosjetke. Uz slavljeničku tortu sestra provincijalka - M. Admirata Lučić je uputila Rafaelovsku jubilarnu poruku sestrama i djeci te obdarila prisutne zajednice i goste,  novom knjigom dr. Agneze Szabo o Utemeljitelju, te  lijepo urađenim kristalom s našim jubilarnim znakom. Završila je poruku besjedom svetoga Rafaela koju je sam izgovorio po završetku misije i na odlasku od obitelji Tobijine. (s.a.)

  Vijesti - Sve