Redovnica Bogu posvećena

Redovnica Bogu posvećena

Utorak, 24. 6. 2014.

Duhovne vježbe od 15. do 21. lipnja u kući „Djeteta Isusa“ u Livnu (Voditelj o. Niko Bilić, DI)

U sumrak dana, (nedjelja navečer), nakon večere okupile smo se u dvorani, kako bi zazvali Božju pomoć i milost Duha Svetoga, da nas kroz ovih šest dana vodi, poučava i prosvjetljuje. 


Za razliku od dosadašnjeg načina, umjesto himne Duhu Svetom, započeli smo pjevanjem psalma: Dođi Isuse dođi– dođi Isuse naš! Pjesmu je predvodio voditelj, prateći melodiju sviranjem gitare.Prepustile smo se Duhu Svetom da upravlja naše misli , da nas vodi i usmjerava, onako kako je sudjelovao u vodstvu Izraelskog naroda, od izbora Abrahama, do rođenja Sina Božjega. Sudjelovao je u Isusovu životu, u stvaranju i oblikovanju Crkve, od apostola do današnjeg dana. Svaka rečenica u Svetom pismu pokazuje Njegovu snagu, ljubav i brigu za čovjeka.

Kroz ove milosne dane družili smo se sa osobama iz Novog i Starog saveza, svaka od nas ( a bilo nas je 25), mogla je sebi u društvo birati likove koji su bili najbliži njenom duhovnom izboru. U oazi mira i molitve, mogli smo odabrati zajedništvo s Abrahamom, Jakovom, Mojsijem, Gideonom, prorokom Ilijom, Juditom, Esterom, učenicima iz Emausa, gubavcem, sv. Josipom… Mogle smo biti u društvu jedne od spomenutih, a mogle smo izabrati i više njih. U takvom društvu moguća su unakrsna pitanja, mogući su odgovori koji bi nas ugodno ili neugodno iznenadili. Svaki od njih svoju stvarnost počeo bi pričajući o početnom strahu, kojeg su osjećali kao i nesigurnosti u osobnom životu. Uočavali smo pedagogiju koju je Gospodin primjenjivao, da bi po njima činio svoja djela. Vidjeli smo taktiku kojom ih je odgajao, a istodobno slušajući ih dobili ponuđena pitanja. (Kad je meni Duh sveti najviše pomogao? Kakav je Gospodinov plan sa mnom? Koliko u molitvi nalazim radost i predanje?)

Prateći Abrahamov poziv, put, vjeru i prihvaćanje Božje volje, postavljena su pitanja: (Što je mojim ponašanjem razoreno? Koja je najveća kušnja u mojem životu? Kakva je moja žrtva Gospodinu?) Patrijarh Jakov, nakon što je postao vođa brojne obitelji, obogaćen brojnim slugama i imovinom, vraćajući se kući u zavičaj strahuje od brata. Poziva se na Gospodina, prisjećajući se Njegovih obećanja, traži pomoć. Iz njegovog primjera slijede nam pitanja: (Koga se bojim? Uspijevam li u molitvi izreći Gospodinu svoje osjećaje? Koje je Božje obećanje za mene najvažnije?) Najdublji slojevi naše duhovnosti vežu se uz molitvu, sveti prostor, u kojem Bogu smijemo iznijeti što nam je na srcu. Naš je zadatak da smireno i strpljivo slušamo što nam Gospodin želi reći. Mojsije, izabranik Božji, nalazi se na svetom tlu, te bez obuće na nogama, priznaje Božji suverenitet i svoj stav sluge. I on sa strahom vodi dijalog s Bogom, pokušava se izvući i ne biti oruđe u Božjim rukama. Nama su ponuđena pitanja: (Koje je poslanje meni Gospodin povjerio? Što su moje glavne slabosti? Gdje najlakše pronalazim Boga?) Gideon, također u strahu od Amalečana, noću radi u svom polju, Gospodin mu se objavljuje, poziva ga na suradnju. Premda sumnjičav, uklapa se u Božji plan, ali u njemu ne ostaje do kraja. Gideonov život nije u skladu s Božjim planom. Prvo pitanje bilo je , što je to pošlo po zlu? Gideon, vjerojatno ohrabren Božjim zahvatom, postaje presmion, možda čak misli da je Njemu Bog povjerio bezrezervnu pomoć. Njegov život više nije bio naslonjen na Gospodina i nije tražio Njegovu volju. Slijedio je svoje misli i planove, završetak mu je tragičan. (Pitanja: Gdje me muči strah? Tko mi pomaže u ostvarenju duhovnog zvanja? Kome ja donosim spasenje?) Nakon Gideona, evo i proroka Ilije. Čovjek snažan na riječi i djelu, nakon odvažnog suprostavljanja bezboštvu, mnogoboštvu, bježi pred jednom ženom u strahu za svoj život. Zanimljivo je što u dijalogu s Gospodinom priznaje strah od smrti, a istodobno moli Gospodina da ga uzme sa zemlje. Gospodin ga pita:" Što si ti Ilija ovdje"? I nama su sugerirana pitanja: (Zašto sam u ovim duhovnim vježbama? Što ću ja ovdje? Kako je meni Gospodin objavio svoju blagost? Kakvo obraćenje Gospodin od mene traži?)

Nakon svake homilije slijedila je molitva u skladu sa iznesenim predavanjem: duboka, iskrena, prožeta Božjom toplinom. Pred nama se pojavljuje Judita, odvažan, krhka, a jaka žena, svjesna stvarnosti i grešnosti vlastitog naroda, ali puna Duha Božjega, ostvaruje Njegov oslobodilački plan. Zanimljivo da svi vodeći ljudi, unatoč svojoj muževnosti, slušaju njezin savjet, a ona oslonjena isključivo na Božju pomoć, nalazeći svoju snagu u molitvi, izvršava Božji plan. Sebi ne pripisuje ništa, ukazuje na Boga i traži da Ga slušaju i slijede. Jasno i ovdje su kristalizirana pitanja, kao što su bila iza svake homilije. Iza Judite pojavila se još jedan žena, plaha, pobožna, plašljiva, ali u Božjim rukama oruđe protiv onih koji su planirali zatrti Izraelce. Kraljica Estera ostaje vjerna očinskoj vjeri, pouzdaje se samo u Boga, odbacuje sve kraljevske časti, posti i moli zajedno sa svojim narodnjacima, te Gospodin uslišava njezinu molitvu i spašava narod. Ponovo su sugerirana pitanja u skladu sa izlaganjem i analizom ponuđenog teksta.

Nakon tekstova iz Starog zavjeta, družili smo se s likovima Novog Zavjeta. To su učenici na putu u Emaus, gubavac koji se obraća Isusu s izričitom molbom i sigurnošću: „Ako hoćeš možeš me ozdraviti“, zatim sv. Josip sa svojom borbom i dilemom. Njemu se Gospodin ne obraća direktno, govori mu u snu, a to i nas potiče da pratimo sve gdje se možemo s Gospodinom susresti, jer u svakoj situaciji nam se može objaviti.

U svaku homiliju o. Niko nas je uveo pjevanjem psalma, kojeg je sam uglazbio, a na kraju slijedila je molitva prilagođena predavanju. Posebnim načinom i stilom govora, upravo evanđeoskim rječnikom uspio nas je potaknuti na razmišljanje, uklapajući sve u naš život. Slušali smo ga baš kao što se sluša Božja riječ, otvorena srca sa željom da ta riječ trajno odzvanja u našim srcima. Ovako opisane likove bilo je zanimljivo pratiti i o njima razmišljati. O. Niko nas je evanđeoskim, blagim rječnikom, Isusovom pedagogijom, poticao na istinsko razmišljanje o sebi i svojem pozivu.

Svaka sestra sigurno je ubrala plodove za sebe i svoj život, za daljnje meditacije i duhovni rast. Hvala o. Niki, hvala sestrama: s. Sandri, s. Naveni i s. Ines, koje su kao vječno svjetlo ove kuće , svojim trudom i brigom pomogle da nesmetano i u miru provedemo ove milosne dane.

         s. F. B.                       (Sva predavanja, molitve i psalmi mogu se naći na stranici http://amdg.eu/livno2014/)

  Vijesti - Sve