Redovništvo je izazov za svijet

Redovništvo je izazov za svijet

Utorak, 17. 3. 2015.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je u utorak, 17. ožujka 2015. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu tradicionalni korizmeni susret s redovnicama grada Zagreba. Susret je započeo molitvom Večernje, nakon koje je časna majka Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka i dopredsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Miroslava Bradica uputila prigodnu riječ u ime redovnica.


Zahvaljujući za ovaj susret, podsjetila je na subotnji Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava, s kojeg još uvijek u ušima odzvanjaju Kardinalove snažne i poticajne riječi. „Vaši su nam savjeti i ohrabrenja putokaz kako još revnije i predanije živjeti svoju karizmu u ovom zahtjevnom vremenu“, rekla je s. Bradica.

U svojem je govoru kardinal Bozanić kazao kako su redovnice poseban dar i znak u našoj Crkvi i narodu. Osvrnuo se na brojčano stanje redovništva u domovini, istaknuvši da Crkva u Hrvatskoj broji 833 redovnika i 3069 redovnica. Kada je riječ o Zagrebačkoj nadbiskupiji, nastavio je Kardinal, ona broji 294 redovnika, te 1030 redovnica, dok od 205 župa Nadbiskupije, njih 31 vode redovnici. „Kada drugim kardinalima i biskupima kažem neke od ovih podataka, oni odvrate da smo zaista bogata Crkva“, rekao je, te dodao da zbog toga moramo biti Bogu zahvalni, to vrednovati i poštivati.

Redovništvo je izazov za svijet i nije uvijek lako živjeti posvećeni život, smatra Kardinal, jer vrijeme u kojem živimo propagira potpunu suprotnost od onoga što govore evanđeoski savjeti. „Evanđeoski savjeti govore o čistoći, a propagira se panseksualizam. Evanđeoski savjeti govore o siromaštvu, a propagira se konzumizam. Evanđeoski savjeti govore o poslušnosti, a propagira se autonomija koja se predstavlja kao idol života.“

Kazao je da vjernici od njih očekuju svjedočenje zajedništva i svjedočenje o daru vječnog života. Upravo su redovnice, napomenuo je Kardinal, pozvane biti one koje zrače zajedništvom.

Na kraju svojeg obraćanja, Kardinal je govorio o dvjema sinodama posvećenim istoj temi – temi obitelji. Osvrnuo se na najavljenu izvanrednu Svetu godinu koja će započeti 8. prosinca ove godine, ali i istaknuo važnost molitvene inicijative „Molitveni hod sa Stepincem“ u Zagrebačkoj nadbiskupiji. „Hod blaženog Alojzija će nam još više približiti onaj dan koji svi iščekujemo – proglašenje svetim blaženog Stepinca“, zaključio je kardinal Bozanić.

(Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)

  Vijesti - Sve