Sarajevo – prvi dan trodnevnice za Rafaelovo

Sarajevo – prvi dan trodnevnice za Rafaelovo

Petak, 21. 10. 2022.

U petak, 21. listopada 2022. godine započela je uža trodnevna priprema za proslavu 132. rođendana Družbe sestara Služavki Maloga Isusa Provincije Bezgrješnog Začeća BDM. Večernje misno slavlje u kapelici samostana „Egipat“ u Sarajevu predslavio je dr. sc. vlč. Josip Knežević, profesor patrologije na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Na misnom su slavlju sudjelovale sestre iz Sarajevskih zajednica, a liturgijsko su slavlje animirale sestre iz samostana „Egipat“.

U prigodnoj propovijedi vlč. Josip se osvrnuo na evanđelje dana (Lk 12,54-59) koje govori o Božjim znakovima i znakovima vremena, ističući: „Bog se dakle uvijek služi tim znakovima vremena dajući nam razne poticaje kako bismo mogli izvršiti ono što smo bili dužni izvršiti. Pokazao nam je to kroz povijest Crkve – od otačkih vremena Crkve šaljući svoje znakove u različitim vremenima sve do naših dana“. Ustvrdio je zatim da su sveci bili znak svoga vremena, te dodao: „Kako u ovom trenutku i u ovom kontekstu onda ne spomenuti i slugu Božjeg nadbiskupa Stadlera u čijem je cjelokupnom životu i djelovanju bio očit znak interventa Božjeg prsta? Često se znamo diviti svemu što je napravio i ustanovio uzdajući se samo u Božju Providnost i surađujući s Božjom milošću. Svakako da je jedan od znakova vremena u njegovu djelovanju bilo i ustanovljenje vaše Družbe jer je znao u tom trenutku razlučiti što je tom vremenu bilo potrebno, a što će očito biti potrebno za buduća vremena sve do danas. Divno je vidjeti plodove toga i u vašem radu jer je to ono što vam je on ostavio kao ostavštinu i u čemu nasljedujete njegov primjer“. Na koncu propovijedi vlč. Josip je potaknuo sestre da se trude svojim životom i djelovanjem biti znak vremena u ovome svijetu i u ovome vremenu.

Nakon prospovijedi nastavljeno je s misnim slavljem, a nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje kod obiteljskog stola.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve