Seminar za bračne parove

Seminar za bračne parove

Nedelja, 21. 10. 2012.

GROMILJAK: U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa održan je u Kući Navještenja u Gromiljaku od 19. do 21. listopada 2012. godine seminar za bračne parove na temu: Obiteljska komunikacija. Voditeljica je bila je mr. Anita Posarić iz Varaždina, stručnjak iz područja društvene komunikacije. Na seminaru su sudjelovali bračni parovi kao i pojedinci iz Sarajeva, Kiseljaka, Gromiljaka, Fojnice, Brestovskog, Busovače i Zagreba.


Program je započeo u petak, 19. listopada predstavljanjem voditeljice, sudionika i programa rada. Kroz tri dana sudionici seminara imali su priliku čuti teme koje zadiru u njihov život, a odnose se na izgradnji obiteljskog zajedništva u svim njegovim aspektima. Prije svega voditeljica je istakla da u današnjim složenim uvjetima života obitelji moraju ulagati maksimum energije u ostvarenje svoje vizije uspješne obitelji, a uspjeti u obitelji znači stvoriti "izvrsnu obiteljsku atmosferu". Koliki god izazovi i iskušenja stajali pred članovima obitelji, može se očekivati kako će oni koji žive i odrastaju u kvalitetnim obiteljima, "vezani" čvrstim odnosima, vođeni zajedničkim vizijama i načelima, okruženi zdravim, potičućim i potpomažućim obiteljskim ozračjem, odoljeti. Obitelji koje sustavno grade međusobne odnose i imaju jasnu viziju “kamo žele zajedno stići” više će vremena provoditi zajedno. To će vrijeme biti kvalitetno provedeno na zajednički odabranim i provođenim aktivnostima, učvršćivat će njihov osjećaj bliskosti i zajedništva te bitno utjecati na razvoj interobiteljske komunikacije. Obiteljsko ozračje, zbog njegove složenosti i uvjetovanosti nizom čimbenika nije moguće jednostavno odrediti, stoga je nužno pozornost usmjeriti na sve njegove konstitutivne dijelove (kvaliteta obiteljskih odnosa, komunikacija, interakcije, psihološke karakteristike članova obitelji, odgojni stil roditelja, odnos obitelji prema društvenoj zajednici i sl.), njihov međuodnos i njihove utjecaje na ukupno funkcioniranje obiteljske zajednice, ali ih istovremeno promatrati i kao produkt te iste zajednice. Komunikacija unutar obiteljskog sustava samo je jedan, izuzetno značajan, aspekt obiteljskog ozračja čija se (ne)kvaliteta umnogo odražava kako na ozračje unutar obitelji tako i na funkcioniranje čitavog obiteljskog sustava. Kada bi se pojedinci u odnosima s «važnim drugim» (bračni partner, djeca) usmjerili na građenje odnosa skrbnim navikama u komunikaciji (slušanje, podržavanje, ohrabrivanje, poštovanje, vjerovanje, prihvaćanje, stalno pregovaranje o onome u čemu se ne slažu) vrlo je vjerojatno da bi ta obitelj uspjela, istakla je voditeljica Posarić.

Na temelju zadane teme svaki dan je protekao u intenzivnom radu kroz predavanja, radionice, izmjenu međusobnih iskustava. Tomu u prilog i prikazan je film pod nazivom „Nezapaljiv“, u kojem je prikazana drama nesložnog obiteljskog života, koji je ipak sretno završio zahvaljujući jednom partneru koji je pokušao promijeniti sebe i time je spasio brak. Bio je to dugi i teški proces, ali jedini koji je donio pozitivne rezultate.

Svakako, cijeli je program popraćen i duhovnim sadržajima: zajedničkom molitvom, sakramentom svete ispovjedi i slavljenjem svete Mise. Bili su na raspolaganju svećenici vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništarac iz Travnika, te mons. Bosiljko Rajić, pastoralni vikar za Vrhbosansku nadbiskupiju. Mladi iz župe Gromiljak, pod ravnanjem s. Marinele Zeko, uveličali su liturgijska slavlja, kako u kućnoj kapeli tako i na misijsku nedjelju u župnoj crkvi, lijepim pjevanjem i sudjelovanjem u prinosnim darovima.

Seminar je završio s iskazom zahvalnosti svih sudionika sestrama na organiziranom seminaru i željom da se na ovaj način pomogne obiteljima koji proživljavaju teške krize u međusobnim lošim odnosima i komunikaciji. 

M.R.

  Vijesti - Sve