Sestre SMI u pohodu Isusu i Mariji u Svetoj Zemlji

Sestre SMI u pohodu Isusu i Mariji u Svetoj Zemlji

Utorak, 13. 3. 2012.

JERUZALEM: U organizaciji udruge „Sveta Zemlja Hercegovina“, organizirano je hodočašće od 6. do 13. ožujka 2012. g. u Svetu Zemlju. Velikom broju hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske pridružile smo se i mi: s. Lucija Blažević i s. Ana Marija Kesten. Ovaj veliki i neprocjenjivi dar, darovala nam je naša zajednica. Čini nam se da je presiromašno izreći riječima zahvalu za ovaj milosni dar. Hodeći svetim mjestima donosile smo Mariji i Isusu cijelu našu Crkvu; naš narod; naše obitelji; našu Družbu, želje, molitve i potrebe svake naše sestre, novakinje, postulantice i kandidatice. Bilo je nemoguće stajati na svetim mjestima a ne zagrliti molitvom cijeli svijet, kojeg je zagrlio i sam Isus s križa.


Naš hodočasnički put vodio nas je iz Sarajeva preko Istanbula, gdje smo imale priliku posjetiti sjedište grada i osjetiti njegove vrijednosti. Za nas posebna vrijednost bilo je sjećanje na našeg Utemljitelja Josipa Stadlera, koji je bio u posjeti ovom gradu (ne znamo koji ga je posao doveo ovdje) ali znamo da je mislio na sestre te im poslao razglednicu iz ovog prelijepog grada.

Iz Istanbula nastavili smo put prema Svetoj Zemlji. Odredište je bio Nazaret. U ovom malom galilejskom gradu kako su veliki i dirljivi susreti s Marijom – Isusovom majkom. Bolje reći, da je teško i povjerovati da se nalaziš na mjestu gdje je Anđeo s neba došao jednoj poniznoj djevici Mariji i da je tu Riječ Božja postala Tijelom.

Kako je veličanstvena molitva kojom pozdravljamo Mariju: Anđeo Gospodnji …, stojeći na ovom svetom mjestu, čini se da je premalo što je tijekom dana ovom molitvom pozdravimo samo tri puta. Događaj koji se zbio u Nazaretu, poziva nas da tokom cijelog dana, što je moguće više puta pozdravljamo Mariju tom molitvom. Uz ovaj događaj vezan je i čitav skroviti Marijin život u Nazaretu. Nemoguće je dotaknuti sve te događaje, ali u duhu moguće je osjetiti Marijin život koji se skrivao u maloj kući, u prostorijama u kojima je obavljala svoje svakodnevne dužnosti.

S Marijom iz Nazareta, nastavili smo hodočastiti po Svetoj Zemlji, prateći događaje i mjesta koja su posebno važna za Isusov život. Kao što su: Ein Karim, Betlehem, Kana Galilejska, Kafarnaum, Jordan, Jerihon, Jeruzalem, te mnoga druga mjesta i događaji koje nam opisuju evanđelisti u svojim Evanđeljima.

Ovi milosni dani provedeni u Svetoj Zemlji obilati su iskustvima vjere, nade i ljubavi. Bogu smo zahvalne za svaki dar kojeg smo obilato primile u Svetoj zemlji. Doista kao što mnogi hodočasnici rekoše: “Samo je jedna Sveta Zemlja“. To potvrđujemo i mi. Za Služavku Maloga Isusa, nema ljepšeg i većeg dara od dara pohoda Isusa i Marije u Svetoj Zemlji. Bilo bi prelijepo kada bi u Isusovoj domovini Njegove Služavke načinile barem jednu malu sjenicu…!

s. Lucija Blažević
s. Ana Marija Kesten

  Vijesti - Sve