Biblijska radionica za Prijatelje Maloga Isusa

Biblijska radionica za Prijatelje Maloga Isusa

Ponedjeljak, 12. 3. 2012.

ZAGREB: U samostanu Antunovac u Novoj Vesi u ponedjeljak 12. ožujka 2012. održana je biblijska radionica u vidu formacije članova Društva. Radionicu na temu Kako čitati Bibliju? vodio je p. Dario Tokić, karmelićanin. Sudjelovali su PMI –a iz zagrebačkih župa: Uznesenja Marijina – Stenjevec, sv. Nikole biskupa – Stenjevec, sv. Jeronima – Maksimir i sv. Pavla – Retkovec u zajedništvu sa sestrama i kandidaticama.


Radionica je imala dva dijela: poučni i praktični dio. Za sam rad Pater je pripremio poučni materijal za svakog sudionika. U prvom, poučnom dijelu p. Dario prisutne je želio uvesti u svijet Biblije ističući kako je Sveto Pismo nadahnuto i kako nas uvijek iznova nadahnjuje. Kad pristupamo čitanju Svetog Pisma tada ulazimo u dijalog, a ne u monolog. Čitati treba polako, riječ po riječ istražujući Božju volju za sebe. Treba se baviti svakom (R)riječju. Za čitanje Svetog Pisma treba se pripremiti duhovnim stavovima: poniznošću, čistoćom srca, molitvom i ljubavlju. Zatim treba odrediti vrijeme, zapisivati ključne misli za plodonosnije druženje s Božjom riječju. Kad pristupamo čitanju teksta treba se potruditi razumjeti tekst, istražiti ključne pojmove, pojasniti si kontekst te ga primijeniti na sebe.

U drugom, praktičnom dijelu, primljene pouke pokušali smo uz vodstvo p. Darija primijeniti na nedjeljnu Božju riječ. Razmatrali smo odlomak iz Ivanova evanđelja: I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni …. ( Iv 3, 14 -21 )

Vrijeme je prebrzo prošlo. Poslije radionice zadržali smo se u spontanom razgovoru. Sudionici su voditelju postavljali pitanja i izrazili želju da se takvo nešto opet ponovi.

  Vijesti - Sve