Simpozij u povodu 25. godina vjerskog odgoja i vjeronauka u školi

Simpozij u povodu 25. godina vjerskog odgoja i vjeronauka u školi

Subota, 15. 10. 2016.

Svečanom Akademijom koju je organizirala Hrvatska Biskupska konferencija ( HBK) 13. listopada 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, obilježeno je 25 godina Katoličkog vjeronauka u RH. 


Na programu Akademije nazočili su kardinal Bozanić, Hrvatski nadbiskupi i biskupi, nuncij u RH, predstavnici Predsjednice RH, vlade, Ministarstva znanosti te predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Rajner i ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, predstavnici drugih religija, dekani vjerskih učilišta, poglavari i poglavarice redovničkih zajednica, predstojnici katehetskih ureda  te vjeroučitelji mentori i savjetnici.U ime naše Družbe nazočila je vrhovna glavarica s. Radoslava Radek i njezina zamjenica s. Vesna Mateljan, s. Petra Marjanović provincijalka-Zgb, a od vjeroučiteljica s. Dolores Brkić.

Akademijom komemoriramo Jubilej s osjećajima radosti i ponosa, kazao je nadbiskup Želimir Puljić u pozdravnom govoru. Prof. Ivan Milanović-Litre istaknuo je u svom pozdravu u ime svoje i ministra znanosti:  „ Blagodati koje je Hrvatskom društvu podario vjeronauk, kroz njegov odgojno-obrazovni sustav, mnogostruke su i neprocjenjive.“ Nadbiskup Hranić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, posebno je naglasio društvenu i ekumensku dimenziju vjeronauka.

Između ostalih sudionika u programu, bilo glumaca, djece, mladih, izrazitoj ljepoti pjesmom i plesom doprinio je Ansambl Lado.

Slijedećeg dana 14. listopada održan je simpozij pod nazivom: „ Katolički vjeronauk u školi od 1991- 2016. koji je organiziran od  Nacionalnog katehetskog ureda (NKU) HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje ( AZOO ) MZOS u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Nakon uvodne molitve pozdrave su uputili mons. Želimir Puljić predsjednik HBK, dr. Predrag Šustar ministar znanosti obrazovanja i sporta RH i ravnateljica AZOO prof. Jadranka Žarković-Pečenković.

Slijedila su predavanja u 4 glavna dijela:

1.      Vjerski odgoj i vjeronauk u dosadašnji dvadeset i pet godina.

2.      Okrugli stol

3.      Vjeronauk u školi iz različitih perspektiva

4.      Vjeronauk u školi kao dio cjelovitog odgoja u vjeri

Na okruglom stolu bitna  tema bila je: katolički vjeronauk u suvremenim društvenim okolnostima i njegovo mjesto u odgojno-obrazovnom sustavu RH. Navela bih  misao koju je izvrsno naglasio dr. Tonći Matulić:“ zadaća vjeronauka nije da indoktrinira, nego ljubav. Mi želimo pomoći mladima da postanu zrele osobe, odgovorne, te da se dobro preispituju što je dobro a što loše…“

Održana su predavanja o percepciji Katoličkog vjeronauka u hrvatskim medijima, Islamski vjeronauk u školi i međureligijski dijalog te Pravoslavni vjeronauk u školi i njegova ekumenska zadaća.

Predstavljen je radni dokument Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju: „ Da vaša radost bude potpuna“ (Iv15,11). Na kraju simpozija nadbiskup Hranić čestitao je vjeroučiteljima srebreni Jubilej školskog vjeronauka. Naglasio je sa željom da 25. godina vjeronauka u školi doprinese zdravoj samosvijesti i zdravom ponosu. Srdačno je zahvalio organizatorima Akademije i  Simpozija te svim predavačima, predstojnicima ureda , savjetnicima pri AZOO.

Kruna dana i proslave bilo je svečano zahvalno Euharistijsko slavlje u Stepinčevoj katedrali a predvodio je kardinal Josip Bozanić sa ostalim biskupima i svećenicima. U svojoj nadahnutoj i prigodnoj propovijedi između ostalog je kazao:“ Riječ je o važnom evangelizacijskom odgojnom i kulturnom djelovanju u Hrvatskom društvu koje Crkva ostvaruje marljivim radom naših vjeroučiteljica i vjeroučitelja. Također je izrazito naglasio kako je Crkva danas jedna od najvažnijih i nezaobilaznih odgojno-obrazovnih čimbenika. Vjeronauk na sebi svojstven način gradi most između vjere i razuma, širi obzorje znanja i pomaže otkrivati smisao života. Također je s razlogom kazao…da dok hrvatska želi biti suverena demokratska država, izbor roditelja za vjeronauk treba poštivati( jer oni su svojevrsni Referendum) a građanima treba osigurati temeljna ljudska prava.

Vjeronauk u našim školama treba više nego braniti od napada izvana a iznutra bdjeti nad kvalitetom.

Nakon svečanog blagoslova splitski vjeroučitelji-mentori i savjetnici sa svojim predstojnikom mr. don Josipom Perišem, obogaćeni sadržajima koja su primili, zahvalni Bogu krenuli su prema Splitu.

 s. Dolores Brkić 

  Vijesti - Sve