Slavlje sakramenta Potvrde ne mora nužno biti i “zbogom” crkvi

Slavlje sakramenta Potvrde ne mora nužno biti i “zbogom” crkvi

Utorak, 24. 5. 2022.

Na pitanje – Kako se riješiti golubova s crkvenoga tornja?, svima je već dobro poznat onaj stari odgovor – Krizmajte ih i otići će sami. Ova ironija upućuje na žalosnu stvarnost masovnog odlaska naših krizmanika iz zajedništva Crkve nakon što prođe slavlje sakramenta potvrde. Da to ne mora biti uvijek tako, svojim primjerom, posvjedočili su nam krizmanici župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. Nakon što su primili sakrament potvrde, zajedno s ostalim mladima koji su trenutno na prvoj godini priprave, sudjelovali su na susretu koji je otvorio vrata nastavku njihovoga rasta u vjeri. Ono što u stručnoj terminologiji nazivamo mistagoškom katehezom organizirali su zajedno s. Rebeka Gačić, voditeljica prve godine i vlč. Mario Brkić, voditelj druge godine priprave za sakrament potvrde u spomenutoj župi.

U utorak, 24. svibnja, s početkom u 19.30 sati, mladi su se okupili u kapeli poznatog i svima Vinkovčanima dragog Marijinog doma kod sestara Služavki Maloga Isusa. Susret je započeo kratkim predstavljanjem povijesti Družbe i njihove stogodišnje prisutnosti u Vinkovcima, koje je krizmanicima predstavila s. Rebeka. Nakon toga, vlč. Mario je sviranjem i pjevanjem Psalma 23 uveo u katehezu temeljenu na istome psalmu. Mladima je rekao kako u svakoj životnoj dobi na različite načine doživljavamo vjeru u Isusa Krista. Do prve pričesti o vjeri su nas učili roditelji, nakon prve pričesti moguće je da je nastala višegodišnja pauza u odnosu prema Bogu, a sada smo dobili novu priliku da iznova gradimo svoj odnos s Pastirom. Potaknuo ih je da u svakoj prilici nastoje što više upoznavati našega Gospodina i da ga bez obzira na moguća ismijavanja nikada ne prestanu slijediti. Nakon katehetskog dijela, uslijedile su zajedničke igre u grupama gdje su uz zanimljive zadatke naši mladi imali priliku vježbati se u snalažljivosti, ali i u provjeri katehetskoga znanja pomoću brzih pitanja. Druženje je nastavljeno uz okrijepu, nogomet, karaoke i razgovor.

Ovim susretom koji je održan deset dana nakon slavlja sakramenta potvrde našim smo mladima pokazali na koji način Crkva nastavlja brinuti i biti uz njih i nakon krizmenoga slavlja. Po završetku susreta krizmanici su, oduševljeni onim što su proživjeli, poželjeli da kroz buduće zajedničke susrete ostanu u međusobnoj povezanosti i povezanosti s Bogom. Na nama je da u suradnji s Duhom pružamo našim mladima nove prilike za rast u vjeri.

Župa sv. Ćirila i Metoda, Vinkovci

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve