Slavlje XVII. Redovitog Provincijskog kapitula sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Slavlje XVII. Redovitog Provincijskog kapitula sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Utorak, 23. 5. 2023.

Od 15. do 20. svibnja 2023.g., u „Kući Navještenja“ u Gromiljaku održan je XVII. Redoviti provincijski Kapitul sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije na temu „Autentičnost karizme sestara Služavki Maloga Isusa ma sinodalnom putu Crkve – razlučivanje i hod u nadi“. Kapitul je slavljen o 180. obljetnici rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera i 125. obljetnici osnutka kuće matice Družbe i prve ubožnice za djevojčice „Betlehem“ u Sarajevu.

U ponedjeljak 15. svibnja, Kapitul je započeo duhovnom obnovom koju je za sestre  kapitularke predvođene vrhovnom glavaricom Družbe s. Marijom Banić predvodio svećenik Banjalučke biskupije vlč. Vladislav Žarko Ošap.

Dana 16. svibnja, svečanim Euharistijskim slavljem predslavljenim od fra Franje Radmana OFM iz Visokog, započeo je rad Kapitula. Kapitul je otvorila vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić. Prigodnu pozdravnu riječ sestrama kapitularkama uputila je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten. Uslijedilo je biranje važnih tijela za rad Kapitula, izvješće provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten o trogodišnjem životu i djelovanju Provincije i Provincijske uprave i ekonome provincije s. M. Admirate Lučić ujedno i pročelnice Vijeća za gospodarske poslove u Provinciji.

U večernjim satima sestre kapitularke nazočile su promociji dviju knjiga od autora dr. Milenka Krešića o prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru i utemeljitelju Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, održanoj na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Knjigu „Nadbiskup Stadler i financije: gradnje, nekretnine i poslovi“, koja iz tiska je izišla u veljači 2021., predstavio je mons. Franjo Topić, a drugu knjigu „Il servo di Dio Josip Stadler, primo arcivescovo di Vrhbosna“, tiskana u ožujku 2023., predstavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Dana 17. svibnja, nastavljen je rad Kapitula s izvješćima sestara pročelnica pojedinih Vijeća koja su djelovala u Provinciji kroz protekle tri godine. Iz Izvješća  sestre kapitularke, mogle su imati više uvida u život i djelovanje Provincije na raznim poljima gdje su živjele svoje posvećenje i karizmatsko poslanje. I ako je bilo otežano djelovanje sestara zbog Covida 19, ipak nisu izostale sve redovitosti programa koji su bili važni za život ove redovničke zajednice. Euharistijsko slavlje ovaj dan predslavio je fra Josip Mrnjavac, OFM, profesor u Klasičnoj Gimnaziji u Visokom.

Na blagdan Isusova Uzašašća 18. svibnja, Kapitul je pod vodstvom Duha Svetoga izabrao novo vodstvo Provincije:

s. M. Ana Marija Kesten, provincijska glavarica
s. M. Kristina Adžamić, prva savjetnica i zamjenica provincijske glavarice
s. M. Ljilja Mariničić, druga savjetnica
s. M. Genoveva Rajić, treća savjetnica
s. M. Suzana Malešić, četvrta savjetnica.

U večernjim satima, u kapelici Navještenja Gospodinova, svečanu Svetu Misu zahvalnicu za sve udijeljene milosti s prigodnom propovijedi slavio je apostolski nuncij u BiH i CG nadbiskup Francis Assisi Chulliakatt.

U petak 19. svibnja nastavljen je radni dio Kapitula. U jutarnjim satima, profesor na KBF u Sarajevu i tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dr. Mario Bernadić, održao je sestrama kapitularkama predavanje na temu „Autentičnost karizme sestara Služavki Maloga Isusa ma sinodalnom putu Crkve – razlučivanje i hod u nadi“. Uslijedio je rad  skupinama a potom zajednički osvrt na temu Kapitula na kojem je nazočio  i sam predavač.

Isti dan, u 12 sati Svetu Misu predslavio je u kapelici kuće fra Josip Ikić, OFM misionar milosrđa.

Kapitul je u poslijepodnevnim satima nastavio rad na Statutu Provincije, Pravilniku Kapitula i Pravilniku pojedinih Vijeća.

Zadnji dan održavanja Kapitula u subotu 20. svibnja, donesene su Odluke i zaključci Kapitula. Po završetku rada na ovim važnim dokumentima Kapitula, nastavilo se raditi na drugim otvorenim pitanjima važnim za život Provincije.

U večernjim satima Euharistijsko slavlje u kućnoj kapelici predslavio je mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sl. Božjega Josipa Stadlera. Nakon zajedničkog druženja kod obiteljskog stola, uslijedila je zahvalna riječ novoizabrane provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten svim sudionicama Kapitula i završna riječ uz zatvaranje Kapitula vrhovne glavarice Družbe s. Marije Banić.

Zahvalne Bogu za sve primljene milosti, sva nadahnuća, za nastavak sinodalnog puta sestara Služavki maloga Isusa u Crkvi i sestrinsko zajedništvo koje su dijelile kroz tjedan dana slavlja i rada Kapitula, sestre su u nedjelju 21. svibnja, pohodile grob svoga Utemeljitelja sl. Božjega Josipa Stadlera  u sarajevskoj katedrali i sudjelovale na svečanoj Svetoj Misi koju je predslavio u 10.30 sati vlč. Mario Bernadić u koncelebraciji župnika vlč. Olivera Jurišića.

Po završetku Svete Mise, sestre su predvođene svećenicima slaviteljima Svete Mise uputile se k grobu sluge Božjega Stadlera gdje su svi zajedno s narodom Božjim izmolili molitvu za njegovo što skorije proglašenje blaženim.

Nakon zajedničke i osobne molitve uz grob njihova Utemeljitelja, sestre su se uputile u samostan Egipat, sjedište svoje Provincije gdje su nastavile slavlje završetka kapitula kod obiteljskog stola. Radost i sestrinstvo ovog dana obogatila su svojom nazočnošću djeca i mladi iz Stadlerovog dječjeg Egipta. Posebnost ovog zajedništva bilo je darivanje Provincijalne kuće lijepim darom kipa Blažene Djevice Marije s Djetetom Isusom koji je   stigao iz Austrije, Biskupija Željezno.

Zahvalne Bogu za dar zajedništva i vodstvo Duha Svetoga kroz protekle dane, sestre su se uputile svojim zajednicama gdje će nastaviti živjeti svoj poziv na svetost i povjereno im karizmatsko poslanje u Svetoj Crkvi, na osobit način u Mjesnoj crkvi u kojoj žive i služe pod zaštitom Bezgrješne Djevice Marije 132 godine.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve