Poruka sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije prigodom XVII. Provincijskog kapitula

Poruka sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije prigodom XVII. Provincijskog kapitula

Srijeda, 24. 5. 2023.

Poruka sestara Služavki Maloga Isusa

Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

prigodom slavlja XVII. Redovitog provincijskog kapitula


Mi, sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, predvođene vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Marijom Banić i provincijskom glavaricom s. M. Anom Marijom Kesten, okupljene u Kući Navještenja u Gromiljaku kod Kiseljaka od 15. do 20. svibnja 2023. na slavlju XVII. Redovitog provincijskog kapitula šaljemo poruku svim sestrama u Provinciji i javnosti:

O slavlju 180. obljetnice rođenja i krštenja prvog Vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, o 125. obljetnici gradnje i blagoslova kuće matice Družbe „Betlehem“ na Bjelavama u Sarajevu i o slavlju  XVII. Redovitog provincijskog kapitula na izvorima Družbe, ovom porukom želimo potvrditi našu stoljetnu vjernost Evanđelju Isusa Krista, Družbi i karizmi koju smo primile na dar od Duha Svetoga posredstvom prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega dr. Josipa Stadlera. 

Svjesne odgovornosti koja proizlazi iz našeg vjerničkog i Bogu posvećenog života, nastojat ćemo i dalje živjeti svoje posvećenje Bogu po svetim zavjetima i provoditi u djelo povjerenu nam karizmu služenja Isusovoj najmanjoj braći kako nam to nalaže sveto Evanđelje i kako nam propisuju Konstitucije Družbe.

Nastojat ćemo biti znak Božje ljubavi i brige za sve ljude koji žive na prostorima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i u drugim europskim zemljama sve do dalekih misijskih krajeva kamo nas je providnost pozvala.

Na poseban način želimo to biti u zemlji Bosni i Hercegovini gdje je niknula naša Družba i gdje smo primile obvezu biti u njoj i djelovati u duhu karizme koju nam je povjerio sam utemeljitelj Družbe dr. Josip Stadler sve dok živi zadnji član Družbe.

Veliki dio materijalne imovine i baštine Družbe u BiH, koja je stečena od utemeljenja Družbe 1890. godine  sve do smrti oca Utemeljitelja 1918. godine, nije u vlasništvu Družbe više od 70 godina. Brojne zgrade su godinama prepuštene propadanju zbog nemara lokalnih vlasti. Oduzete zgrade i zemlja godinama služe državnom i društvenom dobru bez davanja bilo kakve naknade vlasniku. Malo ili nikako ulaže se u očuvanje i zaštitu tih zgrada od kojih bi neke, zbog svoje starine i ljepote, mogle biti ubrojene među nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Na mnogima od njih nema pisanog spomena o njihovim graditeljima i vlasnicima čime se gubi povijesni doprinos Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u izgradnji ove zemlje BiH. Ovakvim teškim stanjem već stoljetnog vlasništva Družbe i nemogućnošću povratka vlastite imovine Družbi osjećamo se kao građani ove zemlje kojima je uskraćeno jedno od osnovnih prava posjedovanja imovine na ovim prostorima gdje desetljećima žive i djeluju i sestre Služavke Maloga Isusa i sama Družba sestara Služavki Maloga Isusa.

Ovom porukom obraćamo se mjerodavnim državnim ustanovama na a svim razinama u BiH s molbom da poduzmu potrebne korake kako bi se zaštitila materijalna imovina Družbe sestara Služavki Maloga Isusa od daljnjeg propadanja i daljnjih otuđenja; da se omogući Družbi povratak njezine oduzete imovine: zemlje, samostana i crkvi kako bi se obnovili i dalje bili u službi onih zbog kojih su građeni. Na taj način će se makar dijelom ispraviti propusti i štete nanesene Družbi sestara Služavki Maloga Isusa i otvorit će se novi putovi za izgradnju društva i Crkve na ovim prostorima.

Na kraju ove poruke i molbe pozdravljamo sve sestre članice Provincije, novakinje, postulantice i predstavnike vlasti državnih i lokalnih zajednica, građane u BiH i molimo da se, prema svojim ovlastima i mogućnostima, zauzmu za povrat oduzete imovine u BiH našoj redovničkoj zajednici.

 

Sarajevo, 21. svibnja 2023.

Sestre kapitularke SMI, Sarajevske provincije

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve