Slavlje dvostrukog okusa: slatkog i gorkog, radosno i bolno

Slavlje dvostrukog okusa: slatkog i gorkog, radosno i bolno

Nedelja, 9. 4. 2017.

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu svečanim misnim slavljem koje je predvodio papa Franjo obilježena je Nedjelja muke Gospodnje. Svečanost je započela procesijom s granama palmi i maslina nakon čijeg blagoslova je uslijedila sv. Misa kojom smo ušli u Sveti tjedan koji je pred nama.


U svojoj homiliji, pred okupljenim mnoštvom vjernika, papa Franjo je istaknuo kako je današnje slavlje slavlje dvostrukog okusa, slatkog i gorkog, radosno i bolno, jer u njem slavimo Gospodinov svečani ulazak u Jeruzalem, a u isto vrijeme Evanđelje nam donosi navještaj Njegove muke. Taj gorak kontrast koji osjeća naše srce, minimalni je dio onoga što je Isus osjećao u svom srcu u onaj dan kad se radovao s učenicima i plakao nad Jeruzalemom.

Stoga i mi dok slavimo blagdan svoga Kralja, mislimo na patnje koje mora podnijeti ovoga tjedna. Mislimo na klevete, uvrede, zamke, izdaju, napuštenost, nepravedan sud, bičevanje, trnovu krunu ... i na kraju mislimo na križni put, na raspeće. Kada je Isus pozvao svoje učenika rekao im je: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16,24). Nikada im nije obećavao čast i slavu. Evanđelje jasno govori. Uvijek je govorio učenicima da je to njegov put i da se do konačne pobjede dolazi putem muke i križa. I za nas vrijedi isto. Molimo milost da bismo vjerno slijedili Isusa ne riječima već djelima i da imamo snage nositi svoj križ: ne ga odbacivati, gurati od sebe već, gledajući Njega, prihvatiti ga i nositi iz dana u dan.

Prije 32 godine na inicijativu pape Ivana Pavla II., na Nedjelju muke Gospodnje počeo se obilježavati Svjetski dan mladih. Ove godine dan se obilježava na biskupijskim razinama pod geslom „Velika mi djela učini svesilni“ (Lk 1, 49). Na svečanosti na Trgu sv. Petra na poseban su način sudjelovali mladi iz Krakowa i Paname. Naime na kraju sv. Mise mladi iz Krakowa kod kojih se slavio posljednji Svjetski susret mladih predali su križ u ruke mladih iz Paname gdje će se u siječnju 2019. godine održati idući Svjetski susret mladih. Istaknuto je i da će se i Biskupska sinoda 2018. godine održati na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“.

Pred molitvu Anđeo Gospodnji, papa Franjo je pozdravio sve okupljene vjernike te na poseban način molio za sve koji trpe, napose za sve žrtve rata, za žrtve terorističkog napada u Stocholmu te stradale u jutrošnjem napadu u Kairu.

Zastanimo i mi ovih dana pred križem našega Spasitelja. Otvorimo svoja srca i dopustimo si osjetiti barem mali dio muke i boli koju je Krist podnio za nas. Ne bojmo se pustiti suzu. Slijedimo ga na križnom putu jer to je i naš put, jer to je jedini put koji vodi u nebo.

  Vijesti - Sve