Slavlje u kući Djeteta Isusa

Slavlje u kući Djeteta Isusa

Četvrtak, 14. 8. 2014.

Livno, 14. kolovoza 2014. Zahvalno slavlje redovničkih jubileja i ulazak u I. godinu novicijata sestara naše Provincije započelo je svečanom svetom misom u samostanu Djeteta Isusa u Livnu. Svetu misu predslavio je pomoćni banjalučki biskup mons. Marko Semren u koncelebraciji s petnaestak svećenika. 


Svečana procesija  predvođena s križonošom krenula je u 10, 30 sati. Za lijepo okićenu kapelicu i za sve što je potrebno kod oltara i u sakristiji  pobrinula se  s. Dolores. Bilo je  prisutno dosta sestara iz drugih naših samostana, rodbina, prijatelji i dobročinitelji Provincije i samostana Djeteta Isusa u Livnu. Među dobročiniteljima bili su pater Maurizio Annoni - kapucin iz Milana, sa svojim bratom i nevjestom, te gđica Eni Radović iz Dubrovnika. 

Na početku misnog slavlja, dok su sestre svečarice u procesiji ulazile u kapelu, zbor sestara predvođen s. Eduardom Marić,  pjevao je ˝O Gospe na nebo uznesena, Sinu svome nas vodi˝. Pozdrav prisutnima je uputila provincijalka s. Anemarie Radan. Pozdravila je banjalučkog pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena. Istaknula je da je ovo slavlje duhovni dar i banjalučkoj biskupiji, da u biskupu Marku prepoznajemo dobri i sveti duh našeg utemeljitelja sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je kao vrhbosanski nadbiskup jedno vrijeme bio i apostolski vikar banjalučke biskupije. Pozdravila je prisutne svećenike i s. Vesnu Mateljan, zamjenicu vrhovne glavarice i vrhovnu savjetnicu. Pozdrav je uputila roditeljima i rodbini sestara slavljenica. Zahvalila im je za roditeljsku i rodbinsku ljubav, vjeru i molitve, kojima su pratili i prate naše svečarice. Zamolila  je da molitvama i žrtvama i dalje ih prate na putu njihova predanja Gospodinu, da mogu biti žene Božjeg duha do konca života. ˝Redovničko zvanje se potvrđuje i zalijeva vjerom, ljubavlju i žrtvom, radosnim služenjem Isusu u bližnjima. Budite im i nadalje duhovna potpora, a one će moliti Božji blagoslov za Vas, i biti Vaš ponos˝, zaključila je provincijalka s. Anemarie. Poseban pozdrav  uputila je sestrama slavljenicama:  postulanticama koje će danas ući u I. godinu novicijata i sestrama koje slave 25, 50 i 60 godina redovničkih zavjeta. Pozdrav je završila molitvom Gospodinu da nas učini prikladnim sredstvom svoje milosti, da budemo žene koje teže svetosti, znak Božje dobrote i blizine za sve s kojima živimo i radimo, s kojima se susrećemo.

Nakon uvodne misne molitve oca biskupa, provincijalka je pozvala svaku sestru slavljenicu koja je odgovorila riječima: ˝Evo me Gospodine, pozvao si me!˝ Jasni i spremni odgovor, uz treptaj srca i kliktaj duše izgovarale su sestre slavljenice. Gospodine smiluje se! Kriste smiluj se…! Vapi duša naša da nas milosrdna ljubav Krista očisti, da bi naš prinos bio što čišći i Bogu miliji, da nas jače privuče Srcu Kristovu. ˝Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje…˝ pjevale su zanosno ˝Betlehemke˝, pridružujći se anđeoskom pjevu koji naviješta da se u gradu Betlehemu rodio Krist Gospodin. I danas u Livnu, u ovoj kapeli, u euharistijskom slavlju, naviješta se ova radosna vijest, i ovdje se rađa i živi Krist u euharistijskom slavlju i u sakramentu sv. euharistije. Sluga Božji nadbiskup Stadler često je sestrama uz naziv "Sestre Služavke Malog Isusa" dodavao ¨ili Betlehemke¨. Misna čitanja čitale su postulantice Karmen i Antonija, pripjevni psalam pjevala je postulantica Marija, a evanđelje navijestio fra  Hrvoje Perković.

Biskup Marko u homiliji prvenstveno  se obratio sestrama, osobito sestrama slavljenicima, s temeljnim naglaskom: ˝Tko je časna sestra Služavka Malog Isusa splitske Provincije sv. Josipa?˝ To je žena kršćanka koja se na Božji poziv odazvala na redovnički život. Ona je znak posvećenja u Crkvi, i po redovničkim zavjetima i po svojoj odjeći. Odgovorno živeći svoje posvećenje ona je bogonosac. Nasljedovati Isusa Krista znači osjećati, ljubiti i služiti Njegovim srcem, govoriti i činiti ono što je  Njemu milo. Poput sv. Pavla njezin život i djelo trebaju svjedočiti: ˝Ne živim više ja, nego Krist živi u meni!˝ To je staviti se u službu kristijanizacije, u službu evanđeoskog poslanja, živjeti i naviještati vrednote kraljevstva Božjega, koje se živi već na zemlji. Biskup nabrajajući pojedinačno svako ime sestre slavljenice podsjetio je na Kristov upit apostolima: ˝A što Vi kažete tko sam ja?˝ Uvjeren sam, rekao je biskup, da se svaka od vas slaže s Petrovim odgovorom na ovaj Kristov put: ˝Ti si Krist, Pomazanik, Sin Boga živoga!˝ Odgovor ˝Tko je za mene Krist˝ odgovor je koji se daje riječju i cijelim životom. Potrebno je znati i s tim računati da je Isus Krist moj Put, a da je to put križa, muke i uskrsnuća, i da taj put i ja moram proći. Na tom putu treba da me prate moja vjera, molitva i dobra djela. Vjera se potvrđuje služenjem malenima, siromašnima, usmjeravanjem svojih koraka prema Božjem planu i putu, tražeći u svemu što je volja Božja za mene. Potrebna je ustrajna svakodnevna molitva: ˝Dolazim Ti Gospodine da Ti služim do konca života.˝ Gospodin pozna našu slabost, zna da same sve ne možemo. Zato traži našu suradnju i da računamo s Božjom milošću. Stoga je otac biskup poručio sestrama: ˝Sestre budite s Bogom, i Bog će biti s Vama.˝ Zahvalio je Gospodinu na daru sestara slavljenica, na darovima milosti kojima ih je On ispunio, zahvalio njihovim roditeljima, rodbini, sestrama u zajednici, odgojiteljima, svećenicima, svima koji su sudjelovali u njihovu odrastanju kroz život.

Molitvu vjernika čitale su: s. Ružica, s. Brigita i s. Marina. Nakon toga slijedio je obred ulaska u I. godinu novicijata triju postulantica: Marija Žegarac dobila je redovničko ime s. M. Milana, Karmen Bolanča - s. M. Karmen, te Antonija Čobanov -  s. M. Antonija. Iza ispjevane molitve ˝Jaganjče Božji˝ sestre slavljenice su zavalile za 25, 50 i 60 godina redovničkih zavjeta. Sestre s. Brigita Rojnica i s. Marina Žuljević  zahvalile su za 25 godina i obećale daljnju vjernost Kristu u redovničkim zavjetima. Svoju zahvalu za 50 godina redovničkih zavjeta izrekle su: s. Ružica Marijanović, s. Dobrila Barišić, s. Ilinka Šiljeg, s. Većeslava Vrnoga, s. Anđelka Raguž, s. Marinka Vrnoga i s. Rahela Vučić. Zahvalu za 60 godina redovničkih zavjeta izrekle su s. Gašparina Crnčević i s. Sofija Cvitković. Radi bolesti nisu mogle doći s. Renata Raos koja je u Cisti Velikoj i s. Mihovila Perleta koja je na Šinama. One će 50 godina redovničkih zavjeta obilježiti  u svojim zajednicama.

Na koncu euharistijskog slavlja biskup Marko je još jednom čestitao sestrama slavljenicama i splitskoj Provinciji sv. Josipa, osobito što se ova redovnička obitelj danas obnovila s tri nove članice, s tri sestre novakinje. Preporučio je da sestre koje su od njih starije budu obradovane njihovom radošću i mladošću, a da i one raduju starije sestre. Vrlo je važna ova uzajamnost i svijest da svatko u redovničkoj zajednici treba sa svoje strane sve učiniti da život u zajednici živi, raste i diše. Svatko je važan,  nitko nije isključen od te odgovornosti. Radosno smo ispjevale svoju himnu ˝Služavke smo…!˝

Nakon euharistijskog slavlja radost se nastavila kod obiteljskog stola na prostranom dvorištu samostana natkrivenim hladom suncobrana. Radost sestara slavljenica sa svojim sestrama, svećenicima, rodbinom osjećala se u punom dahu. Provincijalka s. Anemarie je prisutnima uputila svoj pozdrav i čestitke slavljenicama. U svom pozdravu je rekla:

˝Na ovaj radosni dan, u našem duhovnom centru kući Djeteta Isusa, koji nam je Božja dobrota udijelila preko plemenite gospođe Vojislave Kajić, u osobno ime i u ime Splitske Provincije, izražavam dobrodošlicu i zahvalnost svima koji ste došli uzveličati naše redovničko slavlje.

Od srca pozdravljam banjalučkog pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena, iskrenog i odanog prijatelja naše Družbe, koji ne krije radost i zahvalnost Gospodinu što se naš samostan Djeteta Isusa, kao duhovna oaza, nalazi u banjalučkoj biskupiji. Oče biskupe, obećajmo Vam duhovnu potporu iz ovog Duhovnog centra za Vaše svakodnevno poslanje u povjerenoj službi pastira naše mjesne Crkve. Srdačno pozdravljam naše svećenike, ove iz Livna, te svećenike iz Dalmacije koji su rodbinski vezani uz sestre svečarice i njihove župnike. Hvala Vam braćo svećenici što ste došli da skupa zahvaljujemo Gospodina na daru  redovničkih zavjeta, i na ovaj način izrazili zahvalnost i odanost prema sestrama svečaricama.

Carissimo Padre Maurizio, insieme al fratello Giorgio, e alla cognata Marinella nostro grande e fedele benefattore, in quest'occasione solenne dell'entrata nel noviziato di tre nostre aspiranti alla vita consacrata, vorrei ricordare la sua bontà e generosità per la gente povera ed abbandonata a Milano e negli intorni. Tramite Lei, caro padre Maurizio, si "spezza" il Pane, cioè la Bontà e la Presenza di Cristo nei poveri. Lei non è rimasto solo a Milano, in Lombardia, in Italia, ma ha orma varcato ogni confine, diventando "il Buon Samaritano" anche in Croazia e Bosnia ed Erzegovina, con la solidarietà e beneficenza delle Opera delle Ancelle del Bambin Gesù. Il nostro GRAZIE, che accompagno con la nostra preghiera e gratitudine nel Signore…….

Pozdravljam s. Vesnu Mateljan, zamjenicu Časne Majke, te ovdje prisutnu cijelu našu Provincijsku upravu. Pozdravljam s. Mariju Marinu Mužinić, učiteljicu novakinja, kao i s. Marcelu Žolo koja je bila prefekta sestrama novakinjama. Pozdravljam naše prijatelje i dobročinitelje samostana Djeteta Isusa u Livnu.

Pozdravljam Vas dragi roditelji i rodbino sestara svečarica. Hvala Vam za molitve i ljubav, pažnju i žrtve. Hvala što skupa s našim sestrama svečaricama danas iz dubine duše i srca kličete i molite: ˝Dobri Bože, hvala Ti na Tvom daru! Uzdrži ih u vjeri i ljubavi prema Tebi i zvanju koje si im u svojoj dobroti udijelio! Neka budu pune Duha Tvojega, kako bi bile Tvoj dar za one s kojima žive i kojima ih šalješ! Daj da budu Tvoja slava na ovom svijetu i zasluže uživati Tvoju radost i na nebesima!˝

Pozdravljam sve sestre, posebno današnje sestre slavljeniceČestitam našim mladim sestrama novakinjama koje su ušle u I. god. novicijata:s. Milani Žegarac, s. Karmen Bolnača i s. Antoniji Čobanov. Želim da milosni dar poziva, radost i žar odaziva Isusu uvijek podržavate svjetlom vjere i evanđeoskom vedrinom, otkrivajući i vršeći volju Božju u svemu.

Čestitam i vama drage s. Brigita Rojnica i s. Marina Žuljević. Zahvaljujem vam za 25 godina vjernosti života u redovničkim zavjetima u našoj Družbi. Trudite se i dalje, s Božjom pomoću, molitvom i primjerom kreposnog života, vjernim vršenjem povjerenih službi, svjedočiti djeci, mladima, svima s kojima se susrećete, prvenstvo duhovnih vrednota, ljepotu Boga i njegova kraljevstva.

Čestitam  dragim zlatnim sestrama koje danas zahvaljuju Bogu za 50 godina redovničkih zavjeta: s. Ružici Marijanović, s. Dobrili Barišić, s. Ilinki Šiljeg, s. Većeslavi Vrnoga, s. Anđelki Raguž, s. Marinki Vrnoga i s. Raheli Vučić. Zahvaljujem Vam za sve dobro koje ste kroz ovih 50 godina ugradile u život Družbe i  Provincije, u život mjesnih Crkava i mjesta u kojima Vas je Providnost Božja preko zajednice poslala. Utkale ste svoju vjeru i nadu, molitve i žrtve, pregaranje i nesebično služenje, u život Družbe i Provincije, u život Crkve, Bogu na slavu i na korist bližnjega. To je veliki Božji dar. Gospodinu neka je hvala i slava, a Vama duboka zahvalnost za pedesetogodišnji vez tihog i radosnog služenja Malom Isusu.

Od srca čestitam i zahvaljujem s. Gašparini Crnčević, s. Sofiji Cvitković, s. Renati Raos i s. Mihovili Perleta za 60 godina redovničkih zavjeta. Samo je Gospodinu znano koliko križa i žrtava, muka i nedaća, samozataje i pregaranja je kroz ovih 60 godina redovničkog života trebalo proći. Jedno je sigurno: molitva i tiho služenje u poniznosti i malenosti činilo vas je i čini vas radosnima. Svojim životom kroz 60 godina uvjerljivo svjedočite kako je lijepo biti Božja, da ima smisla u poniznosti i molitvi, strpljivosti i tihom služenju, živjeti s Kristom, služiti Njemu kroz služenje sestrama i bližnjima. Hvala vam drage sestre na daru uzornog svjedočenja.

Hvala sestrama u ovom samostanu Djeteta Isusa: s. Sandri, s. Neveni i s. Ines, za pruženu ljubav i gostoljubivost kroz vrijeme duhovnih vježbi i u pripremi za ovaj današnji dan. Dionici smo njihove ljubavi, žrtve i spremnosti da učine sve da se lijepo osjećamo za ovim obiteljskim stolom. Sestre, Bog Vam obilato naplatio. Još jednom, svih srdačno pozdravljam. Ugodno se osjećajmo u ovom obiteljskom slavlju. Slavimo Gospodina i zahvaljujmo mu za divni dar zajedništva i zajedničke potpore na Božjem putu.˝

Čestitku sestrama slavljenicama je izrekao i gosp. Ivo Crnčević, brat s.Gašparine.  Slavlje se nastavilo do poslijepodnevnih sati u ugodnom obiteljskom druženju, u zahvalnosti za ovaj veliki milosni dar koji nam je Gospodin udijelio, koji neka je Njemu na čast i slavu, a nama i po nama drugima na spasenje i posvećenje.

                                                                                             s. Maneta Mijoč

  Vijesti - Sve