Split: Priređen Božićno - novogodišnji koncert

Split: Priređen Božićno - novogodišnji koncert

Ponedjeljak, 4. 1. 2016.

 U crkvi Gospe od Pojišana, u organizaciji Društva Prijatelja Malog Isusa u 2. nedjelji po Božiću, 3. siječnja, poslije večernje sv. mise održan je svečani božićno-novogodišnji koncert na kojemu su sudjelovali: Školski zbor mladih 2. gimnazije Split, Crkveni mješoviti pjevački zbor Kučine, KUD „Pleter“ Dugopolje, Ženska klapa „Šinjorine“ iz Kaštel Sućurca, i Ženska klapa „Tugarka“ iz Tugara te solisti i instrumentalisti iz Druge gimnazije. 


Na početku koncerta u ime organizatora pročelnica Društva Prijatelja Malog Isusa splitske provincije  Služavki Maloga Isusa s. Dolores Brkić u uvodnoj besjedi je kazala: „Bog je došao k nama da nas obdari svojim mirom, radošću i spasenje donese. Mi prijatelji Njegovi želimo tu radost preko ovog koncerta darovati vama. Sve je moguće kad je Isus u srcu. Neki su ove dane pitali kako smo se sa raznih strana mogli organizirati i s radošću večeras sudjelovati pjesmom? Kada je Isus naše središte koji nas povezuje i tamo gdje je On tu je mir, radost, pjesma, zajedništvo. To je Božićni mozaik koji jedino Isus može lijepo složiti. Neka svatko večeras osjeti Isusa u srcu i nosi taj blagoslov drugima“. Koncert je započeo bez najave pjesmom „Ave Maria“ u izvedbi baritona Ivana Bošnjaka uz orguljašku pratnju Mladena Bonomia. Božićno-novogodišnji koncert je otvorio Crkveni zbor Kučine s tri pjesme: „Ko Košuta“ (Franz Shubert), Francuska Božićna pjesma iz 16. stoljeća „Gloria“ i „Raduj se o Betleme“ uz dirigentsko vodstvo prof. Ivana Bošnjaka i orguljaškom pratnjom Mladena Bonomia. Potom je nastupila solistica Marija Omrčen s tri Božićne pjesme uz pratnju Roka Blaževića na  glasoviru i Duje  Šiminga na gitari-svih troje učenici su Druge gimnazije Split. Nakon toga su u dva navrata nastupili pjevači iz Dugopolja s dvije pjesme s otoka Hvara i u drugom izlazu  s dvije pjesme s otoka Brača i otoka Murtera. Potom je bariton Ivan Bošnjak uz orguljašku pratnju Mladena Bonomina otpjevao najpoznatiju božićnu pjesmu  - “Tiha noć“ na čak 5 jezika (njemački, talijanski, francuski, engleski i hrvatski).

Zatim su Tugarke otpjevale „Oj Djetešce“ i „Zdravo Marijo“ .Nakon kombiniranih nastupa,  publika u prepunoj crkvi ponovo je mogla  slušati klapsko pjevanje i to u izvedi ženske klape „Šinjorine" iz Kaštel Sućurca i pod vodstvom  prof. Joške Cvitnović tri pjesme: „ Ovoga vrimena“, „Murtilica lipo cviće“ i „ Kad se Isus ditić“. Zatim je Zbor 2. Gimnazije otpjevao tri pjesme: „U se vrime godište“ i to na kanonski način, „Vitez od zime“ i popularnu božićnu pjesmu „Joy to the world“ uz orguljaški pratnju Mladena Bonomina i „Božić bijeli“ pod vodstvom prof. Bošnjaka. Za kraj je bariton prof. Ivan Bošnjak otpjevao crnačku duhovnu pjesmu „Amazing grace“, poznta pod nazivom „Milost“ uz orguljaški  pratnju Mladena Bonomia. Na kraju glazbene večeri, domaćin koncerta župnik fra Miljenko Vrabec zahvalo se svim sudionicima i organizatorima, posebno glavnim „krivcima“ što je koncert i to uspješno održan pročelnici Društva PMI splitske provincije i vjeroučiteljice u Drugoj G. s. Dolores Brkic i prof. Ivanu Bošnjaku poznatom solistu  gradskog zbora „Brodosplit“, prof. glazbe u Drugoj gimnaziji i članu Društva PMI. Poslije prigodnih riječi, svi zajedno izvođači i publika zapjevala je hrvatsku tradicionalnu božićnu pjesmu „Narodi nam se“…. Potom je za sve sudionike  od oo. Kapucina u župskim prostorijama uz druženje priređen prigodni domjenak .

 Ivica Luetić

  Vijesti - Sve