Splitski vjeroučenici sa papom Franjom na Cvjetnicu

Splitski vjeroučenici sa papom Franjom na Cvjetnicu

Srijeda, 24. 4. 2019.

Mladi Druge gimnazije iz Splita hodočastili su u Rim i Vatican od 11. do 18. travnja 2019. godine na svoje 27. putovanje u nizu koje je interdisciplinarnog karaktera. U ovogodišnjem programu uz Rim posjetili smo još i ove gradove:  Asiz, Orvieto, Sienu, Firenzu, Padovu i Veneciju. Voditeljica ovog školskog studijskog putovanja je naša profesorica vjeronauka s. Dolores Brkić. Ovu godinu u pratnji bila je i prof. Sanja Vitaljić i nekoliko članica iz Društva PMI-a.


Na nedjelju Muke – Domenica delle palme, sudjelovali smo na sv. Misi na Trgu sv. Petra u Vaticanu koju je predvodio sv. Otac papa Franjo sa kardinalima, biskupima i svećenicima. Euharistijskom slavlju prethodila je zajednička molitava Gospine krunice, zatim procesija sa svečanim ophodom i blagoslovom maslinovih i palminih grančica. Naša skupina zahvaljujući iskustvu s.Dolores bila je u prvom redu ispred oltara. Prekrasan je to bio osjećaj i doživljaj kad vidite ostalo nepregledno mnoštvo. Ovu godinu je ujedno i 34. svjetski susret mladih kojeg je utemeljio papa sv. Ivan Pavao II. a slavi se na Cvjetnu nedjelju. Nama iz jezične gimnazije bilo je lako pratiti program i sv. Misu  jer učimo u školi više stranih jezika što nam je vrlo korisno.

U svojoj propovijedi papa Franjo istaknuo je kako je dovitljiv trijumfalizam svjetovna duhovnost i najveća je napast Crkvi. Hrani se uspoređujući se s drugima smatrajući ih slabijima gorima, neprikladnima… Protiv trijumfalizma pobjeđuje Isusova šutnja. Svojom mukom Isus je uništio trijumfalizam. Sv. Otac posebno je naglasio da mladi budu radosni te da hrabro svjedoče i navještaju svoju vjeru citirajući misao iz sv. Pisma:“ Kažem vam, ako ovi budu šutjeli, kamenje će vikati“ . Naglasio je da hrabro hodimo kroz noć vjere jer samo iz te noći  dolazi zora uskrsnuća. Nadalje je papa odlučno naglasio: „Mladi, ne bojte se slijediti Isusa na putu križa i znajte blago šutjeti u muci i patnji.“ Između ostalog sadržaja iz propovijedi ove misli su nam se posebno dojmile i potakle na razmišljanje potvrdili su mladi.

Budući da smo bili u prvom redu radosno smo pozdravili sv. Oca mašući našim Hrvatskim zastavama a imali smo svi i Hrvatske kape. Uzvratio nam je osmjehom i blagoslovom. Bili smo ponosni jer smo predstavljali svoju školu, grad Split, Nadbiskupiju,  kao i Domovinu.

Nakon papina Angelusa svoja iskustva i doživljaje podijelili smo sa slušateljstvom Radio Vatikana te smo imali srdačni prijem kod direktora u uredništvu.

 Smješteni smo bili za vrijeme svog boravka u Rimu u Domus Croata “Bl. Ivan Merz“ te smo tako imali i lijepu obiteljsku atmosferu.

Naše razgledavanje je studijsko pa smo uz s. Dolores i stručnog vodiča  posjetili Vatikanske muzeje, kupolu sv. Petra, sve četiri velike Rimske bazilike, Pantheon, Forum, važnije pijace i Trgove, Koloseum , katakombe sv. Kalista,…Sav sadržaj u svim gradovima našeg programa, bio je spoj duhovnog i kulturnog sadržaja, što ovo studijsko putovanje čini posebnim i specifičnim. Blago onima koji to znaju prepoznati i cijeniti! Doživjeli smo kako nas oslovljavaju Talijani po ulicama po prezimenima naših nogometaša, posebno Manđukića, Vrsaljka i dr. Bilo je vrlo simpatično !

Pri povratku također smo bili posebno nadahnuti u Padovi kod našeg Hrvatskog Sv. Leopolda Mandića, ali i Sv. Ante. Sudjelovali smo na sv. Misi u kapucinskoj crkvi i pomolili se kod relikvije svetčeva tijela. Gradovi, Siena, Firenca i Venecija pružili su nam toliko toga što učimo u školi, pa smo bili obogaćeni zornim saznanjima.

Ovo putovanje je nešto što zaista svatko treba doživjeti koliko kulturno, toliko i duhovno jer Rim ima posebnu dušu. Vjerujemo da će mladi gimnazijalci pamtiti i biti dugo u životu nadahnuti sadržajima koje su vidjeli i doživjeli za usvajanje kvalitativnih vrednota u svoje mlade živote. 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve