Vatikan, Uskrs 2019.

Vatikan, Uskrs 2019.

Nedelja, 21. 4. 2019.

Krist živi!

Na svetkovinu Isusova uskrsnuća, na Trgu sv. Petra u Vatikanu, pred mnoštvom vjernika iz čitava svijeta, Sveti Otac papa Franjo predvodio je Euharistijsko slavlje. Euharistija je započela u 10 sati, a nakon nje Sveti Otac je pošao pozdraviti okupljeni narod te se potom obratio okupljenima i čitavome svijetu odaslavši poruku „Urbi et Orbi“ i poželjevši svima sretan Uskrs.


Svoju poruku narodu i svijetu papa Franjo je započeo riječima Apostolske pobudnice upućene mladima „Cristus vivit“„Krist živi. On je naša nada i najljepša mladost ovoga svijeta. Sve što dotakne postaje mlado, postaje novo, ispunjeno je životom. Stoga, prve riječi koje želim uputiti svakom mladom kršćaninu [i svakom kršćaninu] su: On živi i želi te živog! On je u tebi, On je s tobom i nikada ne odlazi. Koliko god pokušavao pobjeći, pored tebe je Uskrsli, koji te poziva i čeka da počneš ispočetka. Kada se osjećaš starim zbog tuge, zamjerki, strahova, sumnji ili neuspjeha, on će biti tu da ti da snagu i nadu.“

„Kristovo uskrsnuće početak je novog života za svakog čovjeka i svaku ženu, jer istinska obnova uvijek počinje od srca, od savjesti. No, Uskrs je također početak novog svijeta, oslobođen od ropstva grijeha i smrti“, nastavio je papa. Krist živi i ostaje s nama. On pokazuje svjetlo svoga uskrsloga lica i ne napušta nikoga ni u boli, ni u žalosti. Spomenuo se tu napose onih koji širom svijeta trpe i podnose boli, nepravde, ratove: Sirije, Jordana, Libanona, Bliskog Istoka, Jemena, Palestine, Izraela, mnogih afričkih zemalja, Venezuele…gdje kršćani usprkos teškoćama i progonima nastoje sačuvati i pokazati svoju vjeru te prenijeti poruku uskrsnuća Gospodinova. 

„Usprkos mnogim patnjama našega vremena, Gospodar života nas ne nalazi hladne i ravnodušne. Čini nas Graditeljima mostova, a ne zidovima. (…) Uskrsli, koji je otvorio vrata groba, otvara naša srca za potrebe potrebitih, bespomoćnih, siromašnih, nezaposlenih, marginaliziranih, onih koji kucaju na naša vrata u potrazi za kruhom, utočištem i priznanjem njihova dostojanstva. (…) Krist živi! On je nada i mladost za svakoga od nas i za cijeli svijet. Dopustimo da nas On obnovi!“, riječi su kojima je papa Franjo narodu i svijetu zaželio sretan Uskrs. A pritom je pozvao i na molitvu za narod Sri Lanke koji su jutros pogodili mnogi napadi koji su nažalost odnijeli i ljudske živote. Završivši „Urbi et Orbi“, Sveti je Otac svima udijelio svoj blagoslov.

Poslušajmo i mi riječi Svetog Oca, dopustimo da nas dotaknu i obnove naša srca ovog Uskrsa, te se i mi osnažimo na praznom Kristovom grobu i svima donesemo radosnu vijest Njegova uskrsnuća.

s. Martina Vugrinec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve