Stadlerov dan u duhu dana bolesnika

Stadlerov dan u duhu dana bolesnika

Srijeda, 9. 2. 2022.

Prijatelji Malog Isusa župe sv. Benedikta i žalosne Gospe iz Kloštra Podravskog započeli su svoj ovogodišnji hod sa Slugom Božjim Josipom Stadlerom promišljajući o njegovom kreposnom životu svakog osmog dana u mjesecu kroz temu: „Rane pretvoriti u bisere“. Ova tema usko je vezana uz dan bolesnika koji ćemo proslaviti kroz koji dan, a svjesni da svi nosimo poneku ranu na duhu, duši ili tijelu bilo nam je od pomoći ogledati se o život našeg ovog velikana. 
Znamo li kako ustvari nastaje biser? U školju ponekad upadne neugodno zrnce pijeska koje se ugnijezdi u njenom mekom tkivu i ona ga se nikako ne može riješiti. Nekim školjkama to zrnce bude pogubno, stvori im ranicu od koje one uginu. Ali ima školjaka koje se ponašaju drukčije. Da bi ublažile bol koju im stvara oštro zrnce one ga počinju zaobljavati obavijajući ga tankim slojem glatkog sedefa. Na taj način zrnce pijeska počinju pretvarati u biser.
Vrlo slično je s nama ljudima. Pojedinci od zrnca pijeska koje im „upadne“ u život naprave životnu dramu i nikad se ne oporave, dok drugi svoja zrnca pijeska pomoću sedefa pretvaraju u bisere. Zajedno smo promišljali: što je bio Stadlerov sedef koji je zrnce zalutalo u školjku njegova života pretvorilo u biser? Sedef pouzdanja u providnost, ljubavi prema bližnjemu, molitve, osjećaja, upravljanja sobom, sedef sadašnjeg trenutka… samo su neke od stvarnosti koje su obilježile njegov život i ostavile nam primjer i svjedočanstvo svetosti. Svojom predanošću i Božjom providnošću Stadler je činio ono što je običnim ljudima bilo nemoguće i zamisliti, a kamoli ostvariti.  Svojom pobožnošću, predanošću Bogu i kreposnim životom živio je na tragu svetosti. Za ovakav život i rad zaslužio je da bude počašćen i uzdignut na čast oltara kako bi i dalje svojim zagovorom kod Gospodina pomagao svoje stado i bio im duhovni vođa. Mi ćemo i dalje, na spomen njegova “rođendana za nebo“, moliti Gospodina da ga primi u Kraljevstvo svetih kako bismo imali snažnog zaštitnika i zagovaratelja nas slabih ljudi.

Marija Bobonj, PMI
Kloštar Podravski

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve