Stadlerov dan u sarajevskoj katedrali,  8. ožujka 2021.

Stadlerov dan u sarajevskoj katedrali,  8. ožujka 2021.

Srijeda, 10. 3. 2021.

U ponedjeljak 8. ožujka 2021. godine, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen je Stadlerov dan. Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila krunica, predslavio je katedralni župnik preč. Mato Majić. Krunicu, pjevanje i čitanje animirale su Sestre Služavke Maloga Isusa. Krunicu uz prigodno razmatranje o postu te misna čitanja animirala je s. M. Judita Matić sa kandidaticama, a sviranje i pjevanje animirala je s. M. Mihaela Martinović. Obilježavanju Stadlerovog dana i misnom slavlju prisustvovale su i sestre sudionice duhovnih vježbi u Kući Navještenja na Gromiljaku.

Župnik je u svojoj  propovijedi govorio o tome što znači uistinu živjeti. Jedna poslovica kaže da pravi umjetnici života ne žive duže, nego žive više. Život ne možemo odužiti jer to nije u našoj vlasti ma koliko god se trudili, život je u rukama onoga koji ima vlast tj. u rukama Boga. Ne postoje metode kojima bi se život mogao produžiti,  jer primjerice cijeli život netko može biti miran, ne naprezati se, hraniti se zdravo, a može ipak stradati ili umrjeti od neke bolesti. Ne postoji način života koji jamči da ćemo dugo živjeti, unatoč tome ako se čuvamo. Međutim, postoji način života koji jamči bolji život, dublji i smisleniji – ako se molimo, poštujemo Boga i svoje bližnje te nadasve razmišljamo o riječi Božjoj. Imat ćemo bolji i radosniji život ako dijelimo radost umjesto da je samo primamo, ako svoj život dajemo za druge. Dublji i kvalitetniji život imat ćemo onda kada budemo imali više vremena za Boga.

 Naš je život pun rana ali je ljubav ta koja liječi sve rane. Život kada ode u dubinu ljubavi onda može rasti prema Bogu. Cijeli život Stadlerov može se opisati jednom riječju – ljubav. On je bio otac sirotinje, čovjek koji je vidio tuđu bijedu i potrebu, imao sućuti prema potrebnima. Kada bismo mi imali srca i ljubavi jedni za druge tada bismo bili pravi vjernici. Tada naš život možda ne bi bio duži, ali bi bio jako kvalitetan, bio bi čudesno lijep, dragocjen, blagoslovljen i plodan. Veličina Stadlera je u ljubavi koju je imao za druge i Boga. Život proživljen i istrošen za druge isplati se. Na kraju misnoga slavlja na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera izmoljena je  molitva za njegovo proglašenje blaženim. (SSMI)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve