Stadlerova svjetiljka na splitskom Pojišanu

Stadlerova svjetiljka na splitskom Pojišanu

Utorak, 25. 9. 2018.

Putujuća izložba o sluzi Božjem Josipu Stadleru u Njegovoj Jubilarnoj godini postavljena je i otvorena 22. rujna 2018. u svetištu Gospe od Pojišana. Otvorenju je prethodila svečana sv. Misa koju je predslavio gvardijan i župnik fra Žarko Lučić.


Nositelji izložbe su Društvo Prijatelja Malog Isusa koji su ujedno i idejni začetnici ovog projekta, odnosno vrhovna uprava Društva. Odgovorna za animiranje i postavljanje  ove izložbe u Splitu je pročelnica splitske provincije s. Dolores Brkić i članica uprave gđa Zrinka Ančić. Božji je blagoslov da su Božjom providnošću članice Društva na Pojišanu gđa Darka Perko-Kerum i  Dina Vuletin Borčić kao stručnjakinje utkale svoj dio kod postavljanja. Potpora je  bila i cijela skupina PMI-a ove župe i sv. Križa.

Izložba je upriličena iz tri važne obljetnice a pod geslom,“ Josip Stadler, svjetiljka koja gori i svijetli“:

175. obljetnica rođenja i krštenja

150 obljetnica svećeništva

100. obljetnica smrti

Kod euharistijskog slavlja fra Žarko je kazao svrhovitost ovih obljetnica koji je ujedno velikodušno ustupio vrata samostanske  kapucinske dvorane. Pročelnica s. Dolores ukratko je istaknula bitne crte sluge Božjeg Josipa Stadlera i utemeljitelja Družbe naglasivši da još više treba imati mjesta u Crkvi i društvu kao i u našim srcima. Prosvijetliti sve koji posjete izložbu svojom karizmom i duhovnošću, što se osjetilo kod posjetitelja, prepoznavanje njegovog duha. Na kraju sv. Mise svi nazočni su zajedno izmolili molitvu za Njegovo proglašenje blaženim. Sijedeći dan je nedjelja pa su vjernici poslije sve četri mise mogli s užitkom promatrati i upoznavati velikog Stadlera. Pristizali su iz drugih župa grada, zatim iz Jesenica, Omiša, Ciste Velike… zainteresirani vjernici i PMI-a, sestre, jasno i provincijalana glavarica s. Anemarie Radan.

Koliko su ljudi shvatili Stadlerovu duhovnost i Njegova djela vidjelo se i po knjizi dojmova. Njegovo geslo IMAJ SRCE i naziv da je Otac sirotinje te pisana riječ i graditelj, Utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa kako je naglasila pročelnica, zaista je jedinstvena osobnost.

Neka sve bude na slavu Maloga Isusa po zagovoru sluge Božjeg Josipa i obnovu Družbe novim zvanjima,   da mi članovi PMI-a još radosnije sudjelujemo u Stadlerovoj karizmi u svojim obiteljima i župama.

Želimo da izložba, koja je krenula iz rodnog Slavonskog Broda dalje blagoslovljeno putuje prema Sarajevu gdje je pohranjeno tijelo Stadlerovo u njegovoj katedrali.

 Vesna Mamić, PMI-a

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve