Susret nacionalnih animatora za pastoral duhovnih zvanja u Šibeniku

Susret nacionalnih animatora za pastoral duhovnih zvanja u Šibeniku

Ponedjeljak, 24. 9. 2018.

U Šibeniku je od 18. do 20. rujna 2018. godine u prostorijama Katoličke osnovne škole održan nacionalni susret animatora za zvanja iz (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica.
Tema ovogodišnjeg susreta je „Animatori animatorima“. U sklopu radnog dijela izlaganja su imali fra Josip Repeša, s. Dijana Mlinarić, s. Gabrijela Hrgić i vlč. Željko Šimić.


Na samom početku susreta nazočne su pozdravili ravnateljica Katoličke osnovne škole s. Mandica Starčević i šibenski biskup Tomislav Rogić. Radni dio otvoren je pozdravnim govorom predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, splitsko-makarskoga nadbiskupa, Marina Barišića koji je istaknuo kako su duhovna zvanja bogatstvo Crkve.

Prvog dana održana su tri predavanja na kojima su predavači iznosili svoja osobna iskustva i ideje u radu u pastoralu sa duhovnim zvanjima. Nakon predavanja, uslijedile su diskusije i radionice. Prvi dan susreta zaključen je razgledavanjem šibenske katedrale i misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova. Predvodeći misno slavlje, uz nadbiskupa Barišića i biskupa u miru Ivasa, biskup Rogić istaknuo je važnost rada s mladima koji imaju duhovni poziv. Okupljenim animatorima za zvanja preporučio je da onima koji imaju poziv, a još se nisu odlučili ukažu na vrijednost molitve. „Neka se mole! Neka se u molitve preporuče. Neka ne odustaju tražiti Božju blizinu i milost koja će ih već upraviti pravim putem. Neka se ne boje darovati svoju slobodu, svoj život Onome od koga sve dolazi i kome sve ide. Gospodin ih treba da se u njima proslavi i kroz žrtvu, odricanje, potpuno predanje i služenje. Kristova Crkva ih treba, naš narod ih treba. Ne bilo kakve nego posve Bogu predane. Što će pronaći uzvišenije od služenja Kralju kraljeva i Gospodaru vjekova, Spasitelju svijeta?“ poručio je biskup Rogić.

Drugi dan susreta započeo je posjetom nacionalnom parku Krka, a poslijepodnevni sati bili su rezervirani za predavanje i radionicu. Drugi dan susreta završio je posjetom svetištu Majke Božje u Vrpolju. Sa svetištem nas je upoznao župnik don Ante, a zatim je uslijedila misa sa pukom.

Treći dan susreta bio je rezerviran za diskusiju sa predavačima, vrednovanja susreta i dogovorom oko susreta za iduću godinu. Nakon radnog dijela, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i sveta misa koju je predvodio nadbiskup Marin Barišić.
 

vlč. Siniša Dudašek, Varaždinska biskupija

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve